Jak se pije sherry?

Jak se pije sherry?

Odkud pochází Sherry

Původ sherry

Možná vás to překvapí, ale nápoj, který máme spojený hlavně s umírněnými Brity, pochází z temperamentního Španělska. Sherry se totiž vyrábí z vína a to, jak známo, potřebuje dostatek tepla a slunečních paprsků. Toho se mu ve Španělsku dostává. Ovšem ne každé španělské víno se používá pro výrobu sherry.
ArchivPodobné

Co je to Fortifikovane víno

Fortifikace znamená opevňování. Z hlediska vinařského jde o víno posilněné – proto tento název. V češtině můžeme mluvit o vínech dolihovaných s přídavkem koncentrovaného alkoholu. Fortifikování vín se může provádět také koncentrovaným vinným moštem či některými aromaty, například bylinkami.

Čím lze nahradit sherry

V případě, že sherry nemáte, kuchaři doporučují vanilkový extrakt, který potravinám dodá jakousi hřejivost a příjemné aroma. Řešením je i pomerančový džus nebo šťáva z ananasu. Opět se jedná o stejný poměr vůči aromatickému vínu. Leckdy pomůže také broskvová nebo meruňková šťáva.

Co je portské víno

Portské víno, známé také pod názvy Oporto, Porto, „Portské“, nebo v portugalském originále Vinho do Porto, je fortifikované (dolihované) víno produkované v údolích podél řeky Douro na severu Portugalska. Výroba portského vína podléhá pravidlům, která jsou průběžně upravována.

Jak Rozkvasit víno

Zahřát na 20°C, správně vybrat kvasinky, udělat velké množství zákvasu. Navíc je dobré, vmíchávat postupně víno do zákvasu, dokud ho není třetina a nebo aspoň desetina a pak teprve přidat do vína. Já bych se toho nebál, jestli je na prodej, ruce vám utrhaj.

Čím nahradit víno při vaření

V případě, že vám během vaření došlo záhadným způsobem víno, i to se dá zachránit. Bílé víno můžete nahradit lžičkou octa smíchanou s cukrem nebo kuřecím vývarem s trochou jablečného džusu nebo moštu. Červené víno nahradíme hovězím vývarem smíchaným s červenou hroznovou šťávou nebo neslazeným brusinkovým džusem.

Jak nahradit rýžové víno

Čím rýžové víno nahraditSvětlé suché sherry. To je dobrá náhrada kvůli jeho podobné barvě a chuti.Gin. Jeho podobná chuť z něj dělá dobrou náhradu za bílé rýžové víno.Bílé víno může snadno nahradit bílé rýžové víno v poměru 1:1.Suché sherry a cukr.Bílá hroznová šťáva.

Co je to Tawny

Nejběžnější typy tradičního červeného portského vína jsou tawny („zlatohnědé“) a ruby („rubínově červené“), veškeré kvalitnější varianty portského vína z těchto základních typů vycházejí. Standardní portské typu ruby je nejrozšířenější, nejdostupnější a nejkratší dobu zrající typ portského.

Kdy se pije portské

V anglicky hovořících zemích je portské běžně servírováno po jídle jako dezertní víno, často se sýrem; bílé odrůdy portského vína a odrůda tawny jsou často podávány jako aperitiv. V Evropě se všechny druhy portského často pijí jako aperitiv.

Kdy stočit víno

Stáčení probíhá do demižonu či jiné nádoby, například do lahví. Pravý okamžik pro stáčení přichází, když se víno vyčistí. Po prvním stočení bude ale ještě kalné, proto je potřeba ho stočit i podruhé. Teprve poté můžeme víno začít ochutnávat.

Jak se stáčí víno

Stáčení a síření vína

Víno se musí stočit alespoň dvakrát. Při prvním stáčení není třeba sířit nádobu, musí být ale vydezinfikovaná. Ačkoli bylo víno v první nádobě již čiré, stočením se opět trochu zakalí a proto je třeba stočit jej ještě jednou, pokud možno to sířené nádoby.

Čím se dá v kuchyni nahradit cibule

Pokud však cibuli nemáte a v pokrmu vám její chuť chybí, sáhněte po pažitce. I luxusní suroviny jsou nahraditelné. Místo nejdražšího koření na světě – šafránu použijte kurkumu, do které přimíchejte ještě trochu mleté červené papriky. V případě, že vám během vaření došlo záhadným způsobem víno, i to se dá zachránit.

