Jak je v lednu na Sicílii?

Jak je v lednu na Sicílii?

Kdy je nejlepší jet na Sicílii

Nejlepší období pro dovolenou tak bývají intervaly od dubna do června a poté od září do října, kdy teploty bývají nejpříjemnější, zhruba okolo 25°C. V červnu a září bývá i teplota moře okolo 25°C. Naopak za nejhorší období pro návštěvu se považuje srpen.

Na co si dát pozor na Sicílii

V rámci dovolené na Sicílii se můžete setkat pouze s drobnějšími bezpečnostními riziky. A ty vznikají spíše při větší koncentraci lidí na rušnějších místech, u památek, v rámci kulturních akcí a podobně. Právě zde byste si měli dávat pozor na místní zloděje.
Archiv

Jak letět na Sicílii

Sicílie není s pevninou spojená mostem ani tunelem, a proto zdaleka nejrychlejší cestou zůstává letecká doprava. Na Sicílii jsou hned 4 mezinárodní letiště: Catania (CTA) – přímé lety z Prahy (Wizz Air, Smartwings), Katowic (LOT, Ryanair, Wizz Air), Vídně (Austrian Airlines, Ryanair, Wizz Air)

Co si přivézt ze Sicílie

K vhodným dárkům z prosluněné Sicílie zaručeně patří místní víno, panenský olivový olej, citronový likér limoncello, pálenka z hroznů grappa nebo vynikající sušená rajčata. Suvenýry, které jsou hluboce spjaté s tímto ostrovem, jsou přívěsky a různé drobnosti vyrobené z lávy.

Kde se koupat na Sicílii

KoupáníPobřeží Sicílie je omýváno dvěma moři, Jónským a Tyrhénským, a je velice různorodé.Mezi nejvyhlášenější pláže patří ty v okolí turistického letoviska Mondello (v blízkosti Palerma), pobřeží mezi středisky Messina a Taormina a pláž poblíž starořeckého města Eraclea Minoa na jižním pobřeží ostrova.

Jaké je moře na Sicílii

Sicílie, největší ostrov ve Středozemním moři, byla kvůli strategické poloze na pomezí Evropy a Afriky příčinou, proč se o ni vedly války už od nepaměti.

Na co si dát pozor na dovolené v Itálii

Bezpečnostní situace je v Itálii v zásadě stejná jako v jiných jihoevropských zemích. Dejte si pozor na kapesní krádeže, krádeže v automobilech, v dopravních prostředcích a na pláži.

Jak dlouho trvá let na Sicílii

Sicílie je totiž pořád relativně blízko, konkrétně je to od Prahy vzdušnou čarou přesně 1 329 kilometrů daleko. To znamená, že doba letu z Prahy na Sicílii je 2 hod a 15 minut.

Jak se dostat autem na Sicílii

Na Sicílii se dá pohodlně dojet vlastním autem s použitím trajektu. Je to nějakých 1000km do Civitavecchie, odtud přes noc trajektem do Palerma. Finančně to vyjde podobně jako letadlo+půjčenou auta na místě.

Co se jí na Sicílii

Národním jídlem Sicílie jsou těstoviny se sardinkami (Pasta con le Sarde). Další jídla, která byste si neměli nechat ujít jsou: Caponata, těstoviny se zeleninovým ragú (Pasta alla Norma), polévku Maccu, sicilské pesto Trapanese, nebo plněné rýžové kuličky Arancini.

Co si nechat dovézt z Itálie

Oblíbeným suvenýrem je italské víno, Grappa, různé likéry. Mezi nejoblíbenější likéry patří Limoncello, Limoncillo, které se vyrábí v oblasti kolem Neapole, v Sorrentu. Známý je také likér mandlový Amaretto, který se používá na výrobu oblíbeného zákusku Tiramisu. K tomu potřebujeme ještě Mascarpone.

Kde bydlet na Sicílii

Jedna z nejoblíbenějších lokalit na jónském východním pobřeží je v okolí nádherného historického města Taormina s antickými památkami, kopcovitým pobřežím a plážemi s úchvatnými výhledy v Taormině a sousedním letovisku Letojanni. Ubytování je sice dražší než jinde, ale rozhodně se vyplatí sem alespoň na 1-2 noci zajet.

Kdy se dá koupat v Itálii

Nejlepší měsíce ke koupání v Benátkách jsou červen, červenec, srpen et září.

