Co je Čechrava?

Co je Čechrava?

Jak vypadá Čechrava

Čechrava neboli tavolín (Astilbe) je trvalka, patřící mezi lomikamenovité. Má dvojčetně až trojčetně dělené, zpeřené listy. Kvete dlouhými latami květů, převážně v létě. Zkombinujeme-li více odrůd, lze docílit plynulého kvetení od poloviny června až do září.
Archiv

Kdy se sází čechravy

Rostlinu vysazujeme na záhon od dubna do září. Zemina: Astilbe se daří v humózní dobře propustné půdě. Suchá a písčitá půda není pro tuto rostlinu ideální.
Archiv

Jak se pěstuje Čechrava

Čechravy vysazujeme na polostinná, až stinná místa, s humózní, dobře propustnou, ale vlhčí půdou, bohatou na živiny, a s mírně kyselou reakcí. Přílišné horko čechravám nesvědčí. Zálivka: Čechravm udržujeme stanoviště neustále mírně vlhké, ale nepřemokřené.
Archiv

Kdy stříhat Čechravu

Nejen trávy, jejichž suchá stébla a květenství zahradu zdobí přes zimu, se stříhají až na jaře. Platí to také pro trvalky, které kvetou na podzim a stonky tak chrání citlivé srdéčko. K takovým druhům patří například rozchodníky, podzimní sasanky, chryzantémy, ale také třapatky, sápy a čechravy.

Čím hnojit čechravy

Přihnojujeme je kompostem a při výsadbě je ukládáme do rašeliny. Vysazujeme-li čechravy do méně kyselých půd, dodáváme do jejich okolí rašelinu pravidelně. Aby čechravy vydatně kvetly, jedenkrát vždy za 4 až 5 let rostliny zmlazujeme, a to tak, že dělíme jejich trsy, buďto na jaře nebo na podzim.

Jak rychle roste Cechrava

Jde o německou odrůdu vyšlechtěnou v roce 1930. Tato vděčná opadavá trvalka s étericky krásnými soukvětími je vhodná do vlhčích stinných míst. Roste středně rychle, přičemž formuje tmavě zelené listy.

Proč nekvete Čechrava

Stín jí svědčí

Nemusíte se trápit se správným Ph půdy nebo pravidelným přihnojováním. Čechrava ke svému úspěšnému růstu potřebuje jediné – stín. Minimálně 6 hodin zastínění je nutnou podmínkou. Polostín nebo dokonce přímé slunce totiž rostlinu příliš vysiluje, a ta poté neprospívá a samozřejmě ani nekvete.

Jaké trvalky do stínu

Mezi další trvalky, které krásně pokvetou ve stínu patří bergénie, brambořík, dlužicha, dymnivka, hluchavka, jarmanka, jaterník, konvalinka, mitrovnička, plicník, pomněnkovec, pupkovec, škornice, udatna, zběhovec.

Co s Odkvetlými trvalkami

Odstřihujeme odkvetlé květy trvalek mimo těch, z nichž potřebujeme semena a těch, které ještě i po odkvětu dlouho do zimy zdobí záhony. Od konce srpna je možné všechny odkvetlé trvalky dělit a přesazovat. Do podzimu je dostatek času na řádné zakořenění, aby dobře přečkaly zimu.

Jaké Trvalky do stínu

Mezi další trvalky, které krásně pokvetou ve stínu patří bergénie, brambořík, dlužicha, dymnivka, hluchavka, jarmanka, jaterník, konvalinka, mitrovnička, plicník, pomněnkovec, pupkovec, škornice, udatna, zběhovec.

Co do truhlíků do stínu

Mezi balkonové rostliny dobře snášející stín řadíme například:Balkonové rostliny: begónie, africká kopřiva, popenec, netýkavka, fuchsie.Sezonní rostliny: zvonky, primule, dlužicha.Bylinky: kozlík lékařský, převislé a lesní jahody, máta, pažitka, mařinka vonná

Co to je polostín

Polostín je označení pro nepřímo osvětlené místo, kde není ještě intenzivní stín. Polostín ale může být také místo, kde je alespoň část denní doby stín a část dne světlo (například přímé slunce dopoledne, zbytek dne stín). Hra stínů a polostínů na stropě místnosti.

