Jak žijí Japonci?

Jak žijí Japonci?

Jak se chovat v Japonsku

Japonci se vždy vyhýbali fyzickým kontaktům, tedy i podávání ruky či dokonce obejmutí, především z hygienických důvodů. Japonská tradice považuje stálý oční kontakt za známku agrese. Naopak vyhnout se přímému očnímu kontaktu je výrazem úcty. Základem pro dobrou pozici v dalším jednáním je vzájemné předávání vizitek.

Co je typické pro Japonsko

Kimono, origami, sumo, Go! Posvátná hora Fuji, kolem které sviští šinkanzen. Klasické japonské spojení tradic a moderních technologií. Japonsko – daleká země, jejíž umění a zvyky pronikají do evropské civilizace pozvolna a s tajemnou nonšalancí.

Jakou ryzi jedí Japonci

Rýže označovaná jako „nelepkavá“ (uručimai), jejíž užití je častější, má stále daleko lepivější konzistenci než rýže u nás na Západě. Velmi běžné a často nejlevnější jsou v Japonsku nudlové pokrmy.

Jak pozdravit v Japonsku

Zde, stejně jako všude jinde, všechno začíná správným pozdravem. Konnichiwa je základ, to ví každý. Japonci se mezi sebou také klaní, ovšem od cizince to naštěstí nikdo nečeká. Co se ovšem čeká, nehledě na to, zdali jste místní nebo turista, je to, že když vás někdo pozdraví poklonou, musíte ji opětovat.

Co se v Japonsku nesmí

Ačkoliv jsou Japonci k turistům velice tolerantní, zkuste se vyvarovat přílišných důvěrností na veřejnosti (držení se za ruce či kratší polibek jsou tolerovány).Na veřejnosti hlasitě nesmrkejte, je to nezdvořilé (bohužel naopak Vy budete svědky neustálého popotahování a chrchlání).Neplat'te spropitné, není to zvykem.

Co je neslušné v Japonsku

Žádná tradiční japonská restaurace Vám nenabídne příbor, proto je dobré naučit se jíst hůlkami (případně si noste svůj příbor). Co se týče používání hůlek, nezapichujte je do rýže ani jimi nenapichujte suši – obojí je považováno za vrchol neslušného chování.

Jaký je režim v Japonsku

Od přijetí ústavy 3. května 1947 je Japonsko unitární parlamentní konstituční monarchií s císařem jako hlavou státu, ovšem s čistě ceremoniální funkcí. Po prohrané válce byla typickou vlna pacifismu.

Jak jedí Japonci

Své jídlo vaří odlišným způsobem

Tempura, tonkatsu a kroketám navzdory – japonská jídla obnášejí hodně vaření v páře, grilování, grilování na pánvi, restování, pomalého vaření a fermentování. Mají také ve zvyku udělat alespoň jednu misku polévky a obvykle servírují jídlo na více malých talířů.

Co jíst v Japonsku

Hlavní suroviny v japonské kuchyni jsou rýže, maso, ryby, mořské plody, tofu a zelenina. Japonská rýže je „kulatozrnná“ a po uvaření ve speciálním vařiči je lepivá, což umožňuje její konzumaci hůlkami. Nejuznávanějším masem je hovězí, i když na úplném jihu Japonska převládá spíše vepřové.

Jak se rekne japonský děkuji

Stručný slovník

Ahoj! Yaa. *1 やあ。
Děkuju (mnohokrát)! Arigatou! *2 ありがとう!
Prosím/Není zač Dou itashi mashite. どういたしまして。
Dobrou noc! Oyasumi nasai. おやすみなさい。
Na shledanou! Sayonara! さようなら!

Jak se řekne japonsky děkuji

Základní fráze

おはようございます。 ohajó gozaimas Dobré ráno.
どうぞ。 dózo Prosím./Tady. (když někomu něco nabízíme)
どうも。 dómo Díky.
ありがとうございます。 arigató gozaimas Mockrát děkuji.
どうもありがとうございます。 dómo arigató gozaimas Mnohokrát děkuji.

