Jak nakupovat elektřinu na burze?

Jak nakupovat elektřinu na burze?

Kdo může nakupovat elektřinu na burze

Jednotlivé burzy mají konkrétní podmínky pro to, kdo se může obchodu s elektřinou zúčastnit. Dokládána je například licence na obchodování s energií nebo smlouva s clearingovou bankou. Po účastnících může být rovněž vyžadováno, aby byli subjektem zúčtování u provozovatelů elektroenergetických přenosových soustav.

Jak funguje prodej elektřiny na burze

Na burze se obchoduje na příští den (day-ahead) po hodinách nebo na aktuální den (intra-day). Dlouhodobé kontrakty na odběr elektřiny se prodávají na futures trhu, kde je cena obvykle vyšší (je v ní započítáno riziko), ale chrání odběratele před prudkými výkyvy ceny (odběratel si tak fixuje cenu na delší období).

Proč musíme nakupovat elektřinu na burze

Smyslem je nakoupit dodávky elektřiny za výhodnějších podmínek, než jaké existují na neveřejném trhu. Tedy nakoupit rychleji, bezpečněji, v soutěžním prostředí, transparentně, bez možnosti zpochybnění, že dosažena cena je férová pro prodávajícího i kupujícího.
ArchivPodobné

Kdy vstoupil ČEZ na energetickou burzu

Akcie ČEZ se od 15. 6. 1993 obchodují na pražské burze a tvoří jeden z pilířů Indexu PX.

Proč posíláme elektřinu na burzu

Pro obchod s energií vyrobenou v České republice je velmi důležitá burza v Německu, konkrétně v Lipsku, protože právě tam se obchoduje s energiemi pro střední Evropu, kam spadá i Česká republika. Existují i další evropské burzy, ale tato je pro ČR nejzásadnější. Právě na ní se obchoduje s elektřinou z různých států.

Proč je elektřina dráha když je jí v Česku dost

V případě Česka se to děje na energetické burze PXE v Praze. Elektřinu vždy vyrábějí ty nejlevnější elektrárny, které jsou dohromady schopny uspokojit poptávku. Cena elektřiny na trhu je pak ta, za kterou elektřinu vyrábí ten poslední (nejdražší) zdroj, který je ještě potřeba k uspokojení poptávky.

Jak se určuje cena elektřiny na burze

Trh s elektřinou je primárně hodinový. Přicházejí na něj jednotlivé elektrárny a nabízejí elektřinu za určitou cenu. Na burze se všechny nabídky seřadí a závěrná elektrárna potom určí cenu i pro ostatní. Ve středoevropském regionu stanovují cenu především uhelné a plynové elektrárny.

Co má vliv na cenu elektřiny

Výši ceny silové elektřiny ovlivňuje několik hlavních faktorů: Poptávka a nabídka na trhu. Poměry na trhu pro domácnosti a pro maloodběratele. Hospodářský růst nebo naopak útlum.

Jaký podíl má stát v Čezu

Struktura akcionářů

stav k 31. 12. 2020 stav k 31. 12. 2022
Česká republika 69,78 % 69,78 %
ČEZ, a. s. 0,47 % 0,22 %
Ostatní právnické osoby 17,19 % 16,40 %
Fyzické osoby celkem 12,56 % 13,60 %

Proč je v Česku dráha elektřina

Podobně jako ceny elektřiny nyní určují nejdražší zdroje, tak naopak při nízké poptávce jsou ceny stlačovány dolů levnou výrobou z fotovoltaických a větrných elektráren. Jakmile jsou už postaveny, tak jsou jejich proměnné výrobní náklady velmi nízké, ještě nižší než u jaderných zdrojů.

Kde je nejdražší elektřina

Průměrná cena elektřiny zdražila nejrychleji v Rumunsku (o 113 %), v České republice (o 104 %) a v Dánsku (o 70 %).

Jak se bude vyvíjet cena elektřiny 2023

Ceny elektřiny v roce 2023 se pravděpodobně budou stále držet poměrně vysoko a jejich pokles se dá očekávat teprve v roce 2024. Ačkoliv cena elektřiny na burze již šla dolů, u maloobchodních cen to zatím neplatí a ještě hned tak nebude.

Kdy je elektřina nejdražší

Na jaře a na podzim (konkrétně v dubnu, září a říjnu) je spotřeba elektřiny vyšší než v letních měsících.

