Co se pije v Rumunsku?

Co se pije v Rumunsku?

Co si koupit v Rumunsku

Suvenýry a nákupy v RumunskuKeramika. Lidová keramika se tradičně vyrábí hned v několika regionech v zemi a každý region má také keramiku pro něj typickou.Rumunská vína. Jeden z největších darů přírody, které Rumunsko má, jsou jeho vinice.Pálenka. S výrobou vína jde přirozeně ruku v ruce i výroba brandy.Sýry.Peníze.

Co jíst v Rumunsku

JídloKukuřičná kaše mămăligă sypaná brynzou je národním pokrmem.Ciorbă de burtă neboli rumunská verze dršťkové polévky navíc s česnekem.Masem a rýží plněné zelné listy sarmale.Grilované mleté hovězí válečky mititei s hořčicíŠátečky pateuri plněné masovou směsí
Archiv

Co je typické pro Rumunsko

Vychází z jednoduché venkovské stravy, používá vepřové, hovězí i skopové maso, častá je sezónní zelenina (rajčata, papriky, dýně, okurky, zelí, lilek). V okolí Dunaje a Černého moře se hojně konzumují ryby. Charakteristickými jídly jsou mămăligă (kukuřičná kaše, podobná polentě) a brynza.

Jakou měnou se platí v Rumunsku

1 rumunský lei, někdy také leu (ROL) = 100 bani, Používání cestovních šeků a platebních karet není rozšířené, ale ve větších městech platební karty bez problémů uplatníte (pochopitelně v lepších hotelech, restauracích a obchodech).

Co si vzít s sebou do Rumunska

Pokud vás láká dovolená v Rumunsku, rozhodně doporučujeme tuto zemi navštívit a nevynechat její hlavní město, dechberoucí hory ani známé hrady. S sebou si nezapomeňte vzít občanský průkaz, cestovní pojištění a hotovost a jako památku z této země si odvezte třeba kvalitní rumunské víno a lidovou keramiku.

Kde vyměnit rumunské peníze

Pokud ale měnu neseženete tady, nezoufejte. Vezměte si do Rumunska eura, která pak za leu vyměníte na místě. Směnit peníze můžete v bankách či směnárnách, které najdete v každém větším městě. Tam bývá výhodnější kurz než třeba na hranicích, letišti, v hotelích či na nádražích.

Co se těží v Rumunsku

Země má jednu z největších rafinérských kapacit ve východní Evropě a těží zemní plyn v Černém moři. Zásadní hrozbou pro Rumunsko je rapidní nárůst veřejného dluhu. Ten na konci roku 2019 činil 35,2 % HDP, v srpnu 2020 dosáhl 42,8 % HDP (tedy 92,3 miliardy eur) a v květnu 2021 již činil 49,9 % (107,5 miliardy eur).

Proč jet do Rumunska

Proč jet do Rumunska Protože v Rumunsku najdete stále ještě opuštěné hory, jedny z nejrozsáhlejších lesních porostů v Evropě, krásná města plná památek a neobyčejně pohostinné lidi. V Rumunsku můžete jak lézt po horách, tak se koupat v moři nebo navštívit lázně.

Jak se domluvit v Rumunsku

Rumunština má podobný základ jako francouština, umíte-li francouzsky, nějak se domluvíte. Mladší rumuni umí anglicky. Není to tak spolehlivé, jako v západních zemích, ale zatím se nestalo, že bychom se nedomluvili. U starších zabere ruština.

Jak se mluví v Rumunsku

Rumunština je oficiální jazyk Rumunska a Moldavské republiky, kde se lze z politických důvodů setkat i s označením moldavština (např. v ústavě, naopak na školním vysvědčení je uvedena rumunština). I podle jednoho z jazykových zákonů je rumunština a moldavština stejný jazyk.

Na co si dát pozor v Rumunsku

Bezpečnost v Rumunsku

Rumunsko je vcelku bezpečná země, jen je potřeba si dávat pozor především ve větších městech na kapsáře. Specifickým rumunským problémem jsou toulaví psi, kterých je ve městech hodně.

