Co se nesmí vyvážet ze Švédska?

Co se nesmí vyvážet ze Švédska?

Co se nesmí dovážet do Švédska

Zakázána jsou zejména sedativa na bázi metylfenidátů, morfinu a metadonu, která jsou ve Švédsku považována za narkotikum. Informace o pravidlech při dovozu léků lze nalézt na webové stránce celního úřadu a úřadu pro léčiva (www.mpa.se). Dopingové substance jsou považovány za narkotika a jejich dovoz je trestný.
Archiv

Co se nesmí dovážet z Turecka

Zakázán je dovoz drog a jiných omamných látek, obchodování s nimi a jejich spotřeba. Za nedovolenou výrobu, vývoz a dovoz omamných nebo psychotropních látek (již za 1 gram) hrozí trest odnětí svobody ve výši 10 až 20 let a vysoké peněžité tresty.

Co lze vyvést z Turecka

Obecně osvobození od cla platí pro zboží, jehož celková hodnota nepřekračuje 430 EUR, v případě dětí mladších 15 let je tato částka stanovena na 150 EUR. Podsekretariát celnic však má právo osvobození od cla omezit v závislosti na charakteru a množství zboží.

Co se nesmí v Norsku

Zákaz dovozu nápojů s vyšším než 60 % obsahem alkoholu, narkotik, jedů a léků (léky dovoleny pouze v menším množství pro osobní potřebu, doporučuje se mít potvrzení lékaře, nejlépe v angličtině), dále zbraní, střeliva a zábavné pyrotechniky (bez speciálního povolení), ptáků a exotických zvířat.

Co se nesmí vozit do Švýcarska

V zásadě platí, že při vstupu do Švýcarska jsou od cla a daní osvobozeny věci osobní spotřeby cestujících (oděvy, toaletní potřeby, kosmetika, léky pro osobní spotřebu/doporučuje se mít potvrzení od ošetřujícího lékaře o předepsaných lécích/, fotoaparát, kamera, mobilní telefon, přenosný počítač, z potravin občerstvení …

Co potřebuji na cestu do Švédska

Občanům České republiky k cestě do Švédska plně postačí platný pas či občanský průkaz. Na švédském velvyslanectví vám rádi poskytneme základní informace a obecné informační brožury o Švédsku.

Čím je lepší platit v Turecku

V Turecku na většině míst zaplatíte kartou, přesto je ale lepší s sebou nějakou hotovost mít. V hotovosti je možné platit tureckou lirou a někdy i eurem nebo americkými dolary. První varianta je ale jistější.

Co se nesmí dovážet do Ománu

Do země je zakázáno dovážet následující položky: narkotika, části rostliny či semena konopí (cannabis), pornografické publikace, střelné či bodné zbraně a další.

Na co si dát pozor na dovolené v Turecku

Doporučuje se zůstat na místě, jenom pozor na případné hrozby v podobě předmětů nad vámi, které by mohly spadnout. Pozor také na schodech, kde hrozí vyšší riziko úrazu. Jižní oblast Turecka (Alanya, Antalya a další oblíbená letoviska) jsou mimo tektonicky aktivní oblasti a zemětřesení tam nehrozí.

Jak nejlépe do Norska

Nejrychlejší cesta autem do Norska vede přes Berlín, Rostock, Kodaň a několik švédských měst. Místo cesty přes Švédsko se lze do Norska přeplavit trajektem z Dánska (trasa Kodaň–Malmö).

Proč se do Norska nesmí vozit brambory

Největším překvapením v případě Norska asi může být absolutní zákaz dovozu brambor (důvodem je obava ze šíření bramborových chorob). Bramborová kaše v prášku a snad i uvařené brambory nevadí (brambory jsou v Norsku poměrně drahé).

Co se vyplatí koupit ve Švýcarsku

Pochutiny ze ŠvýcarskaŠvýcarská čokoláda.Vína.Ovocné pálenky – slivovice, Williamova hruškovice, Zugská višňovice, …Sýry – koupené přímo na venkově (nebo v sýrárně) – např.Švýcarské uzeniny – šunky, suché salámy, telecí párky ze St.

Co vědět před cestou do Švýcarska

K překročení hranic se Švýcarskem cestovní doklad nepotřebujete. Ale doporučuje se mít cestovní pas nebo občanský průkaz s sebou pro případ, že byste museli prokázat svou totožnost. Držitelé Evropského průkazu zdravotního pojištění mají ve Švýcarsku nárok na nezbytně nutnou zdravotní péči.

