Proč nedávat rajčata do ledničky?

Proč nedávat rajčata do ledničky?

Jak dlouho vydrží rajčata v lednici

Jak dlouho vydrží ovoce a zelenina čerstvé

Druh V tmavé a chladné spíži V ledničce
Rajčata 3 – 5 dní 2 – 7 dní
Paprika 5 dní 5 – 7 dní
Brokolice 3 – 5 dní
Mrkev, petržel 1 týden 2 – 3 týdny

Jaké potraviny nedávat do lednice

Co do ledničky nepatří

Na brambory, cibuli a česnek vám stačí tmavé místo v chladnějším prostředí, třeba spíž nebo sklep. Ani zázvor do lednice nepatří. Stejně tak ovoci jako banány, mango, melouny, citrusy nebo ananas nedělá lednička dobře. Lépe uděláte, pokud je budete mít uloženy na lince při pokojové teplotě.

Proč nesmí banán do lednice

Ani banány nepatří do chladu. Teplota pod 12 stupňů jim vyloženě škodí. Místo, aby dozrávaly a sládly, v lednici moučnatí. Podobnou teplotu potřebuje i papája, mango nebo třeba ananas.
Archiv

Které ovoce a zelenina nepatří do lednice

Ze zeleniny a ovoce do chladničky v žádném případě nepatří rajčata, okurka, avokádo, banány, hrušky, citrusové a další exotické plody. Rajčatům chlad brání v dozrávání a způsobuje nevýraznou moučnou chuť.
Archiv

Jak nejlépe uchovat rajčata na zimu

Nejjednodušším způsobem, jak si chuť léta uchovat například do zimy, je prosté zmrazení. Rajčata stačí podle libosti nakrájet nebo rozmixovat a následně v sáčcích zamrazit. Rozmixovanou směs můžete zároveň ochutit bylinkami. Výhodou mrazení je, že si zelenina zachová nejvíce vitamínů.

Jak uchovat rajčata co nejdéle

Asi většina z nás skladuje rajčata v lednici. Pokud však máte sklep nebo jinou chladnou místnost, je vždy lepší umístit rajčata tam. V lednici ztrácí aroma i svou typickou chuť, i když zde déle vydrží. Chcete-li uchovat z rajčat co nejvíce prospěšných látek, pak je můžete nakrájené nebo rozmixované zamrazit.

Jak srovnat potraviny v lednici

Maso a ryby skladujte ve spodní přihrádce (nad zeleninovým boxem), kde je opět vyšší vlhkost. Směrem vzhůru ukládejte šunku, sýry, jogurty a úplně nahoru pak mléčné výrobky a některé druhy ovoce: například meloun, banány, mango nebo lilek. Právě maso a mléčné výrobky by od sebe měly být co nejdále.

Co nepatří do lednice

Do lednice umisťujeme všechny druhy, kromě zeleniny, která tam vyloženě nepatří: rajčata, okurky, lilky, papriky, zázvor, dýně (ty uchovávejte v pokojové teplotě), cibule, česnek (ty milují tmu, je dobré je umístit do papírové tašky nebo bavlněného pytlíku), cukety a batáty se hodí spíše do sklepa nebo spíže.

Proč nedávat čokoládu do lednice

Čokoláda

Myslete však na to, že čokoláda má tendenci přejímat pachy ostatních věcí v ledničce. Pokud ji dobře neuzavřete, může se její chuť výrazně změnit. Ani vlhkost a chlad ledničky čokoládě nesvědčí, obsažený cukr může na povrchu vytvořit nehezký povlak.

Jak uchovat brambory v lednici

Jak uchovávat připravené brambory v chladničce

Syrové brambory, které byly nakrájeny, by měly být uloženy v míse se studenou vodou a v chladničce. Budou dobré po dobu následujících 24 hodin. A konečně, vařené brambory vydrží v lednici tři až čtyři dny, stejně jako většina zbytků.

Proč neskladovat rajčata v lednici

„Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti.

Jak správně skladovat zeleninu v lednici

Zelenina vyžaduje teplotu pro skladování okolo 2 – 8 °C. Ideální pro skladování je chladný a vzdušný sklep s dostatečnou vlhkostí. V domácnostech bez sklepa je ideální lednice. Zelenina se v lednici umísťuje do k tomu určených spodních šuplíků.

