Jaké očkování do Zanzibaru?

Jaké očkování do Zanzibaru?

Co je potřeba na Zanzibar

Občané ČR potřebují pro vstup na Zanzibar vízum. Doporučujeme o vízum zažádat předem online přes tento odkaz. Vízum je také udělováno po příletu na letišti na Zanzibaru na základě předem vyplněného prohlášení, které obdržíte v letadle nebo po příletu.

Na co si dát pozor na Zanzibaru

Bezpečnost v Zanzibaru – na co si dát pozor

Situace na ostrově je bezpečná, pouliční kriminalita není na vysoké úrovni. Hygienická situace je horší než jsme zvyklý, voda z kohoutku témeř nikdy není pitná, používejte balenou vodu. Doporučujeme vyhýbat se stojaté vodě, může hrozit schistosomóza.

Proč jet na Zanzibar

Zanzibar je domovem idylických pláží, mírného počasí a teplých tropických vod. Toto souostroví je proslulé čistou teplou vodou, korálovými útesy a bohatým podmořským světem. To z něj bezpochyby dělá perfektní cíl pro šnorchlování a potápění.

Jaké očkování do Thajska

Povinné a naléhavě doporučované očkováníŽlutá zimnice.Hepatitida A.Japonská encefalitida.Břišní tyfus.Vzteklina.Hepatitida B.Záškrt.Tetanus.

Jaké zásuvky jsou na Zanzibaru

Elektrická síť na Zanzibaru je 230 V / 50 Hz. Užívané zásuvky jsou typu D, tedy se dvěma plochými kontakty a zemnicím kolíkem, případně tři kulaté kolíky v trojúhelníkovém uspořádání. Pro všechny elektronické přístroje s českými zástrčkami budete potřebovat adaptér, tzv. přechodku.

Kdy je vhodné jet na Zanzibar

Za optimální měsíce je považován červen a říjen. Avšak nejvíce turistů sem jezdí v lednu až v březnu. Vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 60-70%. Průměrná teplota moře je největší v březnu, dosahuje až 30°C.

Co vědět před cestou na Zanzibar

COVID UPDATE: Od 25.3.2022 byly upraveny podmínky pro vstup do země. Neočkovaní cestovatelé mají povinnost předložit při vstupu do země potvrzení o negativním PCR testu ne starším než 76 hodin před příjezdem/příletem. Očkovaní cestovatelé se prokazují očkovacím certifikátem a nemají proto povinnost testu.

Kdy je nejtepleji na Zanzibaru

Za nejteplejší období se považuje leden až březen, kdy se teploty vzduchu pohybují okolo 32 – 33 °C, od dubna do června je 31 – 29 °C. „Nejchladněji“ je v Zanzibaru v měsících červen až červenec, s teplotami kolem 28 °C, ty se v září a říjnu vyšplhají opět na 29 – 30 °C a v listopadu a prosinci dokonce na 32 °C.

Kdy je nejlepší jet na Zanzibar

Nejlepším obdobím pro dovolenou na Zanzibaru jsou měsíce červen až říjen a leden až březen, které nespadají do období dešťů. Při rozhodnutí, kdy jet na Zanzibar, hraje důležitou roli také pohyblivý svátek ramadán, během něhož bývají některé podniky uzavřeny.

Co je dobré vědět před cestou do Thajska

Cestovatelé se při odletu do Thajska ani při vstupu do země nemusí prokazovat očkováním proti covid-19, potvrzením o prodělání nemoci, ani podstupovat testy.

Na co si dát pozor v Thajsku

Specifickým nebezpečím v Thajsku je uspání turistů a jejich následné okradení. Je tedy vhodné dát si pozor na jakékoliv "pozvání na drink" od neznámých lidí. Co se týče přírodních nebezpečí, Thajsko leží v tektonicky aktivní oblasti a zemětřesení jsou zde poměrně bežným jevem. V případě silnějšího hrozí i vlna tsunami.

Jak se oblékat na Zanzibaru

Lidé na Zanzibaru vyznávají převážně islám, proto respektujte jejich náboženské zvyky. Ženy by se měly oblékat tak, aby zakryly ramena a kolena. U mužů se doporučují dlouhé kalhoty.

Jakou řečí se mluví na Zanzibaru

Úředními jazyky na Zanzibaru jsou angličtina a svahilština. Anglicky se pohodlně domluvíte v ubytovacích zařízeních, v obchodech, v barech a restauracích a na plážových resortech. Zanzibar byl v minulosti domovem ománských sultánů, proto v ulicích často uslyšíte arabštinu.

