Proč se Sparta jmenuje Sparta?

Proč se Sparta jmenuje Sparta?

Co znamená zkratka AC Sparta

Klub několikrát měnil název, v období socialistického Československa působil dlouho pod názvem TJ Sparta ČKD Praha. V roce 1990 se vrátil k názvu Athletic Club Sparta Praha, zkratkou AC Sparta Praha.

Kdy měla Sparta titul

Tituly Mistra Československa

Klub získal tento titul v letech: 1993, 1991, 1990, 1989, 1988, 1987, 1985, 1984, 1967, 1965, 1954, 1952, 1948, 1946, 1944, 1939, 1938, 1936, 1932, 1927, 1926, 1922, 1919 a 1912.

Kdy se založila Sparta

Každá cesta má svůj začátek a ten sparťanský se datuje k 16. listopadu 1893, kdy byl založen sportovní klub AC Královské Vinohrady. O rok později už oddíl nesl hrdý název AC Sparta. Dějiny Sparty tvoří spousta známých, polozapomenutých i zcela zapomenutých jmen hráčů, trenérů, funkcionářů.

Kdy naposledy vyhrála Sparta titul

Mistrovské oslavy 1990

Poté se ale začali postupně prokousávat vzhůru a v ročníku 1989/1990 dosáhli po dlouhých 36 letech na mistrovský titul. Čtvrtý triumf přidala Sparta hned o tři roky později, když na jaře 1993 získala poslední federální titul.

Co znamená slovo Sparta

Sparta (dórsky Σπάρτα; řecky Σπάρτη Sparté) byla starověká řecká obec a hlavní město stejnojmenného městského státu (polis) známého ve starověku jako Lakedaimón (dórsky Λακεδαίμων). Jeho teritorium zahrnovalo území dnešní Lakónie na jihu Peloponéského poloostrova.

Co znamená SK ve fotbale

Ta univerzální zkratka může být třeba SK = Sportovní klub (tam může být více sportů pod jedním klubem).

Jak dlouho je Sparta bez titulů

Fotbalisté Sparty v závěrečném 5. kole skupiny o titul ve FORTUNA:LIZE prohráli doma s Plzní 0:1 a mírně si pokazili mistrovské oslavy. Pražané měli už od úterý a minulého utkání jistotu titulu, který získali poprvé po devíti letech.

Kdo založil Slavii

Dne 31. května 1895 byl z popudu medika Jaroslava Hausmana založen „Sportovní klub Slavia“, který se stal nástupcem ACOS. Jeho prvním starostou se stal Karel Ankrt. K cyklistice přibyly další sporty včetně fotbalu.

Kdo založil Spartu Prahu

Prvním předsedou byl Maxmilián Švagrovský, původem z Roudnice nad Labem. Vinohrady byly tehdy ještě samostatné bohaté město za hranicemi Prahy, a proto nový klub očekával od radnice štědrou podporu. Klub byl ustanoven 16. listopadu 1893 a tento den je považován za datum založení klubu.

Kdo byl v čele Sparty

V čele Sparty stáli dva archagéti – takoví králové vybíraní ze dvou šlechtických rodů. Krále i všechny ostatní Sparťany kontrolovalo pět eforů, kteří byli voleni na jeden rok. Rada gerúsia soudila nejhorší zločiny, navrhovala zákony a skládala se z těch dvou králů plus dvaceti osmi starců (gerontů).

Co znamená zkratka FK

Informace o zkratce 'Fk'

'Zabití zdarma' je termín, který se používá k označení jakéhokoli cíle, kterého může tým (nebo hráč) dosáhnout, u kterého existuje malé nebo žádné riziko pro tým (nebo hráče).

Co znamená zkratka SVK

SVK – Slovensko • SLOVENSKÁ REPUBLIKA.

Kde se nacházela Sparta

Sparta (dórsky Σπάρτα; řecky Σπάρτη Sparté) byla starověká řecká obec a hlavní město stejnojmenného městského státu (polis) známého ve starověku jako Lakedaimón (dórsky Λακεδαίμων). Jeho teritorium zahrnovalo území dnešní Lakónie na jihu Peloponéského poloostrova.

Co je lepší Sparta nebo Slavie

V historické bilanci má v počtu vítězství navrch Sparta, která vyhrála 136 zápasů. Slavia má 97 výher a 73krát skončilo derby nerozhodně. Poslední derby se hrálo 3. května 2023 ve finále MOL Cupu.

Kdo je majitelem Slavie

Majitelem 99,98 % akcií SK Slavia Praha – fotbal a.s. je CITIC Europe Holdings a. s. Zbytek akcií vlastní drobní akcionáři. CITIC Europe Holdings a. s. (zkráceně CITIC Europe), jakožto platforma pro investiční aktivity holdingu v Evropě, je plně vlastněna hongkongskou společností Rainbow Wisdom Investments Ltd.

Kde hraje AC Sparta Praha

PrahaAC Sparta Praha / Místo

Jak skončila Sparta

Peloponéská válka probíhala v letech 431 př. n. l. až 404 př. n. l. mezi athénským námořním spolkem, vedeným Athénami, a peloponéským spolkem, jehož vedoucím státem byla Sparta. Válka byla přerušena několika příměřími a skončila vítězstvím Sparty.

Co znamená YS

Informace o zkratce 'ys. ' Překlad: vidíš Používané například když někdo neměl pravdu, ale vy ano.

Co znamená zkratka Efw

(1) Podle definice WHO z roku 1993 je jako malý plod definován ten, jehož váhový odhad (estimated fetal weight – EFW) leží pod 10. percentilem pro dané gestační stáří. [Tato definice je v literatuře i klinické praxi používána nejčastěji, existuje však celá řada dalších.

Co je to zkratka UK

Celý název Spojeného království je totiž Spojené království Velké Británie a Severního Irska = the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Co za stát je LT

Litva (litevsky Lietuva), plným názvem Litevská republika (litevsky Lietuvos Respublika), je nejjižnější a největší ze tří pobaltských zemí na jihovýchodním pobřeží Baltského moře.

Jaký je rozdíl mezi Spartou a Athénami

Zatímco síla a moc Sparty stála výlučně na její moci, vojenská síla a moc Atén vznikala na bázi kulturní a obchodní. Atény nebyly nikdy tak dobrými válečníky jako byli Sparťané. Zato byli velice dobří zemědělci, řemeslníci a především obchodníci. Svoboda měla pro ně velký význam. .

Co znamená derby ve fotbale

Derby je označení pro utkání v kolektivním sportu, ve kterém proti sobě nastupují týmy, mezi nimiž vládne tradiční rivalita. Zpravidla jde o kluby z jednoho města nebo regionu.

Kdo vysila derby

Derby Slavia – Sparta online na TV Tipsport!

května se odehraje 303. derby pražských "S" mezi dvěma nejslavnějšími českými týmy – Slavií a Spartou. Sledujte zápas na TV Tipsport!

Kdo vlastni Sigmu Olomouc

Akciová společnost SK Sigma Olomouc má základní kapitál 273,5 milionu korun. Hlavním akcionářem je s podílem 77 procent spolek SK Olomouc Sigma MŽ. Zbývajících 23 procent akcií vlastní město.