Jak vyluhovat mátu?

Jak vyluhovat mátu?

Jak dlouho vyluhovat mátu

Na problémy se žaludkem i na nachlazení je ideální mátový čaj, likér nebo sirup. Mátový čaj si můžete připravit tak, že čerstvé či sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat.
Archiv

Co udělat z čerstvé máty

Máta se nejčastěji používá jako čerstvá základní ingredience nápojů, ale rovněž do zmrzlin, dají se s ní ochutit dezerty či moučníky. Dále si z ní můžete uvařit ozdravný nálev, který se zalévá vařící vodou a louhuje 15 minut. Doporučuje se pít 2–3krát denně.

Jak vyuzit mátu

Máta dokáže uklidnit střeva, zastavuje zvracení i průjmy. Pokud sníte něco nedobrého, máta pomůže i při křečích a dalších obtížích. Hojně se máta používá také v kuchyni, zejména jako kořenění do masa, nebo také luštěnin. Nejznámějším použitím však zůstává mátový čaj a osvěžující alkoholické i nealkoholické nápoje.

Jak uvařit čaj z máty

Čerstvou mátu opereme pod vodou a osušíme jemně utěrkou. Vložíme ji do konvice nebo džbánu a zalijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut vylouhovat a poté přidáme na kolečka nakrájený citron či limetku (nemáme-li chemicky neošetřené ovoce, vymačkáme jen šťávu a nalijeme ji do čaje).

Kdy nepít mátový čaj

Více než tři šálky denně mohou podráždit žaludeční sliznici a mátový čaj vyloženě nesvědčí při refluxu. „Uvolňuje totiž svalový svěrač jícnu a umožňuje zpětný tok kyseliny ze žaludku,“ varuje Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou.

Jak vysévat mátu

Semena máty se vysévají na jaře nebo na podzim, jemně se zatlačí do substrátu. Ke klíčení dochází přibližně do 14–21 dní při ideální teplotě kolem 20 °C. Máta se vysazuje na slunečné či polostinné stanoviště s výživnou hlinitopísčitou půdou.

Jak vyrobit olej z máty

Jemně nasekanou mátu vložíme do nádoby a zalijeme jedlým olejem (např. slunečnicovým či olivovým). Nádobu poté dobře uzavřeme a necháme cca 14 dnů odležet. Poté směs přecedíme do vhodných nádob a olej uchováváme na chladném místě.

Kdy se sbírá máta

Nať – sklízí se ještě před květem (nejdéle na počátku květu), kdy je narostlá do 20 – 30 cm výšky. Většinou ji sklízíme srpem, v menším množství odřezáváme nožem, vždy alespoň 10 cm nad zemí. Nať máty sklízíme za slunečného počasí, kdy rostlina obsahuje nejvyšší procento silic.

Jak dlouho vydrží máta

Nákup a skladování Svazečky čerstvé máty klasnaté vydrží v kuchyni nebo v chladničce ve sklenici s vodou až 2 dny. Listy se dají nasekat a zmrazit v malých nádobkách nebo smíchat s trochou vody či oleje a zamrazit do kostek.

Kdy sušit mátu

Kdy sklízet

Sbírat můžete nať i listy, nať sklízejte ještě před rozkvětem a sušte v tenkých vrstvách ve stínu. Listy můžete sbírat po celé léto, sušení je obdobné jako u natě, pokud však chcete použít umělé teplo, nepřekračujte teplotu 35 °C.

Jak dlouho se louhuje mátový čaj

Mátový čaj – jak dlouho louhovat

1 nálevový sáček mátového čaje se přelije 0,25 l vroucí vody a nechá se 15 minut vyluhovat v přikryté nádobě.

Jaký čaj je lepší pít před spaním

Meduňkový čaj slazený medem je asi nejznámější a také nejdoporučovanější přírodní lék na nespavost. A je jasné proč, meduňka zklidňuje nervovou soustavu, uvolňuje napětí, zároveň působí i proti virům. Pěstovat si ji můžete doma v květináči po celý rok a čaj si vyrábět z čerstvých i ze sušených listů.

Kdy se vysazuje máta

Semínka máty se sází ideálně na jaře nebo na podzim, ale můžete je vysadit prakticky kdykoliv během roku. Semínka se předpěstují doma a vzrostlé rostlinky se vysazují na záhon. Máta je nenáročná na pěstování. Má ráda slunečné až polostinné stanoviště s bohatou, vlhkou a propustnou půdou.