Jaké moře je na Zanzibaru

Nejen, že si užijete krásné pláže s jemným bílým pískem, palmami, ale také můžete objevovat krásy podmořského světa a to v krásně teplé vodě. Moře v Zanzibaru totiž spadá pod Indický oceán a je známé především pro svou vysokou teplotu, která neklesá pod 24°C.

Jak je draho v Zanzibaru

Je Zanzibar drahé město Ceny základních produktů v roce Tanzanie jsou nižší než v Česko. Za nákupy v Tanzanie zaplatíte 1.62 krát míň než v Česko. Průměrná ubytovací cena v Zanzibar se pohybuje od: 382 CZK (42,000 TZS) v hostelu po 1,100 CZK (127,000 TZS) v 3 hvězdičkovém hotelu.

Co se nesmí vyvážet z Zanzibaru

Ze země se nesmějí vyvážet mušle, koráli, lastury a jiné trofeje uvedené na seznamu CITES. Spojení prostřednictvím českých mobilních telefonů je na Zanzibaru obvykle bez problémů. Kvalita signálu však občas kolísá.

Jak se oblékat a Zanzibaru

Lidé na Zanzibaru vyznávají převážně islám, proto respektujte jejich náboženské zvyky. Ženy by se měly oblékat tak, aby zakryly ramena a kolena. U mužů se doporučují dlouhé kalhoty. Během ramadánu by turisté neměli jíst a pít na veřejnosti v denních hodinách.

Kdy je nejlepší jet do Thajska

Kdy letět do Thajska

Ideálním obdobím pro návštěvu Thajska jsou měsíce listopad – únor/březen. V toto období zde působí suché a chladné počasí. Teploty jsou zde v průměru 30°C a vlhkost a srážky jsou zde minimální. Jako bonus určitě uvítáme krásně zelenou přírodu po dlouhém období dešťů.

Jaký alkohol se pije v Thajsku

Thajská piva: nejznámější je v Thajsku značka Singha (5 % alkoholu) – toto pivo se vaří v zemi již od roku 1933. Mezi další dostupné značky pak patří Leo (5,5 %) nebo Chang Beer (5 %). K dostání jsou však i piva řemeslná. Thajské likéry/lihoviny: Thajci popíjejí nejvíce levnou thajskou whisky zvanou Lao Khao.

Proč lidé jezdí do Thajska

Proč jet do Thajska

Thajsko je jednou z nejvyhledávanějších zemí ve světě, co se týká turismu. Jsou zde ovšem místa, které jsou lidmi takřka nepolíbené. Nejlákavější jsou pro turisty nekonečně dlouhé písčité pláže, krásné počasí, plno zeleně a bezkonkurenční kuchyně. Jde o zemi plnou kontrastů.

Co se dá koupit a přivézt z Thajska

Oblíbeným suvenýrem je orientální koření, thajská rybí omáčka, sušené chilli papričky, chipsy z banánů a tapioky (slané i sladké). Pokud máte raději něco ostřejšího, typicky thajská je rýžová whisky Mekong nebo třeba rum z cukrové třtiny.

Na co si dát pozor v Tanzanii

Bezpečnost v Tanzanii – na co si dát pozor

V zemi v posledních letech mírně roste kriminalita, turistům mohou hrozit krádeže ale i násilné útoky. Také zde můžete potkat vetší množství toulavých psů, kteří mohou být nebezpeční. Hygienická situace je horší než jsme zvyklý, voda z kohoutku témeř nikdy není pitná.

Co je zakázáno vyvážet z Bulharska

Je zakázáno vyvážet i dovážet zboží, které podléhá zvláštním předpisům (cizokrajné rostliny, zvířata, zbraně, starožitnosti). Vývoz předmětů pocházejících nebo vyrobených z volně žijících zvířat a veškerých živých zvířat bez zvláštního povolení je přísně zakázán.

Kdy se jezdí na Zanzibar

Za optimální měsíce je považován červen a říjen. Avšak nejvíce turistů sem jezdí v lednu až v březnu. Vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 60-70%. Průměrná teplota moře je největší v březnu, dosahuje až 30°C.

Co se nesmí v Thajsku

Osobní věci a cennosti

Při pobytu v Thajsku je vhodné zachovávat si opatrnost vůči zlodějům, a to zejména při pohybu v turisticky oblíbených lokalitách či ve městech. Kromě kapesních krádeží jsou relativně časté případy zlodějů na motocyklech, kteří se mohou pokusit strhnout kabelku či batoh.