Jak se dostat na Alberobello?

Jak se dostat na Alberobello?

Co delat v Apulii

Na seznam UNESCO v Apulii kromě tajemného „osmičkového hradu“ Castel del Monte patří také trulli v Alberobellu a poutní místo v Monte Sant´Angelo, kde se nachází jedna z prvních křesťanských svatyní v Evropě, postavená v 5. století – Santuario di San Michele Arcangelo. Několikrát se tu prý zjevil archanděl Michael.

Kam vlakem z Bari

Standardně jede vlak z Bari Centrale přímo až do Alberobello a pokračuje dál do Locorotondo.

Kdy jet do Apulie

Do Apulie můžete zamířit po celý rok a vždy se setkáte s příjemným podnebím. Plánujete-li si užívat hlavně plážových radovánek, jeďte mezi začátkem června a půlkou října, kdy se můžete těšit na jistotu letního počasí i teplé moře.

Co navštívit na Garganu

Monte Sant´Angelo je nejvýše položená vesnice Gargana. Stala se rovněž významným poutním místem. Zdejší chrám vznikl v rozlehlé vápencové jeskyni poté, co se údajně zjevil archanděl Michael hlásající boží příkaz – přestavbu jeskyně, zasvěcené kultu boha Mithry, v křesťanský svatostánek.

Co vidět v Bari a okolí

Bari a okolí – poznejte krásu jižní ItálieStaré město.Bazilika sv. Mikuláše.Pevnost Castello Svevo.Nové město.Polignano a Mare.Monopoli.Alberobello.Matera.

Kdy jet na Bari

Pokud do Bari a jeho okolí míříte za koupání v moři, pak sem zamiřte pouze v létě, kdy je dostatečně prohřátá voda. Nejteplejší měsíce jsou červen až konec září, během prázdnin (a hlavně v srpnu) však počítejte s velkými davy lidí na plážích a vysokými cenami ubytování.

Kdy je nejtepleji v Itálii

Nejteplejší léto je na Sicílii, teplo je i v Římě, nebo na Sardinii. Na jih přináší teplé počasí scirocco, teplý vítr ze severní Afriky. Středozemní moře má průměrnou teplotu v létě mezi 22 až 28 stupni. Nejteplejší je moře v srpnu a v září.

Jaká je teplota v Itálii

Průměrná teplota vzduchu v italských městech: Řím v létě 22 °C -30 °C, v zimě jen mezi 6 °C – 13 °C, Neapol v létě 19 °C -28 °C, v zimě mezi 4 °C -12 °C, Sardinie v létě mezi 22 °C – 31 °C, v zimě mezi 8 °C – 14 °C Nejteplejší léto je na Sicílii.

Kde je Gargano

Gargano je poloostrov v Jaderském moři, který je součástí italského kraje Apulie. Pro svoji polohu bývá označován jako „ostruha italské boty“. 41°43′59″ s. š., 15°45′ v. d.

Jak se dostat z letiště Bari do centra

Linka 16 spojuje „letiště BRI“ s centrem Bari (nádraží Piazza Moro). Autobusy jezdí od 5:25 ráno do 22:10 a po cestě několikrát staví (detailní jízdní řád naleznete zde). Cena klasické jízdenky je 1 €, která platí pro jednu jízdu. Můžete si však zakoupit i časově omezené jízdenky či balíček deseti jízdenek.

Kde je nejtepleji v Itálii

Nejteplejší léto je na Sicílii, teplo je i v Římě, nebo na Sardinii. Na jih přináší teplé počasí scirocco, teplý vítr ze severní Afriky. Středozemní moře má průměrnou teplotu v létě mezi 22 až 28 stupni. Nejteplejší je moře v srpnu a v září.

Kde se koupat na Bari

Pláže a koupání

I přímo v samotném Bari se při nedostatku času můžete vykoupat na krásné městské pláži Lido di San Francesco, která je ideálním místem ke strávení půldenního pohodového odpočinku během chození po městě.

Proč nejezdit do Itálie v srpnu

V srpnu si Italové obvykle vybírají dovolenou a celá země je vzhůru nohama. Ceny letí strmě vzhůru, zatímco míst v hotelích, na plážích i parkovištích povážlivě ubývá. Jestli chcete ušetřit peníze a nervy, jeďte devátý měsíc v roce.

