Jak sázet Šuškardu?

Jak sázet Šuškardu?

Jak množit Šuškardu

Množit se dá šuškarda i výsevem plně vyzrálých semen, semenáče vykvétají zpravidla až po druhém roce, bývají ale často různě vysoké a barevné. Půdu kolem šuškardy můžete na zimu pokrýt mulčovací kůrou, její přezimování je bezproblémové, ale kůra ji ochrání před extrémními mrazy a současně zajistí, že hlíza neuhnije.
Archiv

Jak pěstovat liatris

Šuškardě se velice dobře bude dařit na slunných stanovištích s propustnou půdou. Hlavně v zimním období má raději suchou půdu a ani v létě není příliš náročná na zálivku. Šuškarda se nejčastěji vysazuje do trvalkových záhonů nebo v kombinaci s keři. Velice efektivně působí, pokud je vysazena ve větších skupinách.
Archiv

Jak pěstovat Čechravu

Čechravy vysazujeme na polostinná, až stinná místa, s humózní, dobře propustnou, ale vlhčí půdou, bohatou na živiny, a s mírně kyselou reakcí. Přílišné horko čechravám nesvědčí. Zálivka: Čechravm udržujeme stanoviště neustále mírně vlhké, ale nepřemokřené.

Jak kombinovat trvalky

Vždy se tedy snažte kombinovat takové druhy, které mají podobný charakter růstu, dosahují podobné výšky a vyhněte se silně agresivním trvalkám, které během chvilky vytlačí z výsadby méně konkurenceschopné trvalky.

Kdy kvete šuškarda

Charakteristika rostliny

Odrůdy: Kobold – fialové květy; Floristan Weiss – bílé květy; Callepsis – karmínově červené květy.
Barva listu: zelené
Barva květu: bílá, růžová, fialová, červená
Kvete: Kvete od července do září.
Výška: 60 – 90 cm

Kdy se sází čechravy

Rostlinu vysazujeme na záhon od dubna do září. Zemina: Astilbe se daří v humózní dobře propustné půdě. Suchá a písčitá půda není pro tuto rostlinu ideální.

Čím hnojit čechravy

Přihnojujeme je kompostem a při výsadbě je ukládáme do rašeliny. Vysazujeme-li čechravy do méně kyselých půd, dodáváme do jejich okolí rašelinu pravidelně. Aby čechravy vydatně kvetly, jedenkrát vždy za 4 až 5 let rostliny zmlazujeme, a to tak, že dělíme jejich trsy, buďto na jaře nebo na podzim.

Jak osadit trvalkový záhon

Nízké, drobnější trvalky a druhy s plazivým růstem sázíme vždy k okraji záhonu. Středně vysoké odrůdy pak za ně a nejvyšší rostliny pak doprostřed (pokud záhon pozorujeme ze všech stran) nebo dozadu (pokud je třeba před domem, či nějakou zdí apd.). Optimální doba pro sázení trvalek je jaro nebo časné léto.

Jak široký záhon

Velikost zeleninového záhonu

Záhon by neměl být příliš široký, měli byste pohodlně dosáhnout do jeho středu, abyste o něho mohli bez problémů pečovat. Optimální je šíře záhonu kolem 100–120 cm.

Jak zasadit Čechravu

Čechravy vysazujeme na polostinná, až stinná místa, s humózní, dobře propustnou, ale vlhčí půdou, bohatou na živiny, a s mírně kyselou reakcí. Přílišné horko čechravám nesvědčí. Zálivka: Čechravm udržujeme stanoviště neustále mírně vlhké, ale nepřemokřené.

Kdy stříhat Čechravu

Nejen trávy, jejichž suchá stébla a květenství zahradu zdobí přes zimu, se stříhají až na jaře. Platí to také pro trvalky, které kvetou na podzim a stonky tak chrání citlivé srdéčko. K takovým druhům patří například rozchodníky, podzimní sasanky, chryzantémy, ale také třapatky, sápy a čechravy.

Jak daleko od sebe sázet trvalky

Pokud se vám nepodaří zjistit šířku dané trvalky, můžete se řídit obecným pravidlem výsadby trvalek, které říká, že větší trvalky se sází ve vzdálenosti 80 až 120 cm, středně velké trvalky na vzdálenost 40 až 60 cm a trvalky menší na vzdálenost 20 až 40 cm.

