Co se nesmí vyvážet z Řecka?

Co se nesmí vyvážet z Řecka?

Co si můžu dovest z Řecka

Vývozní a dovozní předpisy se liší• ŘECKO – Bez povolení je zakázáno dovážet a vyvážet starožitnosti a umělecké předměty. Zcela zakázáno je vozit do Řecka pokojové rostliny. V kanystru se také nesmí převážet více než 10 litrů pohonných hmot.

Co se nesmí v Řecku

10 věcí, které nikdy nedělejte v ŘeckuNespěchejte. Čas pro Řeky nic neznamená.Neházejte toaletní papír do záchodu.Neukazujte, že je něco OK!Nejezte u McDonald's.Nechoďte na svatá místa v tílku a v kraťasech.Nedotýkejte se památek.Nefotografujte válečné loděNechoďte nikam na vlastní nebezpečí

Co se vyplatí koupit v Řecku

Co nakoupit v Řecku Z Řecka se vyplatí koupit domů jako dárek olivový olej, víno, fetu, sezamová semínka v medu. Dobrý je i zdejší med, nejlepší je tympánový z Limnu a Kalymnu, skvělý jogurt měli i na ostrově Thassos. Výborný je i místní jogurt.

Co si vzít s sebou do Řecka

Pro pobyty u moře si nezapomeňte plavky, opalovací krém, sluneční brýle a pokrývku hlavy. Pokud se rádi kocháte podmořským světem, budou se vám hodit taky ploutve a šnorchl. V každém případě si vezměte boty do vody, protože se zejména u skalnatých pobřeží nacházejí mořští ježci.

Co si přivézt z Krety

Než tedy vyrazíte do obchodů, nezapomeňte na tyto špičkové suvenýry, které byste si měli vzít s sebou z Kréty.Horský bylinkový čaj. Pokud chcete lahodný čaj s léčivými vlastnostmi, kupte si odrůdy, které najdete pouze na Krétě.Olivový olej.Tradiční oblečeníKeramika.Víno.Bylinky.Raki.

Co se nesmí převážet z Řecka

Řecko – celní a devizové předpisy

Bez zvláštního povolení je zakázán vývoz a dovoz zbraní a střeliva, léků (vyjma těch určených pro osobní potřebu), starožitností a uměleckých předmětů, chráněných rostlin, zvířat a přírodnin. Mimo palivovou nádrž lze v kovovém kanystru převážet maximálně 10 litrů pohonných hmot.

Na co si dát pozor na Krete

Jediné na co si je třeba dát pozor je pečlivý výběr letoviska a ubytování. Není nic horšího než přijet na Krétu za sluníčkem a mořem a přitom se ubytovat 3km od pláže (nejlépe štěrkové) v místě, kde je jeden obchod, 5km do letoviska a mít zaplacenou stravu v podprůměrné taverně.

Co se jí v Řecku

Mezi typická jídla patří gyros, tzatziki a typický vynikající řecký jogurt. Ochutnejte "pitu", což je chlebová placka. Výborné jsou také řecké moučníky, pečivo nebo slané koláče z lískového těsta plněné sýrem či špenátem a velmi oblíbené je v této oblasti také sušené ovoce a oříšky.

Co vědět před cestou do Řecka

Tipy na závěrDobrý den se řekne „kalí méra“ a děkuji „sas efcharistó“V celém Řecku včetně ostrovů jsou oficiální měnou eura.Na většině míst upřednostňují platbu v hotovosti před kartou.Pro vstup nepotřebujete vízum, stačí pas či občanský průkaz.Zásuvky v Řecku jsou stejné jako u nás, nepotřebujete adaptér.

Jak se platí v Řecku

V Řecku se platí, stejně jako ve většině ostatních zemí EU, eurem, které má 100 centů. Bankovky mají hodnotu 500, 200, 100, 50, 20, 10 a 5 eur, mince potom 1, 2, 5, 10, 20 a 50 eurocentů a 1 a 2 eura. Do roku 2001 se zde platilo řeckou drachmou.

Co si přivézt z Řecka

Co si z Řecka přivézt Mezi nejkrásnější chvilky při pobytu v Řecku jistě patří procházky po přímořských promenádách a vybírání suvenýrů a dárečků. Kromě tradičních replik typických antických artefaktů jako jsou vázy, sošky, závěsné talíře apod., můžete během svého zájezdu v Řecku pořídit i mnohem hodnotnější dárky.