Kdy jet na Sicílii

Nejlepší období pro dovolenou tak bývají intervaly od dubna do června a poté od září do října, kdy teploty bývají nejpříjemnější, zhruba okolo 25°C. V červnu a září bývá i teplota moře okolo 25°C. Naopak za nejhorší období pro návštěvu se považuje srpen.

Kde je v Itálii nejčistší moře

Baia dei Turchi, Apulie

Tato rozlehlá pláž je zastrčená v chráněné přírodní rezervaci v Apulii, severně od města Otranto. Obklopuje ji hustý borový les. Má kilometr bílého písku a jedny z nejčistších vod v zemi, díky čemuž také získala Modrou vlajku.

Kde se dá v Itálii koupat

Bez lidí, s průzračnou vodou i jako z Karibiku. Pět NEJ pláží ItálieDuino / Sistiana Mare. Poloha: severovýchodní Itálie nedaleko Terstu, provincie Friuli-Venezia Giulia.Noli. Poloha: severozápadní Itálie nedaleko Savony, provincie Liguria.Vieste / Pizzomuno.Maremma.Záliv Orosei.

Na co si dát pozor na dovolené v Itálii

Bezpečnostní situace je v Itálii v zásadě stejná jako v jiných jihoevropských zemích. Dejte si pozor na kapesní krádeže, krádeže v automobilech, v dopravních prostředcích a na pláži.

Co se vyplatí koupit v Itálii

Oblíbeným suvenýrem je italské víno, Grappa, různé likéry. Mezi nejoblíbenější likéry patří Limoncello, Limoncillo, které se vyrábí v oblasti kolem Neapole, v Sorrentu. Známý je také likér mandlový Amaretto, který se používá na výrobu oblíbeného zákusku Tiramisu. K tomu potřebujeme ještě Mascarpone.

Na co si dát pozor na Sicílii

V rámci dovolené na Sicílii se můžete setkat pouze s drobnějšími bezpečnostními riziky. A ty vznikají spíše při větší koncentraci lidí na rušnějších místech, u památek, v rámci kulturních akcí a podobně. Právě zde byste si měli dávat pozor na místní zloděje.

Kam k moři bez lidí

Dovolená bez davů aneb Kousek ráje pro introvertyDestinace pro introverty Shutterstock.Laguna Wadi Tiwi, Omán Shutterstock.Maltský ostrov Gozo Shutterstock.Národní park Sutjeska, Bosna a Hercegovina Shutterstock.Vulkanické Liparské ostrovy Shutterstock.Pláž Bouteille, ostrov Rodrigues Shutterstock.

Kde se dá koupat v Itálii

Přinášíme pět přímořských lokalit v Itálii, které se vyplatí navštívit.Monopoli. Pobřeží Apulie znamená pro většinu dovolenkářů skalnatý poloostrov Gargano výrazně vybíhající do Jaderského moře.Maremma.Lido di Metaponto.CefalúDuino a Sistiana Mare.

Kde je nejčistší moře v Itálii

Baia dei Turchi, Apulie

Tato rozlehlá pláž je zastrčená v chráněné přírodní rezervaci v Apulii, severně od města Otranto. Obklopuje ji hustý borový les. Má kilometr bílého písku a jedny z nejčistších vod v zemi, díky čemuž také získala Modrou vlajku.

Kde je v Itálii hezke moře

Duino / Sistiana Mare

Je to divné, ale ano: i nám nejbližší úsek teplého moře, území mezi Benátkami a Terstem, má svá malebná zákoutí. Zastavit se tam třeba během výletu na zámek Miramare či do Terstu se přímo nabízí.

Co se nesmí dělat v Itálii

Co se nesmí v Itálii

Pro ilustraci: Například ve městě Eraclea nesmíte na pláži hrabat díry do písku. V Benátkách krmit holuby, v Lerici chodit pouze v plavkách. Pozor ale i na líbání, v Eboli můžete dostat pokutu za líbání v autě. V celé Itálii potom platí zákaz nákupu zboží u plážových či pouličních prodejců.

Jak se platí v Itálii

Itálie patří do tzv. eurozóny, tedy se zde platí eurem. Kromě těchto moderních bankovek můžete použít také platební karty Visa, MasterCard, Diners a American Express.