Jak dlouho vydrží rajčata bez vody

Rajče je rostlina, která vydrží určitou dobu bez vody, nicméně pouze pár dní.

Co s přebytkem rajčat

Rajčata se dají i zamrazit

Větší kusy ovšem spařte horkou vodou a poté je prudce zchlaďte. Oloupejte slupku a pokrájejte je na kousíčky. Pak je dejte do sáčků nebo plastových krabiček vhodných do mrazáku,“ radí Alice Kouřilová. Klasikou, jak využít přebytky rajčat, je zavařování.

Jak konzervovat rajčata na zimu

Nakládané rajčata v oleji

Sušená rajčata můžete uskladnit samostatně, ale ještě lepší je zalít je olejem. Naskládejte vysušená rajčata do zavařovací sklenice, přidejte případně stroužky česneku či bylinky a zalijte olivovým olejem až nahoru. Zalitá horkým olejem vydrží déle.

Co by nemělo chybět v lednici

Naprostý základ v lednici je máslo, mléko a vejce. Kromě nich se hodí i parmazán, který využijete nejen v italské kuchyni, a zakysaná smetana, která se hodí do teplé i studené kuchyně.

Co kam dát v lednici

Hned nad box se zeleninou patří syrové maso, chlazené ryby a také uzeniny. Vše dobře zabalené, aby se potraviny vzájemně nekontaminovaly a také aby neosychaly. Uzeniny a šunky, pokud jich míváte v lednici více, mohou přijít ještě na samostatnou poličku nad maso.

Jak skladovat rajčata v lednici

Po dozrání vydrží jenom pár dnů. „Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti.

Co by mělo být v lednici

Ovoce ani zeleninu před uložením do ledničky nemyjte. Maso a ryby skladujte ve spodní přihrádce (nad zeleninovým boxem), kde je opět vyšší vlhkost. Směrem vzhůru ukládejte šunku, sýry, jogurty a úplně nahoru pak mléčné výrobky a některé druhy ovoce: například meloun, banány, mango nebo lilek.

Jaká zelenina patří do lednice

Košťálová zelenina, do které patří kedluben, zelí, kapusta, květák, kadeřávek nebo brokolice, vyžaduje chlad. Jsou pro ni vyhrazeny spodní přihrádky na zeleninu v lednici. Všechny tyto druhy vám vydrží déle, pokud je necháte vcelku a nakrájíte až těsně před použitím.

Jak dlouho vydrží brambory v lednici

Vařené brambory uchováváme v lednici, kde vydrží čerstvé nejméně 5 dní. Vařené brambory jsou po rozmrazení příliš vodnaté, což ale nevadí, pokud je zapečeme nebo z nich uděláme bramborovou kaši.

Jak správně skladovat rajčata

Téměř zralá skladujeme při teplotě 8 až 12°C a v sušších podmínkách, vlhkost prostředí 80 až 85%. Polozralá rajčata skladujeme při teplotě 12 až 15°C při vlhkosti vzduchu o něco málo vyšší 85 až 90%.

Kdy zalévat rajčata ráno nebo večer

Zalévejte tedy nejlépe ráno a večer. Určitě je také vhodné položit si otázku, čím rajčata zalijete. Voda z kohoutku by to být neměla. Obsahuje nejen chlor, ale také je studená.

Jak zalévat rajčata v květináči

Zalévání rajčat v květináči

Půda nesmí být ani příliš mokrá a už vůbec ne bahnitá, ani příliš přesušená. Rajčata zalévejte odstátou vodou ke kořenům a nejlépe ráno. Zavlažujte opatrně, abyste zbytečně nepolili i listy či plody, které by se pak mohly stát snadným cílem houbovitých onemocnění.

Co s přebytečnými rajčaty

Pokud se vám urodilo rajčat víc, než stíháte zkonzumovat, pak vyzkoušejte recept nejen na domácí kečup, ale i rajčatovou salsu či čatní, případně polévky, které lze stejně jako většinu omáček zavařit a uchovat na zimu. V zimním období tyto zásoby jistě oceníte.