Co je zajímavého v Polsku?

Co je zajímavého v Polsku?

Co stojí za vidění v Polsku

Nejnavštěvovanější polské destinace. Místa, která byste neměli vynechatKrálovský Krakov.ČenstochováVysoké Tatry.Vratislav.Palác Wilanow.ToruňPalác Lazienki.Krkonoše.
Archiv

Co je typické pro Polsko

Mezi typicky polská jídla patří bezesporu pirožky (pierogi) plněné kyselým zelím, houbami, tvarohem nebo masem. Dále jsou to palačinky, ovocné knedlíky, plněné těstoviny (pyzy) a varšavské dršťky (flaczki wolowe). Polským národním jídlem je bigos, který se připravuje z vařeného zelí, hub a různých druhů masa.

Co Neminout v Polsku

10 důvodů, proč navštívit Polsko: pláže, jezera, hory, lesy a města s více než tisíciletou historiíSolný důl Wieliczka.Zubři.Nákupní dům ve VaršavěHrad Malbork.Ranní Gorce.Rezervace Biskupin.
Archiv

Jaké nerostné suroviny se těží v Polsku

Polsko má bohatá naleziště nerostných surovin. Patří k předním výrobcům a vývozcům na světě co se týče černého uhlí, síry, mědi a stříbra. Má rovněž značné zásoby cínu, olova, zemního plynu, soli a jiných nerostů. Využívání uhelných ložisek tvoří základ zásobování země energií a důležitý zdroj devizových příjmů.

Co vidět v Polsku u moře

Které tedy jsou ty nejkrásnější pláže v Polsku1. Svinoústí – Mallorca severu.2. Pláže v Kolobřehu – největším letovisku polského Baltu.3. Trzęsacz – klenot pobřeží Rewal.4. Ustka – ráj lovců jantaru.5. Jarosławiec – pláž Dubaj.6. Sopoty – pláže polské riviéry.7. Gdaňsk – pláž Stogi.

Kam za nákupy v Polsku

Co se týče levných nákupů v Polsku, k neoblíbenějším cílům nejen Čechů tradičně patří tržiště v Polském Těšíně. Zajet na nákupy do Polského Těšína se vyplatí zejména obyvatelům severní Moravy, případně Olomouckého kraje – od Ostravy je vzdálený 35 km, od Olomouce pak 115 km.

Co si dát k jidlu v Polsku

Hlavní jídlakotlet schabowy – vepřová kotleta smažená jako řízek.bigos – vařené maso se zelím a kořením podobné guláši.gołąbki – zelný list plněný mletým masem a zavinutý do tvaru spícího holuba.zrazy – masové závitky.ozór wołowy – dušený hovězí jazyk podávaný s povidlovou omáčkou.

Co si dovézt z polská

Z polských specialit byste měli určitě ochutnat bigos, jehož základem je zelí, maso, klobása, houby, sušené švestky a spousta dalších ingrediencí. Výborné jsou polské polévky, na prvním místě bílý, trochu nakyslý žurek.

Kde v Polsku k moři

Které tedy jsou ty nejkrásnější pláže v Polsku1. Svinoústí – Mallorca severu.2. Pláže v Kolobřehu – největším letovisku polského Baltu.3. Trzęsacz – klenot pobřeží Rewal.4. Ustka – ráj lovců jantaru.5. Jarosławiec – pláž Dubaj.6. Sopoty – pláže polské riviéry.7. Gdaňsk – pláž Stogi.

Jaký je v Polsku průmysl

Průmyslová výroba se specializuje na strojírenství a chemický průmysl, dále je v Polsku dominantní těžba uhlí. Vývoz tvoří především produkty strojírenského a automobilového průmyslu a zemědělské výrobky. Hlavními exportními partnery jsou Německo s odstupem následované Francií a UK.

Kdy vzniklo Polsko

Za faktického tvůrce polského státu je považován kníže Měšek I. Roku 966 přijal křest a následně v zemi prosadil zavedení západního křesťanství. Měškovo polské knížectví se roku 1025 za vlády jeho syna Boleslava Chrabrého přeměnilo na království.

Kdy je nejtepleji v Polsku u moře

Nejkrásněji je u polského moře na přelomu července a srpna. Teplota vzduchu dosahuje až 29° C, teplota vody může mít příjemných 22° C. Nejdeštivějším obdobím bývá první polovina července.

