Proč jsme na lipské burze?

Proč jsme na lipské burze?

Proč je v ČR tak drahá elektřina

Proč máme v ČR elektřinu tak drahou, když ji vyrábíme levně Výrobní náklady našich jaderných bloků, které nemusí pálit drahý zemní plyn a nepotřebují drahé emisní povolenky, jsou opravdu mnohem nižší než tržní ceny. Cena ale není primárně určována výrobními náklady ale poptávkou a nabídkou, tedy trhem s elektřinou.

Proč posíláme elektřinu na burzu

Pro obchod s energií vyrobenou v České republice je velmi důležitá burza v Německu, konkrétně v Lipsku, protože právě tam se obchoduje s energiemi pro střední Evropu, kam spadá i Česká republika. Existují i další evropské burzy, ale tato je pro ČR nejzásadnější. Právě na ní se obchoduje s elektřinou z různých států.
Archiv

Jak se bude vyvíjet cena elektřiny 2023

Ceny elektřiny v roce 2023 se pravděpodobně budou stále držet poměrně vysoko a jejich pokles se dá očekávat teprve v roce 2024. Ačkoliv cena elektřiny na burze již šla dolů, u maloobchodních cen to zatím neplatí a ještě hned tak nebude.

Proč musíme nakupovat elektřinu na burze

Smyslem je nakoupit dodávky elektřiny za výhodnějších podmínek, než jaké existují na neveřejném trhu. Tedy nakoupit rychleji, bezpečněji, v soutěžním prostředí, transparentně, bez možnosti zpochybnění, že dosažena cena je férová pro prodávajícího i kupujícího.
ArchivPodobné

Kdo vlastní Lipskou burzu

EPEX SPOT byla založena v roce 2008, v současnosti je vlastněna z 50 % společností Powernext SAS, což je 100 % dceřiná společnost EEX, druhým vlastníkem je EEX AG. EEX obchoduje futures kontrakty na elektřinu a plyn s různou délkou (den, týden, měsíc, kvartál, rok). Spotové obchodování (tj.

Kde kupuje ČR elektřinu

Mezi nejvýznamnější burzy s elektřinou v ČR patří Power Exchange Central Europe v Praze a Českomoravská komoditní burza Kladno. Aktuální cena elektřiny na burze se ale nemusí projevovat v účtech spotřebitelů, respektive většinou se do nich promítne až po delší době.

Co je Lipská burza

EEX Group je globální komoditní burza, která sídlí v německém Lipsku a je celosvětově přítomna v 17 lokacích. EEX je burza, na které se zobchoduje celosvětově nejvíce kontraktů na elektrickou energii a je součástí skupiny Deutche Börse Group.

Co má vliv na cenu elektřiny

Výši ceny silové elektřiny ovlivňuje několik hlavních faktorů: Poptávka a nabídka na trhu. Poměry na trhu pro domácnosti a pro maloodběratele. Hospodářský růst nebo naopak útlum.

Kdy klesne cena elektřiny

Situace se s největší pravděpodobností začne zlepšovat až v roce 2024, kdy obchodníci na velkoobchodním trhu očekávají pokles cen o 25 %. Tato sestupná tendence by mohla podle současných očekávání pokračovat i v roce 2025, kdy se předpokládá cenový pokles o dalších přibližně 20 %.

Kdy zafixovat cenu elektřiny

V případě velké spotřeby je to trochu složitější. Pokud nechcete nic riskovat, jako nejlepší varianta se jeví fixace ceny na 1 až 2 roky. Během této doby pravidelně sledujte trh a vývoj cen u dodavatelů. Pokud se objeví nová zajímavější nabídka, měl by zákazník včas před koncem smlouvy podepsat novou nabídku.

Kdo může nakupovat elektřinu na burze

Jednotlivé burzy mají konkrétní podmínky pro to, kdo se může obchodu s elektřinou zúčastnit. Dokládána je například licence na obchodování s energií nebo smlouva s clearingovou bankou. Po účastnících může být rovněž vyžadováno, aby byli subjektem zúčtování u provozovatelů elektroenergetických přenosových soustav.

Odkud bere ČR elektřinu

Většina elektřiny vyrobené v ČR pochází z uhelných (40,3 %, r. 2021) a jaderných (36,2 %, r. 2021) elektráren a dále z elektráren využívajících obnovitelné zdroje energie (12,4 %, r. 2021).

