Proč nejíst čokoládu?

Proč nejíst čokoládu?

Proč jíst horkou čokoládu

Posiluje imunitu. Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa má na lidský organismus blahodárné účinky. Pokud budete konzumovat čokoládu, která má více než 85 procent kakaa, dostanete do těla i spoustu minerálů a antioxidantů. Kakao totiž obsahuje mangan, železo, hořčík, fosfor, zinek a draslík.
Archiv

Jaká čokoláda je nejzdravější

Čokoláda není v žádném případě nezdravou potravinou – v případě kvalitní hořké čokolády je tomu dokonce přesně naopak. Hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa obsahuje velké množství vlákniny, antioxidantů a dalších nutrientů. Má pozitivní vliv na zdraví srdce, střevní biom, krevní tlak a kognitivní funkce.
Archiv

Která čokoláda je zdravá

Čokoláda se vyrábí z kakaa a cukru (s přidáním mléka, pokud je mléčná). Zdravé je v čokoládě pouze kakao. A tak čím více, tím lépe. Minimální obsah kakaa by měl být 70 %, pak si můžeme v čokoládě užívat jeho pozitivní účinky.
Archiv

Proč šedne čokoláda

Prudká změna teplot způsobuje reakci šednutí. Nemluvě o pachu, který čokoláda v lednici "nasbírá" od ostatních potravin. Takže v tomto případě je čokoláda chuťově v pořádku, ale vzhled velmi trpí. Čokoláda neobsahuje kakaové máslo, ale náhražkové tuky – ty potom "vylézají" na povrch a mění se v šedou hmotu.

Jak často jíst čokoládu

Kanadská studie lékařské fakulty z Québeku přirovnává čokoládu k přírodnímu aspirinu, o němž je známo, že rovněž dokáže ředit krev. Její doporučení užívat čtvereček čokolády denně před snídaní bychom si měli vzít k srdci.

Jakou čokoládu při hubnuti

Nejkvalitnější čokoláda se skládá z více než 50 % kakaa. Během hubnutí upřednostněte čokoládu s podílem kakaa 70 % a vyšší.

Jak se pozná kvalitní čokoláda

Hořká čokoláda by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo, třtinový cukr nebo ideálně panelu (sušenou třtinovou šťávu) a maximálně přírodní vanilkové aroma. Dle vyhlášky musí mít minimálně 35% kakaové sušiny, kde ideální poměr, dle znalců čokolády, je mezi 60-80%. Někdy méně je více.

Která čokoláda je nejlepší

„V současné době se nejlepší čokoláda vyrábí v Itálii a ve Francii,“ říká chocolatier Daniel Syrový. Belgie ale není ani na pomyslném třetím místě. Před ní jsou ještě Němci a Angličané. „Stejně tak Švýcaři mají dnes už jen historické vavříny v kvalitě čokolády.

Kdy jíst čokoládu

Sladkost zařaďte až tehdy, když máte pěkný základní jídelníček. Nezahánějte s ní hlad, ale dejte si ji v menším množství, třeba jako sladkou tečku po jídle, nebo můžete zakomponovat kousek čokolády do ovesné kaše. Nebo sladkost zvolte jako malou svačinu mezi hlavními jídly, pokud zrovna nemáte velký hlad.

Proč jíst čokoládu

Tmavá čokoláda obsahuje více kakaa, a tedy i více zdravých mononenasycených mastných kyselin, více vlákniny, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, ale i flavonoidů, které chrání buňky před volnými radikály a pomáhají tělu snižovat zánět a posilovat imunitu. A to jen ve 100gramové dávce se 70 až 80 procenty kakaa.

Jak na čokoládovou polevu aby byla lesklá

Aby čokoláda byla i po opětném ztuhnutí krásně lesklá a křupavá (to se hodí zejména při polévání či výrobě pralinek), je potřeba ji zahřívat a chladit tak, aby se krystalky opět poskládaly do původní formy. Špatně vytemperovaná čokoláda pak má bělavý matný povrch a ani chuťově není nic moc.

Jak vypadá zkažená čokoláda

Tím nejčastějším je uchovávání čokolády ve špatné teplotě – pokud je příliš nízká nebo příliš vysoká, částice tuku v čokoládě se zvednou na povrch a vytvoří bílý práškový film. Vliv má také vlhkost vzduchu. Tukový výkvět vzniká při nesprávných technologických procesech ve výrobě nebo při špatném skladování.

Co se stane když sním čokoládu

Ve skutečnosti se totiž kvůli jedné nedovolené tabulce čokolády nestane nic extra. Konkrétně to pro vás znamená tohle: Dostali jste do sebe zhruba 550 kcal navíc. To není málo, ale když vynecháte odpolední svačinu a odlehčíte večeři, pravděpodobně to dorovnáte a stále zůstanete v dietním režimu.

