Kam lze vycestovat na občanský průkaz?

Kam lze vycestovat na občanský průkaz?

Kam se dá cestovat na občanku

Jako občan EU máte právo svobodně cestovat ve 27 členských státech EU, jakož i na Islandu, v Lichtenštejnsku, Norsku a Švýcarsku (tyto státy nejsou členy EU, ale jsou členy schengenského prostoru ) s platným cestovním pasem nebo průkazem totožnosti. Váš cestovní doklad musí být platný v den cesty.

Kam nemusím mít pas

Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Island, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko.
Archiv

Jak cestovat bez pasu

Do všech zemí evropského kontinentu, kromě Turecka, Ukrajiny, Běloruska a Ruska, tak můžete vycestovat i na občanský průkaz. Navíc jste v seznamu našli i několik exotických destinací – zámořských území Francie –, kam stačí OP. Do ostatních zámořských území členských států EU bez pasu cestovat nelze!
Archiv

Kam je třeba pas

USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko, Čína, Indie, Brazílie, Argentina, Mexiko, Jihoafrická republika atd. Do zemí Evropské unie, které nejsou členy schengenského prostoru, např. Irsko, Bulharsko, Rumunsko a Kypr.

Jaké doklady do zahraničí

Občan ČR může cestovat do zemí Evropské unie na základě platného cestovního pasu nebo občanského průkazu. Nedoporučuje se však cestovat na občanský průkaz s odděleným rohem. Doklady by měly být platné minimálně po dobu plánovaného pobytu mimo území ČR.

Jaké doklady do Egypta

Pro vstup do Egyptské arabské republiky je vyžadován cestovní doklad s minimální zbývající platností v délce 6 měsíců od data vstupu do EAR.

Jak dlouho trvá vydání cestovního pasu

Jak dlouho trvá vyřízení cestovního pasu Cestovní pas vám bude standardně vydán do 30 dnů od podání žádosti. Jestli na nový doklad spěcháte, je možné si připlatit za rychlejší vydání cestovního pasu do 5 dnů nebo lze využít možnosti cestovního pasu na počkání do 24 hodin.

Jaká je pokuta za propadlý občanský průkaz

Pokud zapomenete do 15 dnů od skončení platnosti požádat o vydání nového průkazu, jedná se o přestupek, za který můžete dostat pokutu až 10 tisíc korun.

Jak dlouho trvá Rychloobčanka

Existuje „rychloobčanka“ Propadlá občanka, ztráta nebo krádež občanského průkazu pár dní před dovolenou jsou nepříjemné situace. Obzvlášť, když nemáte cestovní pas. Pokud se ale chystáte jen do Chorvatska, Řecka, Bulharska, nebo jiné země Evropské unie, postačí vám eObčanka s vyřízením do 24 hodin za 500 Kč.

Co dělat když mám propadlý pas

Propadlý pas

Jestliže máte doma starý a propadlý cestovní pas, musíte ho odevzdat na úřadě. Zákon o cestovních dokladech předepisuje za neodevzdaný cestovní pas pokutu až 10 000 Kč. Nejpozději ho po vás budou chtít při zařizování nového cestovního pasu.

Jaké doklady na dovolenou

Pokud chcete vycestovat z České republiky, vždy musíte mít platný cestovní doklad. Do některých zemí jako cestovní doklad můžete předložit platný občanský průkaz a zákon rozhodně neporušíte. Pozor si dejte jen na tranzit. Asi nechcete uvíznout na půli cesty.

Kam v Evropě s pasem

**Akceptuje jen občanský průkaz se strojově čitelnými údaji, do Podněstří lze cestovat pouze s pasem. Ve zkratce lze vlastně říct, že jediné evropské státy, kam nutně musíme cestovat s pasem, jsou Bělorusko, Rusko, Turecko, Ukrajina a Grónsko (byť je součástí Dánska, kam pas nepotřebujeme).

Jak se dostat do Egypta bez pasu

Pokud občan ČR cestuje pouze do sinajských resortů Šarm aš-Šajch, Nuwejba, Dahab či Taba a plánuje zde pobývat do 15 dní – vízum do Egypta nepotřebuje. V momentu, kdy by ale chtěl vycestovat z těchto resortů do hlavního města Egypta (do Káhiry), musí si vízum zajistit.

