Co je to Fortifikovane víno?

Co je to Fortifikovane víno?

Jaké jsou druhy vín

Obecné principy rozdělení vín.Stolní víno.Zemské víno.Jakostní víno.Jakostní víno s přívlastkem.SucháPolosucháPolosladká

Co jsou fenolické látky ve víně

Aromatické látky ve víně

Většinou se jedná o látky fenolické. Jsou to převážně estery, které vznikají sloučením kyselin a alkoholů. Nejvýrazněji jsou zastoupeny etylacetát, izoamilacetát, etylformiát. Koncentrace látek se liší různorodostí odrůd.

Jak poznat sladké víno

Z hlediska zbytkového cukru dělíme víno do 4 skupin:Suché víno – obsah zbytkového cukru do 9 gramů/litr.Polosuché víno – obsah zbytkového cukru v rozmezí 4-12 gramů/litr.Polosladké víno – obsah zbytkového cukru v rozmezí 12-45 gramů/litr.Sladké víno – obsah zbytkového cukru nad 45 gramů/litr.

Co je to Sherry

Jde o fortifikované víno z bílých hroznů, které se nechává plně prokvasit a poté se do něj přidává vinný destilát. Tím se liší od portského vína, kde se destilát přidává již v průběhu fermentace, která je tak předčasně ukončena a ve víně zůstává vyšší podíl cukru.

Co je to moravské zemské víno

Zemské víno je poměrně nové označení kategorie jakostních vín. Toto označení je zákonem zavedené od roku 2014. Pokud má být české nebo moravské víno uznáno jako zemské, tak původ jeho hroznů musí být na Moravě nebo v Čechách. Označením „Zemské víno“ se dnes honosí mnoho malých a středních výrobců vín.

Co to je kabinetní víno

Kabinetní víno je jedna z jakostních tříd klasifikace vína. Ty se v České republice určují na základě cukernatosti, která vyjadřuje obsah cukru v bobulích vinné révy v momentě, kdy je sklízena.

Co obsahuje bílé víno

Bílé víno má diuretické účinky a potlačuje pocit hladu. Bílá vína a šampaňské jsou také bohaté na látky příznivě působící na ledviny, což zajišťuje lepší vylučování toxinů. Víno obsahuje vysokou koncentraci minerálních solí, dále vápník, draslík, hořčík, křemík a zinek, fluor, měď, mangan, chrom a síranové anionty.

Jaké látky obsahuje víno

Z dusíkatých látek byly ve víně zjištěny jednoduché bílkoviny a aminokyseliny, z barviv malé množství chlorofylu, karotin, xantofyl a antokyany. Víno dále obsahuje vitaminy (C, B1, B2, B6), minerální látky a stopové prvky (draslík, hořčík, vápník, železo, sodík, bór).

Jak se pozná kvalitní víno

Nejlepší vína by přitom měla být vždy naprosto čirá a v závislosti podle odrůdy i různě sytě barevná. Pak hovoříme o barvě vína typické pro danou odrůdu, čirost může být bezvadná, nebo dokonce s jiskrou. Výrazně složitější je již posouzení vůně vína. Za vůni jsou obecně zodpovědné aldehydy, estery a ketony.

Jaké je nejsladší víno

Synonyma sweet, suss, dulce, doux. Jedná se o nejsladší kategorii, obsah zbytkového cukru je u těchto vín vyšší než 50g na litr. Z přívlastkových vín sem spadají výběry z bobulí, výběry z cibéb, ledová, slámová a ostatní likérová vína.

Co je to portské víno

Portské víno, známé také pod názvy Oporto, Porto, „Portské“, nebo v portugalském originále Vinho do Porto, je fortifikované (dolihované) víno produkované v údolích podél řeky Douro na severu Portugalska. Výroba portského vína podléhá pravidlům, která jsou průběžně upravována.

Čím lze nahradit sherry

V případě, že sherry nemáte, kuchaři doporučují vanilkový extrakt, který potravinám dodá jakousi hřejivost a příjemné aroma. Řešením je i pomerančový džus nebo šťáva z ananasu. Opět se jedná o stejný poměr vůči aromatickému vínu. Leckdy pomůže také broskvová nebo meruňková šťáva.