Jaká bude cena elektřiny v roce 2023

Aktuální průměrná cena elektřiny 2023

Aktuální průměrná cena elektřiny se pohybuje okolo 5,93 Kč/kWh (aktualizace únor 2023). Konkrétní ceny se mohou od sebe dost lišit dle místa a dodavatele. V současné době cena elektřiny mírně klesá a lze si zajistit ještě nižší ceny.

Kdy vyplácí ČEZ dividendy 2023

Výplata dividendy započne 1. srpna 2023. ČEZ vyplácí dividendu bezhotovostně prostřednictvím České spořitelny. Žádost o výplatu je možné doručit osobně na pobočky České spořitelny, písemně nebo elektronicky, nově včetně bankovní identity.

Kdy se vyplácí dividendy ČEZ

Nová možnost výplaty dividend

Od 1. 8. 2023 8.00 hod. je možné podat žádost o výplatu dividendy jednoduše prostřednictvím aplikace České spořitelny s ověřením akcionáře přes Bank iD.

Proč je u nás tak drahá elektřina

Podobně jako ceny elektřiny nyní určují nejdražší zdroje, tak naopak při nízké poptávce jsou ceny stlačovány dolů levnou výrobou z fotovoltaických a větrných elektráren. Jakmile jsou už postaveny, tak jsou jejich proměnné výrobní náklady velmi nízké, ještě nižší než u jaderných zdrojů.

Jak vzrostla cena elektřiny v okolních zemích

Turbulentní vývoj ceny elektřiny

Ale porovnejme nejvýraznější meziroční změny, které zaznamenaly domácnosti v jednotlivých státech Evropské unie. Průměrná cena elektřiny zdražila nejrychleji v Rumunsku (o 113 %), v České republice (o 104 %) a v Dánsku (o 70 %). Typické evropské rodině stouply zálohy o 21 %.

Kdy klesne cena elektřiny

Situace se s největší pravděpodobností začne zlepšovat až v roce 2024, kdy obchodníci na velkoobchodním trhu očekávají pokles cen o 25 %. Tato sestupná tendence by mohla podle současných očekávání pokračovat i v roce 2025, kdy se předpokládá cenový pokles o dalších přibližně 20 %.

Kdy zafixovat cenu elektřiny

V případě velké spotřeby je to trochu složitější. Pokud nechcete nic riskovat, jako nejlepší varianta se jeví fixace ceny na 1 až 2 roky. Během této doby pravidelně sledujte trh a vývoj cen u dodavatelů. Pokud se objeví nová zajímavější nabídka, měl by zákazník včas před koncem smlouvy podepsat novou nabídku.

Jak si koupit akcie ČEZ

Jak mohu akcie ČEZ nakoupit nebo prodat Akcie je možné nakoupit/prodat na Burze cenných papírů Praha (www.pse.cz) uzavřením smlouvy s některým z obchodníků s cennými papíry, který má na burzu přístup a přes kterého je pak možné prodej (příp. nákup) uskutečnit. Další možností je nákup na Burze RM-SYSTÉM.

Kdo má narok na dividendu ČEZ

ČEZ vyplácí dividendy jednou ročně v rozhodné datum. Akcie ČEZ, které jsou na pražské burze označované symbolem BAACEZ, jsou mezi českými investory velmi oblíbené. A to především díky stabilnímu růstu a poměrně vysoké dividendě, která je vyplácena každému, kdo vlastní byť jedinou akcii.

Jak dlouho musím držet akcie abych dostal dividendu

Rozhodný den pro výplatu dividendy je den, kdy investor musí držet akcie, aby mu vznikl nárok na vyplacení dividendy. Při nákupu akcií většinou platí standardní vypořádání T+3, proto je tento den obvykle 2 pracovní dny po ex-dividend date.

Jak si koupit akcie Čezu

Jak mohu akcie ČEZ nakoupit nebo prodat Akcie je možné nakoupit/prodat na Burze cenných papírů Praha (www.pse.cz) uzavřením smlouvy s některým z obchodníků s cennými papíry, který má na burzu přístup a přes kterého je pak možné prodej (příp. nákup) uskutečnit. Další možností je nákup na Burze RM-SYSTÉM.

Proč je u nás nejdražší elektřina

Proč máme v ČR elektřinu tak drahou, když ji vyrábíme levně Výrobní náklady našich jaderných bloků, které nemusí pálit drahý zemní plyn a nepotřebují drahé emisní povolenky, jsou opravdu mnohem nižší než tržní ceny. Cena ale není primárně určována výrobními náklady ale poptávkou a nabídkou, tedy trhem s elektřinou.