Kdo vymyslel Evropskou unii?

Kdo vymyslel Evropskou unii?

Kdo založil Evropskou unii

NěmeckoFrancieItálieNizozemskoBelgieLucembursko
Evropská unie/Zakladatelé

dubna 1951 – Evropské společenství uhlí a oceli

Těmito šesti státy jsou Německo, Francie, Itálie, Nizozemsko, Belgie a Lucembursko. Existence Evropského společenství uhlí a oceli začíná v roce 1952.

Kdo řídí Evropskou unii

Rada Evropské unie

Zastupuje vlády zemí EU. V Radě EU zasedají ministři jednotlivých vlád, kteří přijímají právní předpisy a koordinují své politiky. Ministři se scházejí v různých složeních v závislosti na tématu, o němž se má jednat.

Proč je 12 hvězd na vlajce EU

Evropská vlajka

Tvoří ji dvanácti zlatých hvězd v kruhu na modrém pozadí. Hvězdy symbolizují ideály jednoty, solidarity a souladu mezi evropskými národy. Kruh vyjadřuje evropskou jednotu, počet hvězd v něm nemá nic společného s počtem členských států EU.

Za jakých podmínek vznikla Evropská unie

Po druhé světové válce se evropské státy snažily najít cestu ke společnému soužití a míru. Z tohoto úsilí vzniklo roku 1952 na základě Pařížské smlouvy tzv. Evropské společenství uhlí a oceli. Na založení se podílely státy Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Německo, Francie a Itálie.

Které státy založili EU

Evropské společenství uhlí a oceli založilo v roce 1951 šest zemí (Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo a Nizozemsko). V roce 1958 se přeměnilo v Evropské hospodářské společenství (EHS) a jeho název byl v roce 1993 změněn na Evropskou unii.

Proč vzniklo ESUO

ESUO byla první organizací založenou na principu supranacionality. Myšlenka společného trhu byla navržena francouzským ekonomem Jeanem Monnetem jako způsob, jak zabránit další válce mezi Francií a Německem získáním společné kontroly nad produkcí strategických surovin uhlí a oceli.

Kdo zastupuje ČR v EU

Role Stálého zastoupení ČR při EU

První z nich se zabývá politickými, finančními a zahraničními tématy a Česko v něm zastupuje velvyslankyně při EU Edita Hrdá. Druhý se věnuje hlavně hospodářským a sociálním otázkám a zasedá v něm zastupující představitelka ČR Lucie Šestáková.

Kdo odvolava Evropskou komisí

Komise je odpovědná Parlamentu. Poslanci Evropského parlamentu mají právo komisaře i předsedu komise interpelovat a interpelovaní mají povinnost písemně nebo osobně odpovědět, zpravidla je k tomu vyhrazeno každé úterý.

Jaké jsou 4 symboly EU

SYMBOLY EUEvropská vlajka.Evropská hymna.Evropská měna.Heslo Evropské unie.Den Evropy.

Co to je motto EU

Motto Evropské unie „Jednotná v rozmanitosti“ se začalo užívat v roce 2000. Vyjadřuje společné odhodlání Evropanů, kteří prostřednictvím EU usilují o mír a prosperitu a zároveň jsou obohacováni různými kulturami, tradicemi a jazyky tohoto kontinentu.

Co pro nás dělá EU

Evropská unie (EU) je politické a ekonomické nadnárodní uskupení, které si klade za cíl zlepšit spolupráci v Evropě; jedná se o entitu sui generis, která má částečně pravomoci mezinárodní organizace, ale také jednotného státu.

Co bylo před Evropskou unii

V roce 1967 vstoupila v platnost smlouva o spojení orgánů EHS, Euratomu a ESUO (tzv. Slučovací smlouva), jejich právní subjektivita však nebyla dotčena. Od té doby se tato tři uskupení začala souhrnně nazývat Evropská společenství.

Co se stalo 15 2004

Česká republika vstoupila do Evropské unie dne 1. května 2004. Šlo o dosud největší rozšíření Evropské unie, kdy k ní přistoupily též Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Co má EU za úkol

posilovat hospodářskou, sociální a územní soudržnost a solidaritu mezi zeměmi EU, respektovat bohatou kulturní a jazykovou rozmanitost EU, vytvořit hospodářskou a měnovou unii, jejímž platidlem je euro.

Která země předsedá EU

Česká republika tvoří předsednické trio spolu s Francií, jež Evropské unii předsedala v první polovině roku 2022, a Švédskem, které se předsednických povinností ujme mezi 1. lednem a 30. červnem 2023.

Kdo stojí v celé Evropské komise

předsedkyně Evropské komise – Ursula von der Leyenová

má na starost politické vedení Komise. svolává a předsedá zasedáním sboru komisařů a komisařek. vede činnost Komise při realizaci politik EU.

Kdo navrhuje předsedu Evropské komise

V čele Evropské komise stojí její předseda a 26 komisařů – jeden za každý členský stát. Předseda Komise je volen Evropským parlamentem na pětileté funkční období, které následuje po volbách do Evropského parlamentu. Kandidáta na předsedu navrhuje Parlamentu Evropská rada (hlavy států a předsedové vlád EU).

Kdy se slaví Den EU

Den Evropy, který připadá na 9. května, je každoroční oslavou míru a jednoty v Evropě.

Které země nepatří do EU

Jsou to:Albánie.Bosna a Hercegovina.Černá Hora.Moldavsko.Severní Makedonie.Srbsko.Turecko.Ukrajina.

Kdo kontroluje Evropskou komisí

Evropský parlament vykonává nad Komisí demokratickou kontrolu. Komise Parlamentu pravidelně předkládá zprávy, včetně výroční zprávy o činnosti Evropské unie a o plnění rozpočtu. Předseda nebo předsedkyně Komise jednou za rok učiní na plenárním zasedání prohlášení o stavu Unie.

Kdo schvaluje rozpočet EU

Roční rozpočet

O výši rozpočtu a způsobu jeho přerozdělování rozhodují společně Evropská komise, Rada a Parlament. Za plnění rozpočtu však podle Smluv EU odpovídá Evropská komise (čl. 17 odst. 1 Smlouvy o Evropské unii a článek 317 Smlouvy o fungování Evropské unie).

Kdy bylo zavedeno euro

Po 10 letech příprav se euro stalo realitou 1. ledna 1999: První tři roky mělo formu „virtuální“ měny a používalo se pouze pro účely účetnictví a elektronických plateb. Samotné euromince a bankovky byly uvedeny do oběhu 1. ledna 2002, kdy proběhl ve 12 zemích EU největší přechod na jinou hotovostní měnu v historii.

Co se stalo v květnu 2004

května – Rozšíření Evropské unie o Česko, Estonsko, Kypr, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Maltu, Polsko, Slovensko a Slovinsko. 15. června – Ivan Gašparovič se stal slovenským prezidentem.

Kdy byla založena Česká republika

1. ledna 1993Česko / Založení

Kdo kontroluje evropskou komisí

Evropský parlament vykonává nad Komisí demokratickou kontrolu. Komise Parlamentu pravidelně předkládá zprávy, včetně výroční zprávy o činnosti Evropské unie a o plnění rozpočtu. Předseda nebo předsedkyně Komise jednou za rok učiní na plenárním zasedání prohlášení o stavu Unie.