Jak se počítá bonus na povinné ručení?

Jak se počítá bonus na povinné ručení?

Jak se počítá bonus

Za každou pojistnou událost pojišťovna odečítá určitý počet měsíců (standardně to bývá 24 až 36 měsíců), o něž je celkový počet měsíců pojištění ponížen. Z výsledného čísla vzniká rozhodná doba v měsících, podle které je pak vypočten bonus v procentech.
Archiv

Jak se počítá povinné ručení

Výpočet povinného ručení se odvíjí od několika faktorů. Hlavně se jedná o technické parametry vozidla, ty nejdůležitější pro výpočet je výkon a objem vozidla. Dále je důležitá značka, model vozidla, ale záleží na typu, roku výroby či dalších.

Kdo přijde o bonus při nehodě

I běžný prodej automobilu může vytáhnout původnímu majiteli nečekaně peníze z kapsy navíc. Na vině je povinné ručení a bonus za bezeškodní provoz. To, že vůz, co způsobil nehodu, už nevlastníte, vám v některých případech nepomůže. Expertka z České asociace pojistitelů E15.cz potvrdila, že i takový paradox je možný.

Co to je bonus

příplatek, odměna, prémie.

Co je to bonus a malus

Obecně řečeno, pokud má pojistník bezeškodní průběh pojištění (nezaviní žádnou škodu či nehodu), přizná mu pojišťovna na další pojistné období bonus neboli slevu na pojistném. Jestliže naopak dojde k pojistné události, napaří pojišťovna pojistníkovi přirážku, tedy malus.

Jak zjistit pojistnou událost

Prověření vozidla

Zastavte se na jakémkoli obchodním místě Generali České pojišťovny. Naši pracovníci vám zdarma prověří historii vozu v základním rozsahu. Výsledkem prověření je Záznam o prověření historie vozidla.

Jak funguje povinné ručení

Povinné ručení hradí všechny škody, které způsobíte provozem vlastního vozidla na zdraví i majetku třetích osob. Nehoda je otázkou vteřiny a stát se může každému. Máte-li uzavřeno povinné ručení, nemusíte se bát, že budete muset náklady na léčení nebo opravy hradit z vlastní kapsy.

Jak fungují bonusy u povinneho ručení

Váš bonus se navyšuje zpravidla každých 12 měsíců. Předpokladem je, že platíte povinné ručení a nezpůsobíte dopravní nehodu. V průměru získáte za každý takový rok slevu 5 % z povinného ručení. Maximální sleva se pohybuje okolo 60 %, výjimečně až 65 %.

Kdy přijdu o bonusy

Za každých 12 měsíců, kdy máte uzavřené povinné ručení a jezdíte bez nehody, se vám přičte bonus. Ten se přepočte na procentuální slevu ze základní ceny povinného ručení. Obvykle znamená každý rok bez nehody slevu ve výši 5 %, přičemž maximální bonus na povinném ručení činí 50 %.

Jak se počítá bonus a malus

Příklad výpočtu bonusu

V pojistných podmínkách je stanoveno, že za každých 12 měsíců se řidiči přičte bonus ve výši 5 %. V případě dopravní nehody se odečte od bezeškodního průběhu 24 měsíců. Řidič dosáhne na bonus ve výši 10 %. Bude-li základní cena povinného ručení 5 000 Kč ročně, díky bonusu ušetří 500 Kč.

Jak fungují bonusy u povinného ručení

Za každých 12 měsíců bezeškodního průběhu dává pojišťovna bonus (slevu) cca 5–10 % z ceny povinného ručení. Maximální délka bezeškodního průběhu bývá stanovena na 120 měsíců, neboli 10 let jízdy bez nehod. Tuto dobu pak pojišťovny převedou na procentuální slevu, maximální bonus dosahuje 50–60 %.

Jak řešit pojistnou událost auto

Nejjednodušší cesta je pomocí online formuláře, kam zadáte všechny potřebné informace a připojíte i záznam o nehodě, případně protokol od policie. Další možností je škodu nahlásit na pojišťovnu telefonicky, případně některé pojišťovny akceptují i hlášení nehody písemně.

Jaký limit na povinné ručení

Všeobecně je doporučován limit alespoň 50 milionů korun při škodě na zdraví a 50 milionů korun při škodě na majetku. Jakkoliv se 35 milionů zdá hodně, při závažných nebo řetězových nehodách, může výše škody tuto částku hravě přesáhnout, a to zejména v případě škod na zdraví nebo životě.