Čím platit v Egyptě 2023

Oficiální měnou je egyptská libra (značena LE nebo EGP). 1 libra má 100 piastrů (značeno PT). Egyptskou měnou zaplatíte na odlehlých bazarech a tržištích mimo turistické destinace. Na ostatních místech je vhodnější platit dolary nebo eury, přičemž se více preferují dolary.

Jak dlouho se čeká na občanský průkaz

Obvykle úřad občanku vyhotoví do 30 dnů ode dne podání žádosti. Nově je ale možnost zažádat o doklad ve zrychlené lhůtě – pět pracovních dnů nebo do 24 hodin v pracovní den, za tuto možnosti si ale žadatel připlatí.

Kdy nejdříve vyměnit občanský průkaz

Doporučujeme požádat o vydání nového občanského průkazu alespoň 30 dnů před uplynutím platnosti, abyste neměli problémy s prokazováním totožnosti. Bezplatně lze požádat až půl roku před uplynutím platnosti občanského průkazu.

Jak dlouho trvá vydání nového občanského průkazu

Tento poplatek platit nebudete při podání žádosti o vydání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě. Nový občanský průkaz vám bude vystaven ve standardní lhůtě do 30 dní od podání žádosti (zpravidla to ale bývá dříve). Vyzvedněte si jej osobně na úřadě, kde jste o něj žádali (pokud jste v žádosti neuvedli jinak).

Jak urychlit občanský průkaz

Nově je ale možnost zažádat o doklad ve zrychlené lhůtě – pět pracovních dnů nebo do 24 hodin v pracovní den, za tuto možnosti si ale žadatel připlatí. Za vyřízení nového průkazu do pěti pracovních dnů je nutné zaplatit 500 korun a za vyřízení do 24 hodin dokonce tisíc korun.

Kam je v Evropě potřeba pas

**Akceptuje jen občanský průkaz se strojově čitelnými údaji, do Podněstří lze cestovat pouze s pasem. Ve zkratce lze vlastně říct, že jediné evropské státy, kam nutně musíme cestovat s pasem, jsou Bělorusko, Rusko, Turecko, Ukrajina a Grónsko (byť je součástí Dánska, kam pas nepotřebujeme).

Jaké doklady potřebuji do Egypta

Pro vstup do Egyptské arabské republiky je vyžadován cestovní doklad s minimální zbývající platností v délce 6 měsíců od data vstupu do EAR.

Co nesmi do Egypta

Do Egypta je zakázán dovoz potravin, alkoholu, pornografie, zbraní a všech druhů drog. Postihy za prodej a přechovávání drog jsou přísné a pohybují se řádově v desítkách let odnětí svobody. Za nedovolené držení drog může být udělen i trest smrti.

Co je lepsi do Egypta dolar nebo euro

Egyptská měna v hotovosti není nutně potřeba v případě, že jedete na dovolenou s all inclusive, jelikož v hotelech, na výletech či na trzích pohodlně zaplatíte dolary či eury. Jelikož mají dolary nižší kurz, pokud plánujete v dolarech platit bakšiš (spropitné), vyplatí se vám více než euro.

Co do Egypta za peníze

Nutno říci, že při běžných turistických cestách, zejména pak cestách do letovisek v Hurghadě nebo Marsa Alam, prakticky egyptské libry nevyužijete. Namísto toho si s sebou vezměte drobné v eurech nebo ještě lépe v amerických dolarech.

Jak se dá zneužít občanský průkaz

„Ztráta či odcizení osobních dokladů může přinášet zejména riziko, že může dojít k jejich zneužití. Osobní doklady mohou být zneužity například při uzavírání některých finančních smluv nebo závazků,“ vysvětlil Zdeněk Chalupa, mluvčí středočeské policie.

Jak vypadat co nejlépe na občance

Každá průkazová fotografie by měla být focena čelně a musí zobrazovat obličej v kombinaci s horní částí ramen. Člověk na ní nesmí dělat grimasy ani se usmívat. Je zapotřebí zaujmout neutrální pohled a snažit se držet zavřená ústa.