Kam vyhodit jogurt?

Kam vyhodit jogurt?

Kam patří kelimek od jogurtů

Kelímek od jogurtu bývá nejčastěji vyroben z plastu. Ani v případě plastového obalu na jogurt nejde o žádnou výjimku a je nejlepší řídit se recyklačními symboly. Pokud má na sobě obal recyklační značku „PP“, jedná se o polypropylen a tento vyprázdněný obal bychom měli vytřídit do sběrné nádoby na plastový odpad.
Archiv

Kam vyhodit víčko od jogurtů

Co mám dělat s hliníkovými víčky od jogurtů a kovovými obaly Kovové obaly a hliníková víčka odhazujte, do sběrných nádob nebo pytlů určených pro sběr kovů. Větší množství můžete odnést do sběrného dvora nebo výkupny kovů.
Archiv

Kam patří krabice od mléka

Kam tedy krabice od mléka správně vyhodit Je to velmi jednoduché. Na kartony od nápojů dnes již běžně fungují speciální oranžové kontejnery, do kterých patří všechny krabice od mléka, džusů, vína nebo jogurtů. Patří sem veškeré nápojové obaly označené jako C/PAP, 81 nebo 84.
Archiv

Jak se recykluje hliník

Hliníkové obaly a drobný hliníkový odpad patří do kontejnerů na kovy. Lze je také odevzdávat ve sběrném dvoře. V některých lokalitách mají i sběrné nádoby přímo na hliníkové obaly. Jak uvádí Eko-kom, v posledních letech výrazně vzrůstá podíl nádob pro vícekomoditní nádobový sběr.
Archiv

Co nepatří do plastového odpadu

Co NEPATŘÍ do kontejneru PLASTYJednorázové pleny.Bakelity.Laminované pryskyřice.Molitany.Obaly od maziv a olejůLahve od stolních olejůZnečištěné plasty (např. zbytky potravin, chemikáliemi, oleji)Novodurové trubky.

Kam vyhazovat kelímky od kávy

Chyba číslo 5: Kelímky od kávy

Důvod je prostý, papír kelímku je potažený tenkou vrstvou plastu. Díky tomu vám káva neproteče ven, ale kelímek je nerecyklovatelný a musí do směsného odpadu.

Proč recyklovat hliník

Recyklace snižuje negativní dopad na životní prostředí a šetří energii i suroviny. Při použití recyklovaného hliníku je dosaženo 95% úspory energie oproti použití nového materiálu. Pro životní prostředí má tak obrovský význam každá recyklovaná plechovka.

Kam s plechovkou od piva

Novinka v třídění odpadu: Plechovky házejte do plastu (žluté kontejnery)

Kam s platy od vajec

Namísto do kontejneru na papír patří do směsného odpadu," upozorňuje Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství. Oboje lze také vyhodit do nádoby na bioodpady, protože plato i rulička jsou kompostovatelné nebo využitelné v bioplynové stanici.

Co patří do žlutých kontejnerů

Žlutý kontejner na plasty

Do kontejnerů na plasty patří fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET láhve, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balící fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů.

Kam patří plechovka od piva

Nápojové plechovky třídíme (spolu s ostatním drobným kovovým obalovým odpadem) buď do šedivých kontejnerů, nebo je odvážíme do sběrných dvorů. Při třídění se pokoušíme dbát na to, abychom z plechovek odstranili plastové komponenty, které komplikují zpracování.

Kam odevzdat hliník

Jak třídit hliník

Obalový hliník nebo drobné hliníkové předměty vhazujte do kontejnerů na drobný kovový odpad (ty šedivé). Popřípadě odvážejte do sběrného dvora. Doma můžete hliník shromažďovat třeba v plastové tašce. V některých lokalitách naleznete i sběrné nádoby přímo na hliníkové obaly.

Kam patří guma

GUMA Směsný odpad. HALOGENOVÁ SVÍTIDLA Elektroodpad nebo sběrný dvůr. Výbojky do kontejnerů na úsporné žárovky. HLINÍK Sběrný dvůr.

Kam vyhodit měděné dráty

Kabely patří do červených kontejnerů na drobný elektroodpad nebo na sběrný dvůr.

Kam patří plato od léků

Jsou kombinovaným obalem. Nejčastěji z plastu a hliníku, které od sebe v běžném recyklačním procesu nelze oddělit. Nepatří proto do kontejneru na plast ani na kovy, ale do směsného odpadu. Pozor, ta, která ještě obsahují léky, patří samozřejmě do lékárny!

Kam se hází krabice od pizzy

Krabice od pizzy a grilovací marinády

Krabice od pizzy patří do běžné popelnice na směsný odpad. „Je to z toho důvodu, že papír nasákne omastkem a pro další recyklaci není vhodný. Stejně by spotřebitelé měli postupovat i v případě znečistěných polystyrenových obalů na jídla rozvážená z restaurací.

Kam patří alobal

Jak třídit alobal Alobal patří do stejné kategorie jako kovy, ale můžete ho odnést i na sběrný dvůr. Lze je také vyhodit do popelnic na plast, ale to pouze v případě, že jsou tyto nádoby označeny jako kontejnery určené pro sběr kovů.

Kam třídit hliníkové obaly

Jak třídit hliník

Obalový hliník nebo drobné hliníkové předměty vhazujte do kontejnerů na drobný kovový odpad (ty šedivé). Popřípadě odvážejte do sběrného dvora. Doma můžete hliník shromažďovat třeba v plastové tašce. V některých lokalitách naleznete i sběrné nádoby přímo na hliníkové obaly.

Kam patří plata od léků

Prošlé léky patří do lékárny, stejně jako použité injekční stříkačky. Ty totiž patří do kategorie infekčních odpadů. Prázdné obaly od léků můžete třídit podle materiálu: platíčko od pilulek je kombinovaným obalem a proto patří do směsného komunálního odpadu, plastová tuba do plastu a skleněná do skla.

Co nepatří do odpadu

Rozhodně se do kanalizace nesmějí dostat chemické látky, barvy, ředidla, motorové oleje, léky, omamné látky, zahradní chemie, ale také biologický odpad (zbytky jídel, odpad z kuchyňských drtičů), jedlé tuky a oleje, hygienické potřeby (vlhčené a kosmetické ubrousky, vatové tyčinky, jednorázové pleny apod.).

Co patří do žluté popelnice

Žlutý kontejner na plasty

Do kontejnerů na plasty patří fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET láhve, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balící fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů.

Co se nesmí házet do popelnice

Jedná se především o tyto věci:

Použité hygienické pomůcky (kartáčky, zubní nit, žínky, tampóny apod.) Klasické žárovky. Trus masožravých zvířat (u býložravců možno dát na kompost) Silně mastné a znečištěné obaly (mastný pečicí papír apod.)

Kam patří pytlík od chipsů

Pytlík od chipsů a veškeré další pytlíky s hliníkovým nástřikem nepatří do plastů, ale do směsného odpadu. Papírové sáčky – i u těchto sáčků platí, že pokud jsou čisté, patří do modrého kontejneru na papír. V opačném případě do směsného odpadu.

Kam patří popel

Doporučujeme popel skladovat v kovové nádobě (např. starý kastrol, kýbl) a do popelnic vkládat až po několika dnech. Nemáme-li takovou možnost, je lépe popel před vsypáním do popelnice zchladit, například kropenou vodou.

Kam patří deodorant

Prázdné deodoranty z plastu patří do žlutého kontejneru na plast. Prázdné spreje od antiperspirantů a deodorantů pak můžete bez obav hodit do kontejneru na kovový odpad, který má šedou barvu.