Kdy je nejlepší sázet trvalky

Optimální doba pro sázení trvalek je jaro nebo časné léto. Rostliny sázené v tuto dobu dobře zakoření a lépe přečkávají zimu než trvalky sázené na podzim. Záleží samozřejmě i na tom, zda máme rostliny napěstované v kontejnerech nebo je získáme prostokořenné.

Co dát na dno skleníku

Levnější je položení geotextilie (mulčovací textilie), na ni položíme vrstvu štěrku a na ni až navezeme kvalitní zeminu. Dno skleníku lze také vydláždit, stejně tak můžeme hlouběji zapustit cestu vedoucí středem skleníku, abychom ulevili svým zádům.

Jak připravit půdu na sázení

Před setím či sázením je potřeba hroudy rozmělnit, podle potřeby nejprve motyčkou, poté železnými či pevnými plastovými hráběmi. Druhou stranou hrabiště lze povrch záhonu uhladit. Nutnost každoročního rytí v dalších letech závisí na kvalitě půdy a náhledu na zahradničení.

Jaké trvalky do stínu

Mezi další trvalky, které krásně pokvetou ve stínu patří bergénie, brambořík, dlužicha, dymnivka, hluchavka, jarmanka, jaterník, konvalinka, mitrovnička, plicník, pomněnkovec, pupkovec, škornice, udatna, zběhovec.

Jakou zeminu na trvalky

humusovitá půda, hluboká a bohatá na živiny.povrch zeminy udržujte rytím a mulčováním v provzdušněném stavu.kombinace hlavních a doplňkových trvalek ve skupinkách.slunné místo.

Jak připravit záhon na trvalky

Před výsadbou trvalek pečlivě zbavte záhon plevelu a větví. Zryjte záhon rýčem. Případné hroudy zeminy při rytí rozbijte rýčem na drobné kousky a uhlaďte zeminu následně hráběmi. Abyste zabránili vyklíčení plevele, pečlivě zaryjte semena a z nakypřené půdy odstraňte větší kořenové baly nežádoucích rostlin.

Kdy dát hnůj do skleníku

Zatímco na podzim můžeme do skleníku použít i proleželý chlévský hnůj, na jaře lze aplikovat už jen hnůj koňský, který se v půdě rozkládá mnohem rychleji. V chladnějších měsících na začátku pěstební sezóny je rovněž výhodná vysoká výhřevnost koňského hnoje.

Jak často měnit hlínu ve skleníku

Do skleníku můžete přestěhovat truhlíkové rostliny. Je také ideální čas na výměnu půdy. Ta by měla ve skleníku proběhnout alespoň jednou za pět let. Pokud půdu letos neměníte, zapracujte do ní kompost.

Kdy Poryt záhon

Ideální je zrýt záhony na podzim, můžeme to ale udělat i na jaře – a čím dříve, tím lépe. Při rytí je do půdy vhodné vpravit kompost, zkompostovaný hnůj či písek na vylehčení. Záleží i na budoucím osevním plánu.

Jak rozmělnit hlínu

Nejprve je nutné zeminu rýčem otočit, motykou pak rozkopat vzniklé hroudy a následně drobné hrudky rozmělnit a uhrabat nejlépe kovovými hráběmi. Pokud chcete do půdy navíc zapracovat rovnoměrně hnojivo nebo kompost, práce je o poznání namáhavější. Dlouhé hodiny práce si můžeme ušetřit vhodným kultivátorem.

Co do truhlíků do stínu

Mezi balkonové rostliny dobře snášející stín řadíme například:Balkonové rostliny: begónie, africká kopřiva, popenec, netýkavka, fuchsie.Sezonní rostliny: zvonky, primule, dlužicha.Bylinky: kozlík lékařský, převislé a lesní jahody, máta, pažitka, mařinka vonná

Co sázet do stínu

Další rostliny vhodné do stínu: Kontryhel měkký (Alchemilla mollis)Bergenie neboli badan (Bergenia spec.)Bohyška (Hosta spec.)Prvosenka bezlodyžná (Primula vulgaris)Zběhovec plazivý (Ajuga reptans)Čechrava (Astilbe spec.)Zvonek (Campanula spec.)Sasanky (Anemone)

Kdy nejlépe sázet trvalky

Trvalky je nejlépe vysazovat časně zjara (nejpozději do poloviny května) nebo na začátku podzimu. K pozdější výsadbě u stálezelených trvalek používáme sazenice s dostatečně velkým kořenovým balem nebo sazenice v kontejnerech (hrnkové), které lze sázet po celou dobu vegetace.