Jaké je moře v Rumunsku

Rumunsko (rumunsky România) je stát na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě, s Maďarskem na severozápadě, se Srbskem na západě a s Bulharskem na jihu. Východní břehy země omývají vody Černého moře.

Kde Smenit RON

Směnit peníze můžete v bankách či směnárnách, které najdete v každém větším městě. Tam bývá výhodnější kurz než třeba na hranicích, letišti, v hotelích či na nádražích. Pozor na veksláky, Rumunsko se jimi jen hemží – směňujte jen na oficiálních místech k tomu určených.

Co je potřeba na cestu do Rumunska

Občan ČR může cestovat do Rumunska na základě platného cestovního pasu nebo platného občanského průkazu. Nedoporučuje se však cestovat na občanský průkaz s odděleným rohem. Doklady by měly být platné minimálně po dobu plánovaného pobytu na území Rumunska.

Co se vyvazi z Rumunska

Mezi top 10 exportních produktů Rumunska patří vozidla, stroje, chemické zboží, elektronické produkty, elektrická zařízení, farmaceutické produkty, dopravní zařízení, základní kovy, potravinářské produkty, guma a plasty.

Proč se nejezdí k moři do Rumunska

Rumunsko nabízí množství dlouhých a širokých písečných pláží omývaných Černým mořem. Právě ty jsou zdejším největším lákadlem a v jistém smyslu překonávají ty Chorvatské, které bývají většinou spíše menší, členitější a častěji kamenité.

Jak se řekne rumunsky Ahoj

Základní výrazy

Česky Rumunsky
Ahoj Salut / Servus
Dobrý den Bună ziua
Dobrý večer Bună seara
Dobrou noc Noapte buna

Proč se učit rumunsky

Rumunština jistě patří mezi větší evropské jazyky. Rumunsky hovoří téměř 30 milionů lidí, a to v Rumunsku a v Moldávii, ale najdeme také početné komunity v Srbsku, na Ukrajině, v Bulharsku a v dalších evropských zemích. V současné době je medializována masivní migrace Rumunů a rumunských Romů do Itálie.

Jak jet do Rumunska

Přestože v současné době neexistuje přímé spojení mezi Českem a Rumunskem, můžete z Prahy, Pardubic či Brna do hlavního města Bukurešti pohodlně cestovat s přestupem v Budapešti. Z Prahy vyrazíte dopoledne a do Bukurešti dojedete v poledne druhého dne. Zpět se lze dostat obdobně s odpoledním příjezdem do Prahy.

Co je to za měnu lei

Rumunský lei, v prvním pádě jednotného čísla také leu, je národní měnou Rumunska. Jeho ISO 4217 kód je RON. Jeden lei se dělí na 100 „bani“ (jednotné číslo „ban“).

Jaké pohoří je v Rumunsku

Fantastická opuštěná pohoří máte daleko blíž, než si možná myslíte, píše redaktor magazínu Víkend MF DNES. V Rumunsku samozřejmě nemají Himálaj, ale Karpaty.

Jak velké je Rumunsko

238 397 km²Rumunsko / Rozloha

Kde se koupat v Rumunsku

V září v Rumunsku jsou podmínky pro koupání všude v podstatě stejné. Co se týče měst Costinesti, Eforie Sud a Mangalia, koupání je zde v září příjemné. Teplota vody v moři je průměrně 22.8°C (min.: 20.4°C / max.: 24.8°C) a umožňuje bezproblémový pobyt ve vodě.

Jak se zdraví v Rumunsku

Jak se to řekne rumunsky Na zdraví! Noroc!

Kam na hory v Rumunsku

Rumunské hory – jednotlivá pohoří rumunských KarpatPohoří Făgăraș (Fagaraš) Făgăraș je s horou Moldoveanu (2 543 m n. m.) nejvyšší rumunské pohoří.Căliman. Národní park Căliman patří mezi nejopuštěnější pohoří v Rumunsku.Apuseni.Retezat.Rodna.