Co znamená zkratka MZV u vína

Obzvláště menším vinařům se však podstoupení tohoto zdlouhavého procesu nevyplácí, a tak u svého vína často ponechávají označení „moravské zemské víno“. Stejně jako víno přívlastkové musí být hrozny sbírány na území České republiky a musí rovněž splňovat zákonem dané požadavky.

Co znamená víno s přívlastkem pozdní sběr

Pozdní sběr – kvalitní, extraktivní, suché či polosuché víno se sklizní v pozdějším termínu, kdy cukernatost dosahuje 21-24 °NM. Výběr z hroznů – plné přívlastkové víno, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu i s vyšším obsahem zbytkového cukru, s vyzrálostí hroznů na 24-27 °NM.

Jaké víno je zdravější

Největší světová studie potvrdila lepší zdravotní výsledky při pití bílého než červeného vína.

Jak často pít víno

V současné době je považováno pravidelné každodenní pití malého množství alkoholického nápoje (20–40 g alkoholu u mužů a 10–20 g u žen) za prospěšné v prevenci srdečního infarktu a anginy pectoris. Svědčí o tom bohatá literatura, kterou zahájil v roce 1979 dr.

Jaké víno je nejzdravější

Největší světová studie potvrdila lepší zdravotní výsledky při pití bílého než červeného vína.

Jaké víno je zdravější červené nebo bílé

Poslední studie ukazují, že je možnáještě zdravější než červené! Tyto studie zmiňují i to, že bílé víno zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu a má tak mimo jiné pozitivní vliv na srdeční zdraví. Dokonce prý snižuje výskyt volných radikálů v těle o 34 %, kdežto červené pouze o 15 %.

Jak se pozná zkažené víno

Zkažené víno bude po otevření zapáchat, ucítíte zatuchlinu. Na chuti je špatné víno poznat okamžitě, zejména v případě, kdy není podchlazené. Problém se zkaženým vínem odhalí i kvalita korku, uvidíte, že je popraskaný a plný otvorů.

Jak vybrat kvalitní víno

Při výběru vína vždy čtěte etiketu, která vám hodně napoví. Naleznete tam druh vína, odrůdu, většinou i ročník sklizně, původ vína, údaje o obsahu cukru a alkoholu. Na etiketě se často nachází i doporučení k jakému pokrmu je dané víno vhodné.

Jaké víno je nejlepší

Nejlepším vínem se po pěti letech stal opět rýňák ze Sonberku, na stupních vítězů nechybí ani červené víno a mikulovský vlašák. Změna nastala v pořadí vinařství, kde poprvé nasbíralo dostatek hodnocení vinařství Gala a zvítězilo. S novou kolekcí vín obhájilo první místo vinařství Volařík.

Co je to Pinot Gris

Pinot Gris (česky Rulandské šedé, italsky Pinot Grigio, hovorově též „Šedá Rulanda“) je starobylá bílá moštová francouzská odrůda, která je u nás velmi rozšířená. Vznikla pravděpodobně v Burgundsku, kde zmutovala z červeného Rulandského modrého (Pinot Noir). Odtud se rozšířila do celé Francie a dalších evropských měst.

Co je to Tawny

Nejběžnější typy tradičního červeného portského vína jsou tawny („zlatohnědé“) a ruby („rubínově červené“), veškeré kvalitnější varianty portského vína z těchto základních typů vycházejí. Standardní portské typu ruby je nejrozšířenější, nejdostupnější a nejkratší dobu zrající typ portského.

Jak se pije portské víno

Mladá bílá portská vína se doporučují servírovat jako dobře vychlazený aperitiv na teplotu 7° – 9°C. Výborným míchaným nápojem pro letní horké dny je kombinace s tonicem, ledem a plátkem citrónu v poměru 1:1.

Čím nahradit víno při vaření

V případě, že vám během vaření došlo záhadným způsobem víno, i to se dá zachránit. Bílé víno můžete nahradit lžičkou octa smíchanou s cukrem nebo kuřecím vývarem s trochou jablečného džusu nebo moštu. Červené víno nahradíme hovězím vývarem smíchaným s červenou hroznovou šťávou nebo neslazeným brusinkovým džusem.