Čím nahradit plynové topení v bytě?

Čím nahradit plynové topení v bytě?

Čím topit v bytě místo plynu

Pokud hledáte opravdu ten nejlevnější způsob, jak vytápět domácnost na místo plynu, odpovědí bude vždy dřevo. Palivové dřevo je obecně nejlevnější způsob vytápění vůbec. V přepočtu na pořizovací náklady kupovaného měkkého palivové dřeva (např. smrk) vychází 1 kWh (kilowatthodina) v přepočtu na 0,6 Kč/kWh.

Co nahradí plynové kotle

Pokud máte doma starší plynový kotel, zamyslete se nad jeho výměnou za tepelné čerpadlo. Narozdíl od plynu představuje obnovitelný zdroj energie (OZE) a navíc může dobře spolupracovat s fotovoltaikou (FV). Víte, že kromě vytápění může tepelné čerpadlo zajistit i chlazení vašeho domu
Archiv

Jak se dá nahradit zemní plyn

Vodík jako alternativa za zemní plyn

Jedná se o nejlehčí plynný chemický prvek, který přitom podle odhadů tvoří až dvě třetiny celé vesmírné hmoty a téměř třetinu hmotnosti Slunce.

Jak nahradit plynový kotel tepelným čerpadlem

Úplná náhrada plynového kotle tepelným čerpadlem:

Bude-li se venkovní teplota 2-3 dny držet kolem nuly, nastavte teplotu vody ve vašem systému kolem 45 °C, a pokud nebude v těchto dnech nikde v objektu teplotní diskomfort, bude osazení tepelným čerpadlem vyhovující.

Čím topit když není plyn

Oblíbeným moderním systémem vytápění je tepelné čerpadlo. To ohřívá studený vzduch teplem získaným z již ohřátého vzduchu (zjednodušeně řečeno a v závislosti na typu čerpadla). Jeho instalace vyžaduje investici od 100 tisíc výše a návratnost investice je asi 7 let.

Čím topit v roce 2023

Tepelná čerpadla se s kotly na tuhá paliva dělí o první místo v žebříčku nejekonomičtějších typů vytápění. Mnoho lidí odrazuje vysoká pořizovací cena tepelných čerpadel, ovšem návratnost investice je skutečně velmi rychlá.

Kdy skončí plynové kotle

Během jara 2022 se vláda rozhodla vyřadit z podporovaných zdrojů vytápění plynové kondenzační kotle.

Co místo plynu

Vytápění dřevem nebo peletami

Pro zvýšení tohoto komfortu můžeme zvolit kotel na pelety. Je vybaven automatickým podavačem paliva a velkou nádrží pro jeho zásobování, takže od nás bude vyžadovat minimální údržbu. Při výběru spotřebičů na tuhá paliva nezapomeňte vybírat pouze moderní kotle na dřevo nebo pelety.

Jak to bude se zemním plynem

Světový růst poptávky po zemním plynu v roce 2022 by měl být dle IEA nižší. Důvodem je očekávaný slábnoucí ekonomický růst ve světě a nižší poptávka v reakci na vysoké ceny plynu. Naopak nabídka by se měla zotavit.

Co je lepší elektrokotel nebo tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo je oproti elektrokotli účinnějším tepelným zdrojem a jeho provoz je třikrát levnější než samotné vytápění elektřinou. Ve srovnání s elektrokotlem totiž spotřebuje jen třetinu elektrické energie a dvě třetiny energie získá z obnovitelných zdrojů. Je tedy zároveň ekologičtější.

Proč ne kondenzační kotel

Nižší teplota otopné vody

Staré litinové radiátory určené pro vyšší teploty vody moderním kondenzační kotlům zpravidla nevyhovují. Do kotle by se měla vracet voda s co nejnižší teplotou. Teplota vratné vody nesmí překročit zhruba 45 °C, protože kotel by pak přestal pracovat v nejúspornějším kondenzačním režimu.

Jak vytápět bez plynu

Oblíbeným moderním systémem vytápění je tepelné čerpadlo. To ohřívá studený vzduch teplem získaným z již ohřátého vzduchu (zjednodušeně řečeno a v závislosti na typu čerpadla). Jeho instalace vyžaduje investici od 100 tisíc výše a návratnost investice je asi 7 let.