Jak se mluví na Krétě

Řekové nazývají Krétu slovem "Kriti", Angličané to píšou "Crete". Na Krétě se samozřejmě mluví řecky, ale domluvíte se i anglicky nebo rukama.

Odkud se nesmí vyvážet mušle

Filipíny: Podle filipínských zákonů je úplně zakázáno vyvážet například mušle zév, přestože evropská legislativa dovoluje jejich dovoz do počtu tří kusů na osobu. Povolení nad rámec CITES Filipínci vyžadují také pro všechny korály. Chorvatsko: Zakázán je vývoz mušlí a všeho „mořského bohatství“.

Co se nesmi dovážet do EU

Do EU není možné dovážet pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, salámy, šunky, klobásy a rovněž mléko, mléčné výrobky, máslo, sýry, jogurty, aj. V roce 2018 celní úřady nepustily do ČR téměř 1100 kg produktů živočišného původu.

Co si přivézt z Kréty

Nejlepší suvenýry, které se vezměte domů z Kréty z ŘeckaHorský bylinkový čaj.Olivový olej.Tradiční oblečeníKeramika.Víno.Bylinky.Raki.

Kde je lepší na Krétě sever nebo jih

Pokud však patříte mezi aktivní turisty, kterým ani ponocování a zábava není cizí, sever Kréty rozhodně naplní vaše očekávání. Jih ostrova pak představuje naprostý opak – krásné pláže, čistá voda, ticho, mír a úchvatná příroda svádějící k dlouhým procházkám.

Jaký alkohol se pije v Řecku

Jaký je tedy nejlepší řecký alkohol Jak jsme psali v tomto článku, tak můžete vyzkoušet typický řecký alkohol a to je Ouzo. Oblíbeným alkoholem v Řecku je i Metaxa, víno a nebo třeba Retsina. TIP: Pokud se chystáte třeba do Thajska, tak se podívejte na oblíbený Thajský alkohol.

Co ochutnat na Krétě

Co byste ale měli na Krétě určitě dál ochutnat je řecký salát (jen se ho nepřejezte jako my:D), gyros (já si jej jednou dala a dostala jsem vlastně nasekané steaky, což nebylo úplně ono) nebo dolmades – plněné vinné listy rýží, rajčaty a bylinkami.

Co musím mít při cestě do Řecka

Cestující z ČR a ostatních zemí nemusí při vstupu do Řecka předkládat doklad o bezinfekčnosti ani vyplňovat příjezdový formulář. Specifické vstupní podmínky platí pouze pro přímé lety z Číny.

Jakou menou se plati v Řecku

Měna, ceny, nákupy

V Řecku se platí evropským platidlem eurem (EUR), které má 100 centů. Současný kurz eura ke koruně je přibližně 1 EUR = 26,- Kč. V letoviscích najdete směnárny prakticky na každém rohu. Peníze můžete vyměnit i v hotelu nebo v bance (bez poplatku).

Co si dovézt z Krety

Nejlepší suvenýry, které se vezměte domů z Kréty z ŘeckaHorský bylinkový čaj.Olivový olej.Tradiční oblečeníKeramika.Víno.Bylinky.Raki.

Jak se řecky řekne na zdraví

Základní výrazy

Česky Řecky (výslovnost)
Dobrou chuť Kalí órexi
Na zdraví! Stin jíá sas!
Ano / Ne Ne / óchi
Děkuji / Není zač Efcharistó

Co si mohu přivézt z Egypta

Co si přivézt z EgyptaParfémy – v Egyptě vám dokáží vyrobit parfém i na zakázku.Oblečení – oblečení můžete pořídit ve velmi slušné kvalitě.Koření – koření se dá v Egyptě koupit ve velmi dobré kvalitě.Papyrus – sám o sobě papyrus asi nikoho nenadchne a někam se to založí.

Co je mozno si přivézt ze Zanzibaru

Některé z nejlepších suvenýrů, které si můžete na ostrově zakoupit, seženete na místním bazaru ve Stone Town neboli Kamenném městě.Ručně vyráběné kosmetické výrobky.Tkaniny kikoi.Výrobky z ukili (palmového listí)Obrazy tingatinga.Kanga (tradiční dámské šaty)Tašky a pouzdra kitenge.Masajské ruční práce.Koření

Co se nesmí vyvážet z jordánská

Z Jordánska je zakázáno vyvážet jakékoliv starožitnosti či archeologické nálezy, zlato nezpracované do šperků a nasbírané nebo bez dokladů zakoupené korály a mušle. Na hraničních přechodech (včetně letiště) jsou prováděny časté a pečlivé kontroly.