Čím lze nahradit Sherry

V případě, že sherry nemáte, kuchaři doporučují vanilkový extrakt, který potravinám dodá jakousi hřejivost a příjemné aroma. Řešením je i pomerančový džus nebo šťáva z ananasu. Opět se jedná o stejný poměr vůči aromatickému vínu. Leckdy pomůže také broskvová nebo meruňková šťáva.

Co je to mirin

Mirin je slazené rýžové víno, vyznačující se sladkou chutí. Je to takzvané tekuté koření, využívané hojně v japonské kuchyni. Mirin se dá přiřadit podobností k saké. Cukr, který mirin obsahuje, je přirozený díky fermentaci.

Na co se používá rýžový ocet

Rýžový ocet je známý tím, že přináší přirozenou chuť některým potravinám a pokrmům, takže je často přidáván jako kulinářský doplněk ke konkrétním pokrmům, jako je například sushi. Chuť tohoto octa pozvedne i vaše saláty, salátové dresinky, je vhodný k ochucení zeleninových příloh dokonce i masa.

Jaký je rozdíl mezi Ruby a Tawny

Dva druhy portských vín, která najdeme nejčastěji na pultech obchodu jsou Ruby a Tawny. Rozdíl mezi nimi je v době zrání v sudu, což má za následek odlišnou chuť. Vína Tawny zrají v sudech 6 let, zatímco Ruby pouze 4 roky a tím si zachovávají ovocnější chuť; vína Tawny zase mají vůni dubového dřeva, oříšků a koření.

Co to je portské

Portské víno, známé také pod názvy Oporto, Porto, „Portské“, nebo v portugalském originále Vinho do Porto, je fortifikované (dolihované) víno produkované v údolích podél řeky Douro na severu Portugalska. Výroba portského vína podléhá pravidlům, která jsou průběžně upravována.

Co se hodí k Portskemu

Portské, ostatně jako každé víno, se výborně hodí k sýrům. Tawny známe ve dvojici se sýrem Stilton, letitou anglickou legendou. Tento typ portského jde také dobře s bílým čedarem a papričkami jalapenos, za pokus stojí i tvrdý španělský ovčí sýr manchego a sušené třešně s meruňkami.

Jak se podává portské

Mladá bílá portská vína se doporučují servírovat jako dobře vychlazený aperitiv na teplotu 7° – 9°C. Výborným míchaným nápojem pro letní horké dny je kombinace s tonicem, ledem a plátkem citrónu v poměru 1:1.

Co to je burčák

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1–7 %.

Jak se Čiří víno

K čiření vína se používá nejčastěji bentonit (jílovitá hornina), želatina, vaječný bílek nebo jiné bílkoviny. Ty na sebe navážou nežádoucí látky a víno pročistí. Čiření neznamená jen danou látku do vína nasypat a doufat v pozitivní výsledek.

Čím nahradit tvaroh při pečení

Poměrně snadno se dá vyřešit i situace, kdy máte málo tvarohu do náplně. Stačí do toho, co máte, najemno nastrouhat pár uvařených brambor. Náplně bude víc a bude dokonce mnohem jemnější. Použít ale můžete klidně i jogurt odkapaný přes noc v plátýnku nebo skyr.

Co to je šalotky

Šalotka je cibulka menšího vzrůstu a typickou je pro ni hnědočervené zbarvení. Oproti klasické cibuli je její chuť jemnější a nasládlejší. Dala by se přirovnat trochu k česneku. Šalotka by neměla být při vaření opomíjena.

Jak nahradit sherry ocet

Mezi nealkoholické varianty, které sherry aspoň z části nahradí, patří jablečný ocet. Ten může být použit ve stejném poměru, o jakém se v tom kterém receptu hovoří. Ocet přitom dodá vašemu jídlu stejné množství kyselosti a jasu. Výborný je i ocet rýžový vinný.

Jak chutná rýžové víno

Jak vlastně rýžové víno chutná

Traduje se, že v okamžiku, kdy jej ochutnáte, mělo by vám vyvolat hned několik chuťových vjemů: sladký, kyselý, hořký, svíravý, ale také dojem, který lze nejlépe opsat slovem řízný. Oproti vínu mu chybí větší množství kyselin.