Co se nesmí dělat v Itálii

Co se nesmí v Itálii

Pro ilustraci: Například ve městě Eraclea nesmíte na pláži hrabat díry do písku. V Benátkách krmit holuby, v Lerici chodit pouze v plavkách. Pozor ale i na líbání, v Eboli můžete dostat pokutu za líbání v autě. V celé Itálii potom platí zákaz nákupu zboží u plážových či pouličních prodejců.

Jak se platí v Itálii

Itálie patří do tzv. eurozóny, tedy se zde platí eurem. Kromě těchto moderních bankovek můžete použít také platební karty Visa, MasterCard, Diners a American Express.

Kam se letí 2 hodiny

Doba letu letadlem do vybraných dovolenkových destinací:

Místo odletu Země příletu Doba letu Vzdálenost
doba letu z Prahy na Sicílii 2:15 h 1 402 km
doba letu z Prahy na Sardinii – Cagliari 2:20 h 1 400 km
doba letu z Prahy na Kalábrii 2:20 h 1 500 km
doba letu z Prahy na Menorku 2:25 h 1 550 km

Kam na dovolenou na Sicílii

31 míst co vidět na SicíliiErice. Turistické město, Hrad.Etna. Sopka.Enna. Turistické město, Hrad, Katedrála, Hora, Vyhlídka.San Vito Lo Capo. Písčitá pláž, Letovisko.Palermo. Město, Katedrála, Palác.Agrigento. Archeologické nalezištěCefalu. Letovisko, Písčitá pláž, Katedrála, Hora, Vyhlídka.Taormina.

Co roste na Sicílii

Vysoko v horách můžete obdivovat trávy, mechy, lišejníky a alpské byliny. U pobřeží se nachází typická středomořská flóra: borovice pinie, cypřiše, oleandry, cedry, palmy a olivovníky. Sluncem vyprahlé oblasti obývají vřesy, jalovce, myrty, pryšce, vavříny, divoké olivovníky a pistácie.

Co ochutnat v Catanii

Ochutnat byste měli určitě canolli, arancini, sépiové těstoviny nebo Pasta ala Norma, což je dokonce jídlo nejen sicilské, ale původem z Catanie.

Co je levné v Itálii

Levnější jsou lokální produkty (zelenina, ovoce, těstoviny, …), o něco dražší jsou sýry a uzeniny, které jsou ovšem kvalitní. V supermarketech se dívejte po akcích, dobré víno můžete v akci koupit za 3–4 eura. Drahé jsou cigarety. Na trzích se prodávají místní kvalitní potraviny a oproti cenám u nás jsou dražší.

Co se vyplatí koupit v Itálii

Oblíbeným suvenýrem je italské víno, Grappa, různé likéry. Mezi nejoblíbenější likéry patří Limoncello, Limoncillo, které se vyrábí v oblasti kolem Neapole, v Sorrentu. Známý je také likér mandlový Amaretto, který se používá na výrobu oblíbeného zákusku Tiramisu. K tomu potřebujeme ještě Mascarpone.

Kam na Sicílii k moři

Nejkrásnější pláže SicílieCala dello Zingaro (Trapani)Fontane Bianche (Syrakusy)Isola Bella (Taormina)Mondello (Palermo)San Leone (Agrigento)San Vito Lo Capo (Trapani)Scala dei Turchi (Agrigento)

Kde je nejteplejší moře v Itálii

Nejteplejší léto je na Sicílii, teplo je i v Římě, nebo na Sardinii. Na jih přináší teplé počasí scirocco, teplý vítr ze severní Afriky. Středozemní moře má průměrnou teplotu v létě mezi 22 až 28 stupni.

Jak je v Itálii v lednu

Leden je v Itálii poměrně chladným a deštivým měsícem, průměrné denní teploty se v Římě pohybují kolem 8 °C a až 100 mm srážek můžete očekávat během ledna v Římě. Benátky na severu Itálie jsou chladnější, v noci teploty padají až k bodu mrazu.

Jak se jí v Itálii

Italský oběd (pranzo) se skládá z několika chodů a bývá vydatný. Začíná předkrmem (antipasto), pokračuje prvním chodem (primo), to bývá polévka, těstoviny nebo risotto, následuje druhý chod (secondo), to bývá masové nebo rybí jídlo. Oběd zakončuje káva s dezertem (dolci) nebo ovocem (frutta).