Co bude s cenami nemovitosti?

Co bude s cenami nemovitosti?

Kdy klesnou ceny nemovitosti 2023

Podle této zprávy jsou nemovitosti v Česku stále nadhodnoceny, což povede k dalšímu zlevnění. Základní scénář počítá s poklesem cen o pět procent do června 2023. V druhé polovině roku by se měl trh odrazit ode dna. Méně příznivější scénář počítá s poklesem až o deset procent.
Archiv

Kdy budou klesat ceny nemovitosti

Rok 2023: ceny klesají a budou dál klesat

Oproti nejvyšším cenám v roce 2021-22 jsou nyní reaálné prodejní ceny na úrovní -15 až 20% pod cenami roku 2022 a trend se dále prohlubuje, protože poptávka je stále velmi slabá. Do konce roku 2023 očekávám další pokles cen o dalších -10%.
Archiv

Jak se bude vyvíjet trh s nemovitostmi

Současný vývoj realitního trhu dlouho nikdo nezažil

V roce 2020 a 2021 ceny nemovitostí extrémně stouply. Od přelomu prvního a druhého kvartálu roku 2022 se trh otočil a ceny začaly padat. „Za poslední rok klesla cena bytů o 8,4 % a ty se nabízejí nyní v průměru za 70.500 Kč/m2.
Archiv

Kdy budou levnější nemovitosti

Ceny bytů se v druhé půlce 2022 vrátily na úroveň ze začátku roku. Leden 2023 byl pak cenově srovnatelný s lednem 2022. V roce 2023 očekáváme, že se ceny bytů ve větších městech vrátí k postupnému růstu, na který jsme byli v posledních letech zvyklí.
Archiv

Kdy koupit nemovitost

Nejvhodnější dobou pro nákup nemovitosti je období ekonomické krize.

Kdy praskne realitní bublina

Z toho plyne, že si více lidí u banky zřídí půjčku v domnění, že na trendu růstu realit něco vydělají, a tak se bublina nafukuje a nafukuje až jednoho dne zavládne na trhu nejistota. Lidé přestanou nakupovat a realitní bublina praskne.

Kdy pujdou nemovitosti nahoru

Pozemky, zejména stavební, jsou cenové držáky. Předpokládám, že na jaře budou buď stagnovat nebo mírně růst v rozmezí 0 až 2 % oproti 4. kvartálu 2022.

Kdy prodat nemovitost 2023

Pro nemovitosti nabyté od 1. ledna 2021 pak platí desetiletá lhůta. Aktuálně tedy v roce 2023 platí, že pokud hledáte cestu, jak neplatit daň z prodeje nemovitosti, musíte držet nemovitost minimálně 10 let. To znamená, že kupujete-li nyní byt jako spekulaci, budete muset počkat deset let, než budete od daně osvobozeni.

Na co koukat při koupi bytů

8 věcí, na které si dát pozor při koupi bytuPrávní stav bytu.Technický stav bytu.Reálná velikost bytu.Poplatky, exekuce a dluhy.Rezervační smlouva.Rezervační poplatek.Kontrola smluvní dokumentace.Koupě družstevního bytu.

Jaký bude vývoj cen nemovitostí

Ceny stavebních pozemků

Předpokládám, že na jaře budou buď stagnovat nebo mírně růst v rozmezí 0 až 2 % oproti 4. kvartálu 2022. Lidé drží stavební pozemky na investici, i když nehodlají stavět. To vyvolává jejich dlouhodobý nedostatek, který brání cenovému poklesu.

Proč praskne bublina

Bublina nejčastěji praskne kvůli tomu, že se vypaří.

Bublina se naruší nějakým předmětem nebo nečistotou ve vzduchu, tím se změní povrchové napětí a to zapříčiní, že bublina praskne. Velmi zjednodušeně řečeno, suché věci praskají bubliny. Můžete to vyzkoušet mokrou rukou, uvidíte, že bublinu chytnete.

Proč jsou nemovitostí tak drahé

K zaručeně nejdražším bytům patří ty v metropoli. Bydlení v Česku nezdražilo ze dne na den. Rozhodující faktory se vyvíjely několik desetiletí. Odborníci na trhu se shodují, že k hlavním příčinám současného stavu patří nejen rodící Husákovy děti, ale také státní zásahy.

Jak je to s dani z prodeje nemovitosti

Daň z nabytí nemovitosti byla zrušena od roku 2020. Daň příjmů a zisku z prodeje nemovitosti, nabyté dědictvím či jinak, se řídí daní z příjmů 15 %. Řešíte ji každoročně v daňovém přiznání. Existují situace, kdy po prodeji nebo převodu nemovitosti nezaplatíte vůbec nic, budete osvobozeni.

