Co lze rychle Vyudit?

Co lze rychle Vyudit?

Co všechno se dá Vyudit

I když je nejtradičnější uzení vepřového, udí se i jehněčí nebo telecí, zcela výjimečně hovězí. Vyudit si lze i stehna z drůbeže či ryby. Udit však můžete i sýry, a dokonce třeba vajíčka. Samozřejmostí jsou různé masové výrobky, které se pak v udírně doudí.

Jak dlouho udit na 80

Udírnu nastavte na 80 °C a uďte 8 hodin. Před samotným uzením je možné maso ještě prohřát (rovlažit) ve vodě při 70 °C cca 30 minut. Následně maso napíchněte na háky, osušte a vložte do udírny rozehřáté na 80 °C. Po uzení je možné bůček “dovařit” ve vodě při 70 °C max.
Archiv

Co je nejlepší na uzení

Nejoblíbenější je u nás vepřové – vepřová krkovice nebo vepřový bůček se pro uzení skvěle hodí a jsou nestárnoucí klasikou. Udit můžeme i jiné části vepřového masa, například kotlety nebo panenku, nebo také klobásy. Vhodné je k uzení i hovězí maso, drůbež, zvěřina nebo ryby.

Jak udit maso bez udírny

Na dno pomalého hrnce vložte mřížku nebo pařák, na to rozložte maso, přiklopte a zapněte LOW na 7-8 hodin podle velikosti kusů masa. Zkusila jsem kuřecí stehna a ta byla hotová již za 6 hodin. Během pomalení ještě 2 x potřete naředěným kouřem s vodou. Pokud byste měli pod masem příliš výpeku, slijte během pomalení.

Co dát do udírny

Pár tipů, co do udírnyRyby – do udírny nemůžete dát jakoukoli rybu, vybírejte spíše tučnější druhy.Sýry – pro uzení jsou vhodné tvrdé sýry.Klobásy – máme pro vás nachystáno několik receptů na výrobu domácích klobás.Udit se dá také kuře, nejlépe jednotlivá kuřecí stehna.

Jak udit doma

„Dno hrnce nebo pekáče zasypte pilinami – pokud budou předem namočené ve vodě, jen dobře, aspoň budou čoudit déle. Ještě předtím můžete hrnec vyložit alobalem, ale není to potřeba. Na vrstvu pilin přijde pařáček nebo vyšší kovová mřížka a úplně nahoru maso.

Proč je maso z udírny tuhé

Špatná doba uzení

Při uzení horkým kouřem určitě dobu uzení nepřežeňte. Stačí asi 8 až 12 hodin, jinak bude maso vyschlé a tuhé. Při kratší době uzení zase ale může být maso uvnitř ještě syrové.

Jak dlouho se udí kýta

Příprava kvalitního uzeného masa vyžaduje minimálně 15 dní. Od výběru a úpravy masa z vlastního chovu, nasolení kuchyňskou solí a potření česnekem, sedmý den zalejeme slaným lákem a 15 den konečně dáme do udírny a na bukovém dřevě udíme.

Jak dlouho se udí klobásy

Do udírny vyhřáté na cca 70°C rozložíme nebo rozvěšíme klobásy, ale necháme otevřená dvířka udírny, aby klobásy oschnuly. Poté klobásy udíme 6-8 hodin. Některé recepty po vyuzení doporučují nechat klobásy 30 minut "dotáhnout" v teplé vodě (80-90°C).

Jak udit tekutým kouřem

Použití tekutého kouře je naprosto jednoduché. Tekutý kouř se nalije na maso spolu s dalším kouřením a nechá se působit přes noc v chladu. To je dostatek času, aby se do masa dostalo požadované kouřové aroma. Aby proces uzení byl kompletní je potřeba maso usušit.

Jak udit celé kuře

Udírnu pro uzení kuřete rozehřejeme na 70 stupňů.

Kuřecí stehna nebo celé kuře navážeme na provázky nebo napíchneme na háčky a necháme okapat. Kuřata umístíme do rozehřáté udírny a necháme doschnout s mírně otevřenými dvířky. Po osušení udíme maso cca 5 hodin, dle velikosti kusů.

Jak dlouho udit kýtu

Podle typu a velikosti masa udíme 6 – 20 hodin. Vypalování – na posledních 30 minut zvýšíme teplotu v udírně na 80°C. Poté oheň v udírně uhasíme a maso necháme v udírně vychladnout.

Jak udit maso aby nebylo černé

Uzení horkým kouřem

U horkého kouře je nezbytné suroviny udit ve třech fázích, během nichž se teplota postupně zvyšuje. První hodinu ponecháte maso v udírně na 45 °C až 60 °C. Poté teplotu pomalu zvyšujte na 80 °C až 100 °C, aby se maso důkladně propeklo a nezůstalo syrové.

