Jak přijímat DAB+?

Jak přijímat DAB+?

Jak naladit DAB+ rádio v autě

Pro originál autorádia bez DAB+ je možné použít adaptér, který umožní vašemu původnímu autorádiu přijímat DAB+. Existují také navigační systémy s příjmem DAB+ Většina výrobců automobilů nabízí kombinované systémy s navigací a příjmem rádia DAB+.

Jak naladit DAB+ rádio

Digitální rozhlasový přijímač vybalíte z krabice, vytáhnete prutovou anténu a zapojíte ke zdroji elektrické energie (mnoho přijímačů umožňuje provoz i na akumulátor). Stiskem tlačítka spustíte automatické ladění, které projde všechny dostupné multiplexy a uloží v nich vysílané rozhlasové stanice.

Jak zesílit signál DAB +

Pro místní příjem více silných DAB+ signálů z různých směrů lze využít základní jednoduchou anténu, a to klasický skládaný dipól. Ve vertikální polarizaci má takřka ideální kruhový diagram, přijímá tedy signál ze všech směrů stejně silně.
Archiv

Jak zjistit signál DAB

A co pro to udělat Vstupte na mapový portál (externí odkaz) a jak vidíte na snímku níže, následně si jen stačí vybrat konkrétní místo a pak zjistit pokrytí u daného provozovatele sítě DAB/DAB+, tedy CRA, ČRo, RTI nebo Teleko.

Jaký je rozdíl mezi DAB a DAB+

Hlavním rozdílem mezi DAB a DAB+ je širší pásmo signálu, které umožňuje přenášet nejen zvuková data, ale i doplňkové informace, jako jsou obrázky a text. Díky této funkci můžete vidět název stanice, interpretů a název právě hrané písničky na obrazovce svého rádia.

Které stanice vysílají DAB +

Český rozhlas šíří prostřednictvím multiplexu ČRo DAB+ mimo jiné všechny celoplošné stanice (Radiožurnál, Dvojka, Vltava, ČRo Plus), digitální stanice (Radio Wave, D-dur, ČRo Jazz, Rádio Junior, Radiožurnál Sport, ČRo Pohoda) a všechny regionální stanice.

Jak funguje DAB rádio v autě

DAB funguje v automobilu podobně jako FM a AM rádio – signál je zachycen anténou automobilu a dekódován pomocí speciálního DAB tuneru, který může být buď vestavěný v autorádiu nebo připojený jako samostatné zařízení.

Jakou anténu na DAB +

Všesměrová anténa pro příjem DAB se od klasické VKV principem vlastně nikterak zásadně neliší. Takřka jediný parametr, který je oproti VKV odlišný, je ideální délka prutu. Narozdíl od VKV, kdy je ideální délka prutu kolem 75 cm, je v případě DAB ideálních 37.5 cm, nebo trojnásobek této délky, tedy centimetrů kolem 110.

Proč mi nejde anténa

Příčiny špatného signálu

Nemusí za tím být jen slabá anténa. Problém může být ve špatném pokrytí vaší lokality, v rušení, špatně nastavené nebo nekvalitní anténě nebo v poškozených kabelových rozvodech v domě. Zjistěte u sousedů, jak oni chytají televizní vysílání.

Které stanice vysílají v DAB +

Rozhlasové stanice

Název stanice (16zn) Název stanice (8zn) Bitrate
EVROPA 2 EVROPA 2 80 kbit/s
FREKVENCE 1 F1 72 kbit/s
PIGY RADIO PIGY 72 kbit/s
ROCKZONE ROCKZONE 64 kbit/s

Co je DAB DAB+

DAB+ je systém pro digitálního rozhlasové vysílání, který umožňuje šířit více programů i s doplňkovými službami. Digitální vysílání Českého rozhlasu naladí od 17. září 2020 až 95 procent obyvatel České republiky. V řadě oblastí je možné přijímat i stanice dalších provozovatelů.

Kdy se vypne FM

Rádio Dálnice FM frekvence 2023. Rádio Dálnice končí 31. března 2023.

Jak zesílit signál u rádia

Dnes je pokrytí a vysílání nejvíce na FM rozsahu. Přídavný systém o něco lepšího příjmu zajišťuje výsuvná anténa. (dipól.) Jediné,co můžete zkusit,je prodloužení dipólu,tedy navázat na výsuvnou anténu patřičný kus drátu(vodiče) Pokud je na místě slabší pole signálu,většinou to nepomůže.