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Na co si dát pozor při koupi domu a bytuKoupě domu je velký závazek často na celý život. Nemalá investice do špatné nemovitosti se vám může pěkně vymstít.Špatný technický stav domu.Právní vady.Nevyhovující okolíNedoplatky a pokuty.Nespolehliví sousedéNevýhodná družstevní smlouva.

Na co se zeptat při koupi domu

Na co se zeptat během osobní prohlídky nemovitostiV jakém stavu je elektroinstalace a kdy byly naposledy dělány rozvodyJak jsou udělány rozvody vodyJaké jsou přibližné náklady na vytápěníJaká je výše rezervačního poplatkuJací jsou sousedéJe zde dobré připojení k internetu

Kdy pujdou nemovitostí nahoru

Pozemky, zejména stavební, jsou cenové držáky. Předpokládám, že na jaře budou buď stagnovat nebo mírně růst v rozmezí 0 až 2 % oproti 4. kvartálu 2022.

Kdy budou levnejsi byty

čtvrtletí 2022. Menší byty v panelových domech budou cenově spíše stagnovat. Ceny bytů v cihlových domech v méně atraktivních lokalitách mohou také lehce klesat, ale spíše budou cenově stagnovat kolem nuly v rozmezí o 0 až 2 % ve srovnání se 4. kvartálem 2022.

Kdo kupuje byty

Většinou jde o jednotlivce (63 procent) než společný nákup manželů (31 procent). Nákup domů je poměrně vyrovnaný, co se týče pohlaví. Mírně častěji si ženy kupují panelové byty, zatímco muži naproti tomu rodinné domy. Češi jsou nejčastější klientelou i v případě nejluxusnějších nemovitostí.

Proč jsou byty v Praze tak drahé

Praha: ceny nemovitostí rostou kvůli cizincům

Praha je navíc sídlem mnoha mezinárodních firem, což přivádí zahraniční pracovníky a ceny tak rostou meziročně o cca 5 %. Těch žije v hlavním městě ČR přibližně 260 tisíc (asi 20 % z celkového počtu), čímž zásadně ukrajují z možností realitního trhu.

Co vše se platí při koupi nemovitosti 2023

Daň z nabytí nemovitosti byla zrušena od roku 2020. Daň příjmů a zisku z prodeje nemovitosti, nabyté dědictvím či jinak, se řídí daní z příjmů 15 %. Řešíte ji každoročně v daňovém přiznání. Existují situace, kdy po prodeji nebo převodu nemovitosti nezaplatíte vůbec nic, budete osvobozeni.

Co platí prodávající nemovitosti

Sazba daně z prodeje nemovitosti je ve většině případů 15 % (níže uvádíme případy, kdy to bude 23 %). Procenta se ovšem nepočítají z celkové prodejní ceny nemovitosti, ale pouze ze zisku. To znamená, že dani podléhá pouze kladný rozdíl mezi prodejní a pořizovací cenou.

Na co si dát pozor při koupi starého domu

Ať již kupujete byt či rodinný dům, starší a nebo nový, je vždy třeba zkontrolovat to samé. Samozřejmě lze předpokládat, že u starších budov může být stav jejich vybavení, ale i exteriér a vůbec stav stavebních konstrukcí a povrchů horší.

Na co si dát pozor při přebírání bytu

Jaké jsou nejčastější vady Dejte si pozor hlavně na škrábance, otlaky a otlučené hrany. Zkontrolujte si, že se nenachází na oknech, dveřích, vestavném nábytku, zařizovacích předmětech, obkladech s dlažbami, parapetech, podlahách, schodištích a zábradlích.

Co musím udělat po koupi domu

Co je potřeba udělat po koupi nemovitostiDoložte list vlastnictví a zástavní právo.Přepište dodávky energií na sebe.Vyřešte si smlouvu se SVJ.Sjednejte pojištění nemovitosti.Změňte si trvalé bydlištěDaň z nabytí nemovitosti (obvykle nehradíte)Přihlaste se k dani z nemovitosti.

Proč je bydlení drahé

Bydlení v Česku nezdražilo ze dne na den. Rozhodující faktory se vyvíjely několik desetiletí. Odborníci na trhu se shodují, že k hlavním příčinám současného stavu patří nejen rodící Husákovy děti, ale také státní zásahy. Současný trh s bydlením ovlivňují zásadně dvě populační vlny.