Co si dát místo čokolády

Ideální je bílý jogurt, který si můžete ochutit dle libosti. Jogurty s vysokým obsahem bílkovin navíc lépe zasytí a pomohou vám ovládat chutě k jídlu. A když vás popadne chuť na sladké a víte, že bílý jogurt nepomůže, pamatujte, že je lepší proteinový slazený než tabulka čokolády.

Jak si vybrat kvalitní čokoládu

Jak poznáme opravdu kvalitní čokoládu Nejlepším ukazatelem kvality je podíl kakaové sušiny, která musí být zastoupena minimálně ve 35 % a 18 % kakaového másla u hořkého druhu. Taková oblíbená oříšková čokoláda musí navíc obsahovat minimálně 32 % celkové kakaové sušiny a 8 % tukuprosté kakaové sušiny.

Co obsahuje kvalitní čokoláda

Kvalitní hořká čokoláda obsahuje kakaovou hmotu (bean-to-bar nebo tree-to-bar výrobci uvádějí ve složení ingredienci kakaové boby), kakaové máslo (není nutná položka), třtinový cukr (místo běžného řepného). Mléčná čokoláda samozřejmě obsahuje ještě sušené mléko.

Jak poznat kvalitní bílou čokoládu

Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, ale pouze kakaové máslo. Zní to trochu chemicky, ale chemie v tom není žádná, tu hledejte pouze v přidaných složkách, které najdete v levných "čokopochoutkách". Kakaové boby se při zpracování melou a drtí a odděluje se tmavá sušina a světlý tuk.

Jak udělat nejlepší čokoládovou polevu

Polevu na potažení dortu připravíte smícháním 200 g čokolády se 140 g rostlinného tuku. Když vše rozmícháte dohladka, vmíchejte ještě 100 ml horké vody. Na dezerty je nejlepší smíchat čokoládu s máslem v poměru 1 : 1, nebo šlehačkou v poměru 2 : 1, takto poleva zůstane tekutější.

Čím se ředí čokoláda

Čokoláda je schopna přijímat vodu, a proto ji můžete naředit máslem, tukovou polevu ale máslem naředit nemůžete, protože by se srazilo,“ vysvětluje Pavlína Berzisová. Za nejideálnější považuje naředění čokolády kakaovým máslem, když ho ale doma nemáte, můžete použít smetanu vysokoprocentní nebo zmiňovaný kousek másla.

Jak dlouho muze být prosla čokoláda

Pokud se čokoláda neuskladní při stabilní teplotě, může se tuk v čokoládě dostat na povrch. Pak vytvoří šedivý povlak, který by mohl vypadat jako plíseň. Když ji však uskladníte při stabilní teplotě, čokoláda může vydržet dva roky nebo i více.

Co když sním prošlou čokoládu

Nic ale nezkazí náladu víc, než když si čokoládu rozbalíte a objevíte na ní bílý potah. Víte, zda ji i přesto můžete sníst Navzdory tomu, co se traduje, bílý povlak na čokoládě neznamená, že je stará nebo nejedlá. Světlý potah může odrazovat, není ale nijak zdraví škodlivý nebo nebezpečný.

Jakou čokoládu při hubnutí

Nejkvalitnější čokoláda se skládá z více než 50 % kakaa. Během hubnutí upřednostněte čokoládu s podílem kakaa 70 % a vyšší.

Co se stane když poruším dietu

Následně ale máte tendenci si vyčítat, že jste se neudrželi. Podle vědců nemusíte, naopak. Porušení diety totiž ještě automaticky neznamená katastrofu. Nová studie uvádí, že pokud dietu plánovaně porušíte a během týdne si jeden den dopřejete čokoládu či sladkosti, bude jednodušší zhubnout.

Co snižuje chuť k jídlu

na potlačení chuti k jídlu jsou velmi vhodné vlákniny. Vláknina ve střevě bobtná a simuluje pocit najezenosti. Může to být psyllium, jablečná vláknina nebo konjac (glucomannan). Zvláště glucomannan při dostatečné dávce působí na naše centrum sytosti v mozku a snižuje chuť na jídlo.

Proč je po obědě chuť na sladké

Pokud vás přepadají chutě na sladké, pravděpodobně nemáte ve svém jídelníčku rovnoměrné zastoupení sacharidů, bílkovin a tuků. Vyvážená strava by měla obsahovat 25 až 30 procent tuků, 55 až 60 procent sacharidů a 10 až 15 procent bílkovin.