Kde je nejteplejší moře v Polsku

1. Svinoústí – Mallorca severu

Šíře pláže dosahuje místy až 200 m a písek je nádherně zlatý podobně jako třeba v Thajsku. Baltské moře je zde nejteplejší v celém Polsku (v hlavní sezóně voda dosahuje až 25–26 °C) a oblast se pyšní také ekologickým přístupem.

Kam v Polsku pro oblečení

Pokud se chystáte do Polska na nákupy oblečení, i pak je Polský Těšín dobrou volbou – na trzích zde seženete levný textil, ale i obuv. Levně zde můžete nakoupit i různé sezónní zboží – v zimě se vyplatí zajet do Polska na levné vánoční nákupy dekorací včetně umělých stromečků.

Jak v Polsku platit kartou

Kreditní karty můžete používat naprosto stejně běžně jako u nás. Zaplatíte v restauracích i menších obchodech. Na jarmarky či vánoční trhy se však vybavte hotovostí. Dostupnost bankomatů a směnáren je v Polsku srovnatelná s Českou republikou.

Co to je bigos

Bigos [bigos (nikoliv bigoš)] je tradiční polské, běloruské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím pořádaných lovech.

Jakou rybu si dát v Polsku

Vynikající jsou polské polévky, kterými začíná každé větší jídlo. U moře, jezer, ale i v horách jsou oblíbené ryby s hranolky. U Baltského moře jsou nejběžnějšími druhy halibut a treska, u jezer candát a okoun, zatímco na jihu země převládá horský pstruh.

Kde je nejtepleji v Polsku

Tarnów je nejteplejším místem v Polsku. Léto zde trvá až 118 dní a průměrná roční teplota dosahuje až 9 °C.

Co se nejvíce pestuje v Polsku

Pokud se týče rostlinné výroby, i zde se pěstují čtyři hlavní plodiny – na 25 ha pšenice (výnos 6 – 7 tun), na 15 ha řepka (výnos kolem 3,5 tuny), na 12 ha cukrovka (výnos cca do 60 tun), na 15 ha kukuřice (výnos kolem 10 tun) a zbytek je jarní ječmen.

Co se dováží do Polska

Nejvíce se z Polska dováží maso a masné výrobky. Následují mléčné produkty a vejce. Významnou část importu představují vejce, obiloviny, zelenina a ovoce. Média v uplynulém roce informovala o nekvalitních polských potravinách opakovaně.

Čím je proslulé Polsko

Polsko nabízí krásné hory, moře, jezera a města plná historie. Okouzlí vás nejen hlavní město Varšava, ale světový věhlas pro svou krásu si získal i Kraków nebo Wroclaw. Polsko je také plné zajímavých staveb – od velkých středověkých hradů až po malé dřevěnky v horách.

Co vynalezlo Polsko

Některé převratné vynálezy vznikly v Polsku. Například petrolejová lampa, neprůstřelná vesta, kancelářské sponky, radiace a vysílačky jsou polské vynálezy. Ale to není všechno – v Polsku bylo vynalezeno také esperanto, nejznámější umělý jazyk na světě.

Kde se dá koupat v Polsku

Kde se koupat v Polsku nedaleko českých hranic – Přírodní plážePLÁŽ V KLIMKÓWCE U KLIMKOWSKÉHO JEZERA.PLÁŽ MUCHARZ U JEZERA MUCHARSKIE.PLÁŽ ZARABIE V GDOWĚ NA ŘECE RABA, Mapa.PLÁŽ NA CZORSZTYNSKÉM JEZEŘE.PLÁŽ NA VISLE V KRAKOVĚDIVOKÁ PLÁŽ U JEZERA BUKÓWKA.PLÁŽ ŠTĚRKOVNA PROSZKOWICE.

Kde je nejhezčí moře v Polsku

1. Svinoústí – Mallorca severu. Nejoblíbenější a zároveň jedna z největších polských pláží je překvapivě velmi blízko českým hranicím. Z Prahy sem dojedete za 6 hodin. Modré vlajky značící čistotu jsou tu díky poctivé péči správců už inventářem.

Kdy je nejtepleji v Polsku

Nejkrásněji je u polského moře na přelomu července a srpna. Teplota vzduchu dosahuje až 29° C, teplota vody může mít příjemných 22° C. Nejdeštivějším obdobím bývá první polovina července.