Kdy vysít mátu

Při vysazování či setí máty je třeba brát ohled hlavně na počasí. Optimální dobu představuje přelom měsíců března a dubna. Jestliže nestihnete jarní výsev, můžete ji klidně zasadit i v září. Půda by měla být vlhká.

Jak se dělá mátový sirup

Nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme drobně pokrájené čerstvé lístky máty peprné. Krátce povaříme a přikryté necháme za občasného zamíchání 2 – 3 hodiny odstát. Poté přecedíme, opět zahřejeme téměř k bodu varu, přidáme šťávu z citronu a plníme do lahví.

Jak vyrobit extrakt z máty

Mátový extrakt

Očištěnou mátu natrhejte na drobné kousky, tím pustí víc silice. Dejte do vhodné sklenice a opět zalijte 250 ml vodky a uložte do lednice. Opět počkejte 4 – 6 týdnů, než se máta vylouhuje. Avšak na rozdíl od vanilky, kterou v extraktu necháváme, mátu scedíme a vyhodíme, by nám zůstal čistý extrakt.

Kdy a jak sušit mátu

Kdy sklízet

Sbírat můžete nať i listy, nať sklízejte ještě před rozkvětem a sušte v tenkých vrstvách ve stínu. Listy můžete sbírat po celé léto, sušení je obdobné jako u natě, pokud však chcete použít umělé teplo, nepřekračujte teplotu 35 °C.

Jak zalévat mátu

Mátu je potřeba zalévat během suchých období, aby půda byla vždy míně vlhká, ovšem ne mokrá! To nejlépe zjistíte přiložením prstu, pokud je půda na dotek suchá, znamená to, že vaše rostlina potřebuje zalít. Zároveň, pokud si všimnete, že vaše máta začíná uvadat, může to být jasný signál nedostatku vody.

Jak dlouho se suší Medunka

Kdo chce meduňku umýt nechá ji oschnout na utěrce. Poté otrhejte pouze listy a stonky vyhoďte. Listy rozprostřete do sušičky – nemají se překrývat. Zapněte sušičku, nastavte 45 stupňů a nastavte 12 hodin.

Která máta je nejlepší

Obzvlášť máta ananasová má mimořádně dekorativní efekt, protože její listy jsou zeleno bílé. Pro milovníky silného mentolu je pak skvělá máta multimenta se zesíleným aroma. Žvýkačková máta pak připomíná vůni žvýkaček. Neopomenutelná je rovněž i švýcarská máta, která voní jako mentolové bonbóny.

Jak dlouho před spaním pít meduňku

Při potížích se spaním doporučuji pít čaj večer, alespoň hodinu před spaním. Lžíci čerstvé meduňky zalijeme vroucí vodou (0,5 l) a necháme asi 10 minut louhovat.

Co potřebuje máta

Všechny máty jsou vlhkomilné, vyžadují dostatečnou a pravidelnou zálivku. Svědčí jim polostinné místo, ale při dostatečném zalévání snesou i slunce. Mátě vyhovuje místo chráněné před větrem a běžná, dobře propustná zemina, která může být obohacená rašelinou a vylehčená troškou písku.

Jak často pít mátový čaj

Máta se nejčastěji používá ve formě nálevu. Na šálek použijeme čajovou lžičku listů nebo dvojnásobek nati. Zalijeme vřící vodou, louhujeme 15 minut. Nálev lze pít 2–3 krát denně.

Co s přebytkem máty

Mátu na sušení sklízím 2x až 3x za sezonu a uchovávám ji v uzavřené skleněné lahvi. Sklízím celé stonky a po usušení je stříhám na menší kusy. V průběhu celého roku si vždy sušenou mátou vylepšuji chuť čaje. K černému či zelenému čaji přidám jeden, asi dvoucentimetrový kus sušené máty.

Jak správně sušit mátu

meduňka, máta nebo bazalka o vůni spíše přijdou. Bylinky nikdy nesušíme na slunci, ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Dobré jsou například několikapatrové závěsné sítě na sušení bylinek či hub. Můžeme je také v tenké vrstvě rozložit na čistý bílý papír (např.