Proč roste cena za elektřinu

Pokud je poptávka po elektřině vyšší, než kolik mohou tyto levné zdroje pokrýt, využívají se dražší zdroje jako jsou uhelné nebo plynové elektrárny. Výsledná cena elektřiny na velkoobchodním trhu je pak taková, za kterou elektřinu vyrábí ten poslední (nejdražší) zdroj, který je ještě potřeba k uspokojení poptávky.

Kdo určuje cenu elektřiny

Poplatky určuje Energetický regulační úřad.

Kdy je elektřina nejdražší

Na jaře a na podzim (konkrétně v dubnu, září a říjnu) je spotřeba elektřiny vyšší než v letních měsících.

Kdo má nejlevnější elektřinu

Cena elektřiny – porovnání

Společnost Příklad měsíční platby – byt – svícení, ohřev vody Příklad měsíční platby – byt – svícení, ohřev vody, akumulační topení
ČEZ 1 775Kč 2 359Kč
Innogy 2 326Kč 3 938Kč
E.ON 1 517Kč 2 039Kč
Centropol 1 895Kč 2 349Kč

Jaká bude cena elektřiny 2023

Regulovanou část obvykle mění jednou ročně Energetický regulační úřad. Obě tyto složky pak tvoří finální cenu elektřiny. Ta je po celý rok 2023 díky vládnímu nařízení zastropovaná, a to na maximu 6,05 Kč/kWh včetně DPH.

Jak to bude s plynem 2023

Spotřeba plynu se tak v tomto období snížila o 13,6 % oproti minulému roku a o 19,7 % oproti průměrné spotřebě posledních tří let. Průměrná denní v tomto období přitom byla pouze o 0,2 stupně nižší než v roce 2022 a o 0,7 stupně nižší, než byl průměr posledních tří let.

Jaká bude cena elektřiny v roce 2024

Odborníci očekávají pokles cen až v roce 2024.

Obchodníci musí nakupovat energie dopředu. Takže i přesto, že na burze již cena klesla, budeme ještě letos čerpat energii nakoupenou za vysoké ceny. Maximální cena za 1 kWh elektřiny je 5 Kč/KWh bez DPH, s DPH to je 6,05 Kč/KWh.

Jak obchodovat s elektřinou na burze

Jednotlivé burzy mají konkrétní podmínky pro to, kdo se může obchodu s elektřinou zúčastnit. Dokládána je například licence na obchodování s energií nebo smlouva s clearingovou bankou. Po účastnících může být rovněž vyžadováno, aby byli subjektem zúčtování u provozovatelů elektroenergetických přenosových soustav.

Jak se jmenuje největší vodní elektrárna v ČR

Největší vodní elektrárnou, co se týče výkonu, je přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně. Skládá se ze dvou nádrží. Horní nádrž je vybudovaná na vrcholku hory Dlouhé stráně v nadmořské výšce 1350 m. Dolní vyrovnávací nádrž je v nadmořské výšce 825 m v údolí.

Kdo vlastní Temelín

Jaderná elektrárna Temelín
Plánovaná životnost 60-80 let
Náklady na výstavbu 98 mld. Kč
Vlastník ČEZ
Jaderná elektrárna

Kdo má nejdražší elektřinu v Evropě

Průměrná cena elektřiny zdražila nejrychleji v Rumunsku (o 113 %), v České republice (o 104 %) a v Dánsku (o 70 %). Typické evropské rodině stouply zálohy o 21 %. Elektřina zlevnila pouze v Nizozemsku (o 7 %) a na Maltě (o 3 %).

Co má největší spotřebu v domácnosti

Téměř 70 % energie spotřebují domácnosti na topení. Zbylou energii spotřebují běžnými domácími spotřebiči, které tak mají na celkovou útratu za energie významný vliv. Mezi ty energeticky nejnáročnější patří chladnička s mrazničkou či myčka.

Co je lepší innogy nebo ČEZ

Možnou alternativou může být společnost Innogy, která si na profesionálním přístupu ke klientům zakládá. Pokud hledáte kvalitního a stabilního dodavatele elektřiny, který vám dokáže nabídnout více než jen nízkou cenu, je pro vás ČEZ tou správnou volbou.