Kde jsou mýtné brány v ČR?

Kde jsou mýtné brány v ČR?

Kde jsou mýtné brány

Zpoplatněné pozemní komunikace

Označení Úsek Délka (km)
D1 Průhonice-Říkovice (exity 6-272) 274,1
D1 Přerov, Předmostí-státní hranice (km 282 až km 377) 97
D2 Brno, jih-státní hranice (exit 1 až km 61) 61,4
D3 Mezno-Úsilné (km 62 až exit 131) 71,3

Kde se platí mýtné v ČR

Mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny se od 1. ledna 2020 rozšíří na dalších 868 kilometrů silnic I. třídy. Nově bude podléhat zpoplatnění například silnice I/20 mezi Plzní a Českými Budějovicemi, dále I/3 od Benešova směrem na Tábor, silnice I/35 z Hradce Králové směrem na Olomouc a také I/43 ze Svitav do Brna.
Archiv

Kde jsou kamery na dálniční známky

Známe přesná místa kontrolních kamer, které snímají vaši SPZ kvůli dálniční známce. Nejvíce jich je na D1. Na dálnicích D4, D6 a D7 je naopak na jediném místě. Policisté a celníci by dnes měli říci, jak chytají neplatiče nových elektronických dálničních známek.

Jak zjistí policie že nemám dálniční známku

To, že nemáte platnou známku, může policista zjistit buď při běžné kontrole, nebo na dálku. PČR má v autech a na mýtných branách speciální kamery, které snímají SPZ a snadno si mohou auto bez platné známky „vytipovat“.

Kdo je povinen platit mýtné

Mýtné (výkonové zpoplatnění pozemních komunikací) Za jízdu vozidlem s hmotností nad 3,5 t (po dálnicích a po označených úsecích silnic I. třídy) se platí mýtné a vozidlo proto musí být vybaveno palubní jednotkou (OBU).

Jak se platí mýtné v ČR

Na kterémkoli obchodním místě v hotovosti, platební kartou nebo tankovací kartou, Přes zákaznickou samoobsluhu platební kartou, Přes mobilní aplikaci platební kartou, Bankovním převodem na bankovní účet provozovatele systému vedený u ČNB.

Kdo nemusí platit mýto

13/1997 (zákon č. 178/2022) vozidlo, které má přidělenu vojenskou poznávací značku, registrační značku elektrického vozidla nebo zvláštní registrační značku historického vozidla nemusí být zaregistrováno v systému elektronického mýtného a tudíž nemusí být vybaveno palubní jednotkou na zpoplatněných komunikacích.

Jak se pokutuje Jízda bez dálniční známky

Česko v trestu za jízdu bez dálniční známky patří mezi nejpřísnější země EU. Na místě vás policie může pokutovat částkou až 5 000 Kč. Ve správním řízení vám hrozí dokonce čtyřnásobná částka: 20 000 Kč.

Jak fungují mýtné brány

Elektronické zařízení obsahuje aktuální geografické informace (tzv. GEO model) o úsecích silnic a dálnic, které podléhají mýtné povinnosti, a umožňuje jejich detekci. Během jízdy eviduje informace o poloze vozidla pomocí globálního navigačního satelitního systému a porovnává je s údaji uloženými v GEO modelu.

Kde můžu jet bez dálniční známky

Nezpoplatněné úseky jsou na dálnicích a při vjezdu na ně označeny dodatkovou tabulkou Bez časového poplatku (E 11a), která obsahuje přeškrtnutý symbol dálničního kupónu. Tato dodatková tabulka je umístěna vždy společně s dopravní značkou Dálnice (IZ 1a).

Kdo může na dálnici bez známky

Kdo a kdy může jezdit po dálnici bez dálniční známkypřepravuje zdravotně postiženou osobu s průkazem ZTP (s výjimkou praktické nebo úplné hluchoty) nebo ZTP/P (za předpokladu, že majitelem vozidla je postižená osoba nebo osoba jí blízká)přepravuje nezaopatřené dítě, které je léčeno se zhoubným nádorem.

Proč se platí mýtné

Osobní auta by měla platit za ježdění po dálnicích podle najetých kilometrů, ne paušál za časové období jako dnes. Nové zpoplatnění dálnic by bylo spravedlivější a státní kase přineslo víc peněz. Tak zní hlavní argumenty ve prospěch mýtného.

Kdo platí mýtné v ČR

Mýtné (výkonové zpoplatnění pozemních komunikací) Za jízdu vozidlem s hmotností nad 3,5 t (po dálnicích a po označených úsecích silnic I. třídy) se platí mýtné a vozidlo proto musí být vybaveno palubní jednotkou (OBU).

Co se stane když jedu po dálnici bez dálniční známky

Dálnice bez poplatků se nevyplatí. Za jízdu bez platné dálniční známky vám hrozí pokuta na místě až 5000 Kč, ve správním řízení se platba může vyšplhat až na 20 000 Kč.

Jak do Vídně bez dálniční známky

Pro průjezd z ČR do Vídně po nezpoplatněné silnici B7 je vhodný hraniční přechod Mikulov, lze dojet i na vídeňské letiště Schwechat po B225 bez dálniční známky. Roční známka platí od začátku prosince minulého roku do konce ledna následujícího roku (- tj. 14 měsíců).

Na co si dát pozor při cestě do Rakouska

Na co nezapomenout, než vyrazíte autem do Rakouska

Naši jižní sousedé jsou pověstní neústupností při dodržování dopravních předpisů, s níž nešetří ani cizince. Aby se vám cesta zbytečně neprodražila, nezapomeňte na ekologickou plaketu, reflexní vestu, dálniční známku a potřebnou dokumentaci.

Jak jet do Vídně bez dálniční známky

Pro průjezd z ČR do Vídně po nezpoplatněné silnici B7 je vhodný hraniční přechod Mikulov, lze dojet i na vídeňské letiště Schwechat po B225 bez dálniční známky. Roční známka platí od začátku prosince minulého roku do konce ledna následujícího roku (- tj. 14 měsíců).

Jak autem do Vidne

Pokud nemáte nervy na naši slavnou D1 a bojíte se kolon, vezměte to přes České Budějovice (Praha – České Budějovice – Vídeň: 309 km). Poslední variantou je pak jet část cesty po D1 a odbočit na Jihlavu a poté přes Znojmo do Vídně (Praha – Jihlava – Znojmo – Vídeň: 292 km).

Kde nechat auto na letisti Vídeň

Vídeňské letiště nabízí hned několik parkovacích ploch: jsou tu vnitřní garáže (Car Park 3, 4) i venkovní parkoviště (Car Park C). Výhodou parkování na letišti je především poloha vetšiny parkovacích míst: najdete je v docházkové vzdálenosti od odletové haly, kdy během několika minut můžete pěšky dojít na check-in.

Jak jet do Vídně autem

Z Prahy jste ve Vídni asi za 4 hodiny a najedete přitom asi 350 km. Cena za cestu tam i zpět se pohybuje kolem 1 800 Kč. Existují tři nejčastější trasy. Nejrychlejší trasa vede po D1 (Praha – Brno – Vídeň: 333 km).