Co kdyz nemám dálniční známku a jedu po dálnici?

Co kdyz nemám dálniční známku a jedu po dálnici?

Co se stane když jedu po dálnici bez dálniční známky

Dálnice bez poplatků se nevyplatí. Za jízdu bez platné dálniční známky vám hrozí pokuta na místě až 5000 Kč, ve správním řízení se platba může vyšplhat až na 20 000 Kč.
Archiv

Co dělat když omylem najedu na dálnici

V tomto případě je postup jednoduchý – pokud je to možné, okamžitě se spojte s Policií ČR a informujte ji o poloze vozidla v protisměru. Dnes již funguje na dálnicích systém detekce vozidel v protisměru, čidla jsou nainstalována na mýtných branách.

Jak zjistí policie že nemám dálniční známku

Jak zjišťuje vozidla bez dálniční známky Policie Kontrolu provádí Policie ČR i Celní správa ČR přímo na zpoplatněném úseku dálnice pomocí hlídek s kamerovým systémem pro rozpoznávání SPZ. Orgány si pomáhají také vzdáleným připojením k mýtným branám nebo kontrolou na odpočívadlech a parkovištích.
Archiv

Jak se kontroluji dálniční známky na dálnici

Samotná kontrola probíhá v rámci běžných silničních kontrol pomocí speciálních tabletů a mýtných bran. Pokuta za jízdu bez platné EDAZ může činit na místě v příkazním řízení až 5 tisíc korun a ve správním řízení až 20 tisíc korun.

Kde jsou kamery na dálniční známky

Známe přesná místa kontrolních kamer, které snímají vaši SPZ kvůli dálniční známce. Nejvíce jich je na D1. Na dálnicích D4, D6 a D7 je naopak na jediném místě. Policisté a celníci by dnes měli říci, jak chytají neplatiče nových elektronických dálničních známek.

Kde můžu jet bez dálniční známky

Nezpoplatněné úseky jsou na dálnicích a při vjezdu na ně označeny dodatkovou tabulkou Bez časového poplatku (E 11a), která obsahuje přeškrtnutý symbol dálničního kupónu. Tato dodatková tabulka je umístěna vždy společně s dopravní značkou Dálnice (IZ 1a).

Jak fungují mýtné brány

Elektronické zařízení obsahuje aktuální geografické informace (tzv. GEO model) o úsecích silnic a dálnic, které podléhají mýtné povinnosti, a umožňuje jejich detekci. Během jízdy eviduje informace o poloze vozidla pomocí globálního navigačního satelitního systému a porovnává je s údaji uloženými v GEO modelu.

Jak poznat zpoplatněnou dálnici

Zpoplatněné úseky

Nezpoplatněné úseky jsou na dálnicích a při vjezdu na ně označeny dodatkovou tabulkou Bez časového poplatku (E 11a), která obsahuje přeškrtnutý symbol dálničního kupónu. Tato dodatková tabulka je umístěna vždy společně s dopravní značkou Dálnice (IZ 1a).

Jak do Vídně bez dálniční známky

Pro průjezd z ČR do Vídně po nezpoplatněné silnici B7 je vhodný hraniční přechod Mikulov, lze dojet i na vídeňské letiště Schwechat po B225 bez dálniční známky. Roční známka platí od začátku prosince minulého roku do konce ledna následujícího roku (- tj. 14 měsíců).

Kdo je povinen platit mýtné

Mýtné (výkonové zpoplatnění pozemních komunikací) Za jízdu vozidlem s hmotností nad 3,5 t (po dálnicích a po označených úsecích silnic I. třídy) se platí mýtné a vozidlo proto musí být vybaveno palubní jednotkou (OBU).

Kde neplati dálniční známka

D1, úsek Kývalka – Holubice (km 182-210)Silnice I/50, úsek Brno-Černovice – Bedřichovice (D1 exit 203)D2, úsek Brno – Chrlice (km 0-3)Silnice I/37, úsek Hradec Králové – Pardubice.D0, Slivenec – Ruzyně (km 16-28)D52, obchvat Pohořelic (km 23-26)D10, úsek Satalice – Stará Boleslav (km 0-14)

Co kontroluji mýtné brány

PČR má v autech a na mýtných branách speciální kamery, které snímají SPZ a snadno si mohou auto bez platné známky „vytipovat“. Systém, na který jsou kamery napojené, automaticky vyšle hlídkám zprávu o průjezdu vozidla bez platné dálniční známky.

Kde v Praze bez dálniční známky

Praha:D0 Bez známky Pražský okruh od D7 po ulici K Barrandovu.D1 Spořilov až Chodov (Exit 2)D6 Praha až Jeneč (Exit 7)D7 Praha až Kněževes (Exit 3)D10 Praha až Stará Boleslav (Exit 14)D11 Praha až Jirny (Exit 8)D1 Holubice až Kývalka (Exit 182 až 210)D2 Brno až Chrlice (Exit 3)