Jak na anténu k rádiu

Dnes je pokrytí a vysílání nejvíce na FM rozsahu. Přídavný systém o něco lepšího příjmu zajišťuje výsuvná anténa. (dipól.) Jediné,co můžete zkusit,je prodloužení dipólu,tedy navázat na výsuvnou anténu patřičný kus drátu(vodiče) Pokud je na místě slabší pole signálu,většinou to nepomůže.

Jak zesílit signál antény

K tomu účelu instalujeme satelitní antény – tzv. paraboly. Parabolu využijeme k nasměrování signálu z družice do jednoho bodu a poté k jeho svedení do přijímače, který jej převede na digitální obraz i zvuk. Obecně platí, že čím je větší plocha paraboly, tím bude silnější zaměření, které dosáhne na vzdálenější družice.

Jak naladit programy DVB-T2

Na televizoru nebo set-top boxu spustíte buď automatické vyhledávání sítí (do paměti přijímače se mu načtou veškeré sítě DVB-T2, jejichž signál je v dané lokalitě dostupný), nebo zvolíte manuální ladění, při němž můžete sami zadat vysílací kanály, které chcete přidat.

Co je to DAB+

DAB+ je systém pro digitálního rozhlasové vysílání, který umožňuje šířit více programů i s doplňkovými službami. Digitální vysílání Českého rozhlasu naladí od 17. září 2020 až 95 procent obyvatel České republiky. V řadě oblastí je možné přijímat i stanice dalších provozovatelů.

Jak naladit staré rádio

Vy potřebujete přijímač, který má "západní normu"a tedy rozsah FM (VKV) 87-108MHz. doplněno 21.08.15 10:32: Pokud budete dobře hledat, můžete najít i radiopříjímače, které mají normy obě,,tedy jak "východní", tak "západní normu".

Na jaké frekvenci je rádio

Dnes se u nás používá výhradně FM vysílání v pásmu 87-108 MHz, proto je potřeba si ověřit možnost příjmu těchto kmitočtů na vašem zařízení. V autě poslouchám na AM. Co mám udělat, abych mohl rozhlas dál přijímat Každé autorádio by mělo umět přijímat také FM.

Proč šumí rádio

Může to být konektory na kabelech (utrhlý střed) či rozvyklané starší konektory (přechodové jevy). Může to být nekvalitním zesilovačem, co ti připojili za autorádio (velký šum zesilovače nebo vysoká charakteristika kolísání zesilovače). Může to být špatnou kostrou mezi anténou a plechem střechy vozu.

Kam zapojit anténní zesilovač

Anténní zesilovač se vždy instaluje co nejblíže autorádiu a je spínán stejným vodičem, jako je jinak spínán napaječ. Tedy modrým, nebo modrobílým kabelem, vycházejícím z autorádia.

Co je to DAB anténa

Antény s DAB

DAB (Digital Audio Broadcasting) znamená digitální rozhlasové vysílání, které časem nahradí stávající VKV-FM vysílání. Vysílání používá III. pásmo (174 – 240 MHz) a L-band (1452 – 1490 MHz). Pro příjem digitálního rozhlasového vysílání je nutný přijímač (autorádio s DAB) s možností příjmu DAB.

Co dělat když nejde signál na televizi

Někdy pomůže televizi odpojit z elektrické sítě a pak znova zapojit. Případně přepojit set-top box do jiného vstupu na televizi. Zdířky na televizi bývají označené nápisy odpovídajícími nápisům na obrazovce při výběru vstupu (zdroje signálu). Problém je v kabelu nebo v zařízení.

Jak se připojit na DVB-T2

Jak DVB-T2 naladit Abyste naladili vysílání v DVB-T2 HEVC / H. 265, musí televizor nebo set-top box tento standard podporovat. Informaci o tom, jestli vaše televize, respektive set-top box nový standard podporuje, najdete přímo v detailu produktu a rovněž v manuálu daného zařízení.

Proč nejdou naladit programy

Prověřte, zda je vaše společná televizní anténa upravená

Pokud přijímáte televizní signál přes společnou televizní anténu (STA), problém s naladěním DVB-T2 by mohl souviset s úpravou STA. Ta totiž musí být vyladěna na příjem nových vysílacích kanálů, na kterých vysílají sítě DVB-T2.