Kdy stříhat Bohyšku

Listy bohyšek se stříhají během pozdního podzimu. Zpravidla po prvních mrazech listy bohyšek odumírají a vadnou, a to je přesně ten správný čas, kdy listy ostříhat a připravit tak rostlinu na přezimování. Zabráníte tak škůdcům, jako jsou např. slimáci, aby v odumřelých listech bohyšek přezimovali.

Co nesmí chybět na zahradě

5 věcí, které nesmí na vaší zahradě chybětTrávník. Kdo by nemiloval vůni čerstvě posekané trávy a ranní procházku rosou bosýma nohamaOkrasné rostliny. Jak rozzáříte vzhled vaší zahradyVodní element. Ne nadarmo se říká, že kde je voda, tam je život.Dřevo.Kámen.Pohodové posezení

Co do truhlíků v létě

Pro výsadbu do truhlíků na přímé slunce je vhodné krásnoočko, šalvěj hajní, zakrslé třapatky, nízké koopretiny, astry, zvonky, denivky, hvozdíky a mnoho dalších.

Co je to plný stín

Polostínem nazýváme stín, který je vytvořen pouze jedním z použitých zdrojů. V místě, kde se polostíny překrývají, je plný stín. Dalším způsobem, jak pozorovat plný stín a polostín je osvětlení překážky plošným zdrojem světla.

Co je to stín

Stín je místo, tmavá oblast, kam nedopadá téměř žádné světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které dopadá zpředu světlo. Průmět stínu na plochu vytváří dvourozměrnou siluetu tělesa, na které zdroj světla svítí. Stín je element šerosvitu – neosvětlený nebo špatně osvětlený prostor objektu.

Co s Odkvetlými Denivkami

Po odkvětu denivky přihnojíme hnojem, aby narostly nové přírůstky. Na zimu nestříháme listy denivek, tvoří přirozený ochranný kryt před mrazem.

Co roste v létě

Už od června si můžete pochutnat na výtečných českých broskvích, rybízu, malinách a mnoha dalších dobrotách. V červenci se k nim přidávají borůvky, ostružiny a také první jablka a hrušky. Poslední letní měsíc, srpen, pak patří mirabelkám, blumám, brusinkám a hroznovému vínu. Zelenina ale rozhodně nezůstává pozadu.

Jaké trvalky na zahradu

Top 10 trvalek, milujících plné slunceAstry.Rozchodník.Levandule.Krásnoočko.Řebříček obecnýTřapatka.Denivka.Pryšec myrtovitý

Co dát na dno truhlíku

Nejlepšími materiály se tedy jeví perlit a jemný keramzit. Hrubší substráty jsou vhodné do velkých květináčů, truhlíků a zahradních nádob. Opět zde můžeme využít štěrk, někdy se také používají keramické střepy nebo nalámaný polystyren. Ty ale opět nepropouští vodu.

Jaké trvalky na slunce

Mezi ně patří:Mateřídouška. Voňavá bylinka, která je odolná vůči mrazu i suchu.Rozchodník. Nezmar.Netřesk. Sukulentní netřesk vydrží přímé slunce, extrémní sucha i mráz.Krásnoočko. Vyhovuje ji suché a slunné stanoviště.Řebříček.Dračík.Kakost.Bohyška (Hosta)

Kdy je nejdelší stín v roce

správná odpověď: a) V průběhu dne se mění výška Slunce na obloze (ráno a večer je nejníže – stín je nejdelší; v poledne je nejvýše – stín je nejkratší).

Kdy stříhat Denivku

Po odkvětu denivky přihnojíme hnojem, aby narostly nové přírůstky. Na zimu nestříháme listy denivek, tvoří přirozený ochranný kryt před mrazem.

Co s orlickem po odkvetu

Po odkvětu pouze ustřihneme okvětí, případně ponecháme u části rostlin dozrát k vysemenění či pro aranžérské účely. Orlíčky můžeme množit také vegetativně, dělením trsů v říjnu nebo březnu. Tak získáme identické rostliny, ale musíme počítat s tím, že tato metoda není, zvlášť u starších rostlin, stoprocentně úspěšná.