Jak mít doma teplo bez topení

Jak se doma zahřát bez zapnutého topeníPolštáře, přehozy, plédy. Když nechcete od základů měnit svůj interiér, spolehněte se na bytový textil.Kůže hodně zmůže.Teplo (nejen) od nohou.Zatáhněte závěsy.Když barvy hřejíÚtulné koberečky.Teplo od podlahy.

Jaké vytápění je nejlevnější

Za nejlevnější způsob topení se dlouhodobě považuje kotel na tuhá paliva. Ten má ale svá ale. Mezi zásadní nevýhody patří množství spalin a dalších znečišťujících látek, které kotle na tuhá paliva produkují. Jde tak o vůbec nejméně ekologické řešení, které legislativa významně omezuje.

Jak dlouho se bude topit plynem

Do začátku roku 2040 zbývá jen 19 let. To znamená, až na relativně omezené výjimky spočívající ve využití bioplynu nebo malé příměsi vodíku k zemnímu plynu, počítat v nových projektech jakýchkoliv větších zdrojů s životností 15 a více let jen s elektřinou.

Jak se bude vyvíjet cena plynu

Jak se bude vyvíjet cena plynu Cena plynu se v dubnu 2023 pohybuje kolem úrovně 45-55 eur za MWh. Je tak výrazně nižší než v roce 2022, kdy na burze dosahovala i 300 eur za MWh. Úroveň 45-55 eur za MWh je stále výrazně vyšší než v době covidu, kdy se plyn obchodoval za přibližně 10-30 eur za MWh.

Jak to bude s cenou plynu

U plynu bude cenový strop zaveden ve výši 2,50 Kč/KWh, tedy 3,025/KWh s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku plynu se stanoví ve výši 130 Kč/odběrné místo za měsíc. Cenový strop se týká cen v roce 2023, tedy od 1. ledna 2023.

Čím dnes vytápět

Mezi nejčastější způsoby stále patří topení v kotli na pevná paliva, nebo plyn. Se stoupající cenou energií se však stále populárnějšími stávají dlouhodobě výhodnější a šetrnější zdroje tepla, kterými jsou tepelná čerpadla.

Jaký zvolit způsob vytápění

Kdo chce uspořit na nákladech za vytápění, určitě bude topení plynem kombinovat s jiným zdrojem a svůj dům zateplí. Ohromnou výhodou kotlů na zemní plyn je i odvod spalin, v podstatě nepotřebujeme klasický vyvložkovaný komín. Klasické plynové kotle se používají stále.

Jaké radiátory pro kondenzační kotel

Základem úsporného topení je vhodná otopná soustava

Pro kondenzační kotle nejsou příliš vhodné staré litinové radiátory, které se kvůli nižší teplotě otopné vody budou dlouho nahřívat. Naopak velmi vhodné pro tyto kotle je podlahové topení.

Kdy se vyplatí kondenzační kotel

Kondenzační kotel je vhodný pro topné soustavy pracující s nízkou teplotou vody. Aby docházelo ke kondenzaci, musí se voda do kotle vracet co nejstudenější. Ideálně se proto hodí do kvalitně izolovaných novostaveb s podlahovým vytápěním.

Jak topit když nejsem doma

Přes den, kdy nikdo doma není, stačí vytápět na 16°C. Čím nižší teplotu nastavíme, tím lépe využijeme energii slunečního záření, která se dovnitř dostane okny. Je-li to možné, roztáhneme na den záclony a závěsy,“ doporučuje Karel Srdečný.

Čím topit bez plynu a elektřiny

Asi nejlepší variantou je mít doma záložní zdroj tepla. Jedním z nich je klasický krb nebo krbová kamna. Větší místnost vyhřejí hravě už za pár minut. Výkonnější jsou krbová kamna, protože nejsou nijak izolovaná obložením, podobně jako to má krbová vložka.

Co je dražší plyn nebo elektřina

Pokud už máte do bytu nebo domu zavedenou přípojku plynu (protože její vybudování je poměrně nákladné a misky vah by se převážily ve prospěch elektřiny), pak zjednodušeně lze říct, že plyn zůstává stále výrazně levnější než elektřina.

Co je lepší plyn nebo elektřina

Rozhodujícím faktorem je právě finanční náročnost. Ideální volbou je plynový kotel pro ty, kteří bydlí v nezatepleném domě, protože vytápění elektřinou by v tomto případě vyžadovalo značnou spotřebu a tudíž vysoké náklady. Dnešní kondenzační kotle s vysokou účinností navíc zvládnou bez problémů také ohřev teplé vody.