Co není hrazeno z povinného ručení

Pojišťovna Vám určitě nezaplatí ani škodu, kterou jste způsobili při účasti na organizovaném motoristickém závodě nebo soutěži. A nakonec, pojišťovny také nehradí škodu způsobenou v situaci, ve které všichni doufáme, že se nikdy neocitneme, a to škodu vzniklou provozem vozidla při teroristické nebo válečné události.

Které pojišťovny umožňují převod bonusů v rámci rodiny

V minulosti bylo možné převádět bonusy i na potomky, ale to už v současné době není možné. Také převod bonusu mezi manželi nebo partnery se v nabídce pojišťoven již neobjevuje. V roce 2020 byla tato možnost zrušena nařízením České kanceláře pojistitelů.

Jak nahlasit nehodu jako poškozený

V případě, že nemusíte volat k nehodě policii, stačí vyplnit záznam o nehodě, doplnit fotodokumentaci a kontaktovat vaši pojišťovnu, ať už online, telefonicky či osobně. Pokud voláte k nehodě policii, nic vyplňovat nemusíte. Policie vám vystaví protokol o nehodě, který následně předáte pojišťovně.

Co dělat když vám někdo nabourá auto

Linku 158 volám za podmínek, kdy řešení nehody vyžaduje policejní dohled, nebo třeba když došlo k přestupku či trestnému činu. Po nehodě je důležité, abych odhadl výši škody a různá důležitá fakta, týkající se nehody (např. zranění atd.). Můj odhad určí, zda zavolám policii, či ne.

Jak vysoky limit pojistneho plneni

Výše požadované náhrady ze strany zaměstnavatele může být maximálně do výše 4,5násobku průměrného měsíčního výdělku zaměstnance.

Jaké minimální pojistné limity musí být sjednány

Zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla stanoví minimální limity pojistného plnění. Limitem pojistného plnění je nejvyšší hranice plnění pojistitele při jedné škodné události. Limit pojistného plnění při újmě vzniklé na zdraví nebo usmrcením musí odpovídat nejméně 35 mil.

Co je dobré mít v povinném ručení

Povinné ručení hradí všechny škody, které způsobíte provozem vlastního vozidla na zdraví i majetku třetích osob. Nehoda je otázkou vteřiny a stát se může každému. Máte-li uzavřeno povinné ručení, nemusíte se bát, že budete muset náklady na léčení nebo opravy hradit z vlastní kapsy.

Co je hrazeno z povinného ručení

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla kryje zejména:úhradu způsobené škody na zdraví nebo usmrcením,úhradu způsobené škody vzniklé poškozením, zničením nebo ztrátou věci, jakož i škodu vzniklou odcizením věci, pokud fyzická osoba pozbyla schopnost ji opatrovat,úhradu škod, majících povahu ušlého zisku,

Co je bezeškodní průběh

Bezeškodní průběh představuje období, ve kterém řidič neměl žádnou dopravní nehodu (škodní událost), kterou by sám zavinil. Pojišťovny délku bezeškodního průběhu zohledňují při výpočtu výše pojistného, jedná se o tzv. bonus. Čím vyšší je počet měsíců v bezeškodním průběhu, tím nižší je pojistné za povinné ručení.

Kdo musi nahlasit nehodu

V případě nehody musí škodu z povinného ručení na pojišťovnu nahlásit obě strany, tedy jak viník, tak poškozený. Až potom může pojišťovna začít plnit. Pokud jste poškozený, je třeba mít na paměti, že pojistnou událost je třeba hlásit na pojišťovně viníka nehody, nikoliv u pojišťovny, kde máte povinné ručení vy.

Co kdyz nemám zaznam o dopravni nehode

Pokud viník od dopravní nehody ujede či Vám odmítá dát údaje do formuláře o dopravní nehodě, zavolejte policii ČR a sdělte jim to. Se záznamem, který vám policie vydá se obraťte na Českou kancelář pojistitelů přes formulář o nahlášení škody či na telefonické lince 1224.

Co dělat při poškození auta

Pokud nevíte, kdo vám škodu na autě způsobil, zavolejte polici ihned. Ta pomůže celý incident objasnit a protokol vám následně pomůže i při jednání s pojišťovnou. Policii je také lepší zavolat, pokud je účastníkem cizinec. Může se také stát, že jste „ťukanec“ zavinili vy.