Na co si dát pozor v Japonsku

Japonci ze zásady nechodí nikdy pozdě, ať už na pracovní či přátelské schůzky dorazí vždycky včas. Japonci také běžně nedávají najevo své emoce, především hněv, a pokud jsou nějaké citové výlevy tolerovány, tak jen v opilosti. Být všude včas je pravidlo, které v Japonsku stále platí.

Co nosí Japonci

Kimono zakrývá tělo od krku až ke kotníkům, má dlouhé rukávy a tradičně je vyráběno z hedvábí. Skládá se z několika vrstev a je přepásáno páskem obi. Nosí se k němu dřevěné boty geta s ponožkami s tvrdou podrážkou tabi. Oblékání kimona je samo o sobě složitá záležitost, kterou už dnes běžní Japonci neovládají.

Jak se řekne japonsky ne

Ani ano, ani ne. Japonci samozřejmě vůbec nevědí, že české ano je souhlas, a ne je nesouhlas. V japonštině se ano řekne „hai“ a ne se řekne „iie“.

Co se nesmí vyvážet z Japonska

japonské (samurajské) meče, starožitnosti, zbraně a střelivo, narkotika, omamné a psychotropní látky, pornografii, vojenský materiál a jiné druhy zboží podle zvláštních předpisů. Povinná směna valut v Japonsku neexistuje.

Co je potřeba do Japonska

S platností od 29. dubna 2023 jsou zrušena všechna covidová opatření při příletu do Japonska. Cestující se tedy již nemusí prokazovat dosud vyžadovanými dokumenty (certifikáty o očkování proti Covid či potvrzením o negativním PCR testu), ani není nutné vyplňovat aplikaci Fast Track na webu Visit Japan.

Co si přivézt z Japonska

Oblíbené jsou kočičky pro štěstí, jídelní hůlky, lakované krabičky Bento, japonské bytové dekorace, japonské šátky, origami, vějíře, panenky Kokeshi i další dárkové zboží.

Co se pije v Japonsku

Mezi nejznámější alkoholický nápoj v Japonsku patří bezpochyby saké. Ochutnejte také vynikající piva Sapporo a Asahi nebo whisky značky Suntory a Nikka. Velmi oblíbené jsou nealko nápoje Calpis Water a Pocari Sweat.

Jak se řekne japonsky dobrou chuť

Itadakimas znamená japonsky dobrou chuť.

Jak se máš japonsky

Stručný slovník

Ahoj! Yaa. *1 やあ。
Dobrý večer! Konbanwa こんばんは。
Jak se máš Ogenki desuka お元気ですか?
Děkuju (mnohokrát)! Arigatou! *2 ありがとう!
Prosím/Není zač Dou itashi mashite. どういたしまして。

Jak draho je v Japonsku

Kolik co stojí

Japonsko je v porovnání se zbytkem Asie velmi drahá země. V porovnání s Evropou zase takový rozdíl není. Ceny potravin jsou přibližně stejné jako u nás, služby, hotely a restaurace jsou ovšem o poznání dražší. Celkově vyjde cestování po Japonsku velmi podobně jako po západní Evropě.

Co znamená modre kimono

Kimono pro Judo vyšší třídy v modré barvě určené pro trénink i turnaje. Vhodné pro Judo, Jiu-Jitsu a Aikido.

Jak se obleka kimono

Kimona se váží kolem těla, vždy levou stranou přes pravou (výjimkou je pouze oblékání mrtvého při pohřbu) a upevněná širokým pásem nazývaným obi, který je obvykle vázán vzadu. Kimona se většinou nosí s tradiční obuví (především s dřeváky geta nebo sandály zóri) a „ponožkami“ s odděleným palcem – tabi.

Co znamená Yamete

Přestaňte! Yamete! Keisatsu wo yonde kudasai. Prosím pospěšte.

Co se dováží do Japonska

Asi 84% japonské energie se dováží z jiných zemí. Japonsko je největším světovým dovozcem zkapalněného zemního plynu, druhým největším dovozcem uhlí a třetím největším dovozcem čisté ropy. Vzhledem ke své silné závislosti na dovážené energii se Japonsko snažilo diverzifikovat své zdroje.