Co znamená když udírna Dehtuje

Určitou odbornost vyžaduje i příprava masa v udírně, topí se zde dřevem a je riziko, že udírna při špatném roztopení, použití vlhčího dřeva nebo například nedostatečném odtahu kouře bude tzv. dehtovat a maso bude černé.

Jak udit maso doma

Uvedeme vám pár příkladů, jak udit maso: Bílé maso (drůbež) se udí při teplotě 58 °C po dobu 80 minut, nebo při teplotě 65 °C, a to 7 minut. Červené maso (hovězí, jehněčí, vepřové) se doporučuje dát do udírny s vnitřní teplotou 55 °C, a to na 120 minut. Při 60 °C se pak zkracuje doba na 15 minut.

Jak si vyrobit kouř

Dým se dá vytvořit i uměle, bez hoření, čistě chemickou cestou. chlorovodíkovou (solnou). Amoniak a chlorovodík jsou těkavé plyny. Reagují spolu za vzniku pevného chloridu amonného (salmiaku), jenž se jemně rozptyluje ve vzduchu a vytváří dým.

Jak dlouho udit stehna

Kuřecí stehna nebo celé kuře navážeme na provázky nebo napíchneme na háčky a necháme okapat. Kuřata umístíme do rozehřáté udírny a necháme doschnout s mírně otevřenými dvířky. Po osušení udíme maso cca 5 hodin, dle velikosti kusů.

Jak dlouho se udí kuřata

Délka uzení

Kuřata osuště, nechte je klidně hodinku vzpamatovat se z toho šoku a Zatím vyhřejte udírnu na 80-90 stupňů. Udíme přibližně 6 hodin. Můžete použít vpichovací teploměr. V Prsou by měla teplota držet hodnotu 65°C po dobu 10 minut.

Jak vytopit udírnu

V udírně roztopíme menším množstvím měkkého dřeva a to tak dlouho, dokud se konstrukce udírny nenahřeje, potom přidáme dřevo tvrdé (ideálně např. buk) a až měkké dřevo vyhoří a my máme již oharky z dřeva tvrdého a hořící tvrdé dřevo, můžeme udírnu naplnit pochutinami určenými k uzení.

Jak topit v udírně

Výrobky vložíme do udírny vyhřáté na cca 30-40°C, dále je necháme oschnout. Na začátku topení je dobré udit dřívím bez pilin. Jakmile suroviny dostatečně oschnou, teplotu snížíme na 20°C zasypáním ohně pilinami (ideálně tvrdými). Kouř nesmí být horký, protože by povrchová vrstva masa zkožnatěla.

Jak vypálit udírnu

– Otevřete spodní dvířka udírny, vložte papír a přidejte nadrobno naštípané dřevo. – Podpalte a čekejte, až se dřevo rozhoří, potom přidejte větší kousky dřeva a dvířka zavřete. – Čekejte, až teplota udírny dosáhne 70°C potom tuto teplotu udržujte nejméně 2 hodiny.

Jak udit ve zděné udírně

Udírna musí být před vložením uzenin předehřátá, aby se z ní odstranila vlhkost. Stačí ji předehřát přibližně půl hodiny až hodinu před samotným uzením, pak už je možné vložit maso. Maso je ideální udit při nižší teplotě (v rozmezí 40 až 100 °C), která zajistí bohatou šťavnatou chuť.

Jak udělat vodní mlhu

PostupDo sklenice nalejeme trochu teplé vody.Zapálíme špejli a po chvíli ji sfoukneme.Vložte špejli do sklenice a foukněte dovnitř i trochu kouře. Vytvoříme tím tzv. kondenzačních jádra.Na sklenici položíme obrácené víčko a na něj dáme pár kostek ledu.Čekáme a pozorujeme, jak se tvoří mlha.

Jak udělat kour v Illustratoru

V aplikaci Adobe Illustrator je možné vytvářet kouřové efekty a výhodou je, že můžete upravovat vektorový kouř. Nejjednodušší je metoda nástroje prolínání, ale výsledek není tak realistický jako kouř vytvořený pomocí nástroje Envelope Distort. Nakonec záleží na projektu, který vytváříte.

Jak udit krůtí maso

Marinovat minimálně 24 hodin v lednici. Potom krůtu osušíme a potřeme kořením (uvnitř i vně). Možno injektovat máslovým roztokem nebo před posypáním kořením potřít krůtu rozpuštěným máslem. Udíme při nízké teplotě 120°C asi 4 hodiny.