Jak dlouho zůstat doma s neštovicemi?

Jak dlouho zůstat doma s neštovicemi?

Jak dlouho se má být doma s neštovicemi

Domácí izolace s klidovým režimem trvá většinou týden, následující druhý týden (pokud jsou již přítomny stroupky a není výsev nových pupínků) jsou možné procházky venku a rekonvalescence dítěte před návratem do kolektivu.
Archiv

Jak dlouho se vysévají neštovice

Výsevy puchýřků se objevují ve vlnách v intervalu 3-5 dní, proto je typický současný výskyt různých stádií vyrážky, kdy mohou být některé puchýřky už téměř zhojené a jiné se teprve vytváří. Akutní fáze onemocnění trvá obvykle 4 až 7 dní, do 20 dní se pak zahojí kožní projevy.

Kdy po neštovicích do školy

Zhojení puchýřků stroupkem trvá většinou 1 týden od začátku nemoci. Po uplynutí 1 týdne může dítě při běžném průběhu nastoupit zpět do předškolního nebo školního kolektivu.
Archiv

Kdy už nejsou neštovice infekční

Neštovice se přenáší kapénkami (vzduchem), ale také kontaminovanými předměty nebo tekutinou uvnitř puchýřků – například pokud si nemocné dítě rozškrábe puchýřky a má blízký kontakt s jinou osobou. Jedinec není infekční poté, co všechny puchýřky prasknou a pokryjí se strupem, nemoc tak může trvat i 3 týdny.

Kdy po neštovicích na slunce

Doporučuje se vyvarovat pobytu na slunci i alespoň měsíc po překonání nemoci.

Kdy koupat dítě po neštovicích

Většinou si děti samy řeknou, že ještě sprchovat nechtějí, nebo že už je to v pořádku. Koupání nedoporučuji. Do dětského kolektivu nebo mezi větší množství lidí by neměl jít ještě týden po zaschnutí stroupků. Sice už není infekční, ale je ještě oslabený a je potřeba dát tělíčku čas na regeneraci.

Jak dlouho po neštovicích nechodit na slunce

Tři týdny, než vyschne poslední puchýřek, a ještě měsíc po jejich zhojení nesmí dítě na slunce, aby mu na kůži nezůstaly pigmentové skvrny. Rozhodně by se neměl nemocný koupat ve vaně, jen rychle osprchovat.

Jak se co nejrychleji zbavit neštovic

Ve fázi strupů se hodí mazat jednotlivá ložiska zinkovou mastí nebo krémem na bázi dexpanthenolu. Po odloupnutí strupů je vhodné mazat pokožku gely či mastmi, jež podporují hojení bez jizev. V případě, že se po neštovicích přeci jen objeví nějaké jizvy, je vhodné je mazat speciálními přípravky.

Jak dlouho nechodit na slunce po neštovicích

Pacient by neměl chodit na přímé slunce. Kůže, která je posetá vyrážkami, je náchylnější na popáleniny. Pobyt na slunci rovněž zvyšuje riziko vzniku jizev, pocení zintenzivňuje svědění. Doporučuje se vyvarovat pobytu na slunci i alespoň měsíc po překonání nemoci.

Jak sprchovat při neštovicích

Dítě má po prodělání nemoci hodně oslabenou imunitu, takže je vhodné se ještě nějakou dobu stranit kolektivu. Dříve se nedoporučovalo koupat a sprchovat se, ale rychlá sprcha nebo opláchnutí je naopak žádoucí a přinese nemocnému velkou úlevu. Vlažná voda totiž výrazně zmírňuje svědění.

Proč se s neštovicemi nesmí ven

Nakažlivost u zdravých osob začíná den před výsevem vyrážky a končí 7. den po vzniku vyrážky. Plané neštovice patří k velmi nakažlivým onemocněním. V kolektivu tak může být postiženo až 90 % vnímavých osob vystavených nákaze.

Kdy se může po neštovicích koupat

Koupání nedoporučuji. Do dětského kolektivu nebo mezi větší množství lidí by neměl jít ještě týden po zaschnutí stroupků. Sice už není infekční, ale je ještě oslabený a je potřeba dát tělíčku čas na regeneraci. Lékaře informujte, že syn neštovice prodělal.

Jak dlouho se nesmi s neštovicemi ven

Izolace doma 10 dní, nechodit na sluníčko, pokud není teplota, může na chvíli ven do stínu. Po neštovicích je obrana dosti oslabená, vhodná ještě týdenní rekonvalescence. (čili + 7 dní). Po vyloupání všech neštoviček v létě mazat opalovacím krémem s vyšším faktorem, jinak zůstávají fleky do dalšího léta.