Na co si dát pozor ve Švédsku

Švédsko je obecně bezpečnou zemí. Tamní obyvatelé jsou velice mírumilovní, poctiví a důvěřiví, takže z jejich strany se kriminálních činností dočkáte jenom výjimečně. To spíše mezi zahraničními turisty si dávejte větší pozor na to, aby při větší koncentraci osob nedošlo k odcizení vašich osobních věcí.

Co si přivézt ze Švédska

I bez nich totiž hravě najdeme pět skvělých suvenýrů, které oceníte vy nebo obdarovaný určitě mnohem víc.DALARNSKÝ KONÍK: pro všechny generace. Koník.ŠVÉDSKÝ KAVIÁR: polechtá chuťové buňky. Švédský kaviár.SOBÍ MASO: sušené, čerstvé…VÝROBKY Z VLNY: zahřejí v mrazivém počasíLÉKOŘICE: sladká i slaná, jen jí musí být dost.

Co je vyhodne koupit v Turecku

Co stojí za to si z Turecka dovéztKoberec. Plánujete-li větší nákupy, investice do koberců se jednoznačně vyplatí.Nazar. Symbol Turecka, na který narazíte všude.Keramiku. Repliky antických váz, hrnečky, vázy, dózičky, misky,…Kožené výrobky.Zlato a šperky.Starožitnosti.Čaj.Vodní dýmku.

Co nedělat v Turecku

Co se u stolu nedělá

Co byste u stolu neměli raději ventilovat Na doma byste si například měli schovat projevy rýmy, smrkání před lidmi je zde považováno za vrcholně neomalené. Turci také neradi vidí podrážku vaší boty. Až si tedy budete chtít u stolu přehodit nohu přes nohu, raději si to dvakrát rozmyslete.

Na co si dát pozor v Ománu

Na co si dát pozor Ačkoli je Omán k turistům velmi tolerantní, pořád se jedná o muslimskou zemi. Pozor si tedy dejte na vhodné oblečení. V běžném životě je tolerován evropský způsob oblékání – u mužů kraťasy a tričko, u žen delší sukně (alespoň ke kolenům), tričko či šaty bez výstřihu.

Co se vyplatí koupit v Ománu

Co si v Ománu koupit

Omán je známý především výrobou nejrůznějších řemeslných výrobků – keramiky, šperků, kožených výrobků, výrobků z palmových listů, koberců nebo textilu, které se dají koupit zejména ve specializovaných obchodech a na arabských trzích, zvaných souky.

Proč nejet do Turecka

Největší riziko představují hlavně jihovýchodní části Turecka, kde může hrozit zvýšené riziko teroristických úkonů. Ostatní oblasti jsou bezpečnější, navíc, pokud budete většinu času trávit v hotelových resortech. Z přírodních katastrof vás může zaskočit snad jen mírné zemětřesení.

Co hrozi v Turecku

Doporučuje se vyhýbat se shromážděním, demonstracím a davům, necestovat do oblastí na hranicích se Sýrií, Irákem a Arménií, nevyjadřovat se k současné politické situaci a raději ani toto téma neprobírat se samotnými Turky. Co se týká drobné kriminality, kapsáře můžete potkat především v Istanbulu a v letoviscích.

Co si s sebou vzít do Norska

OblečeníSpodní prádlo a tři páry zimních ponožek.2x tričko s krátkým rukávem.2x triko s dlouhým rukávem.1x svetr nebo raději bunda/mikina z materiálu fleece nebo polartec.1x dlouhé sportovní nebo pracovní kalhoty.1x košile s dlouhým rukávem.1x fleece nebo polartec tepláky případně jiné termo-kalhoty do overalu.

Co si přivézt z Norska

10 tipů na dárky z NorskaNorský svetr.Sobí nebo losí salám.Marmelády všeho druhu.Trolí suvenýr nebo hrneček se sámskými kresbami.Tričko s motivy Norska nebo norských atrakcíUzený losos.Písek z bílých pláží na Lofotech.Pivo z nejsevernějšího pivovaru na světě

Kde se dá spát v Norsku

Kempovat můžete kdekoliv na neobdělávané půdě, pokud jste alespoň 150 metrů od nejbližšího obydleného domu či chaty. Pokud nemáte povolení od majitele, tak na jednom místě byste měli kempovat maximálně dvě noci. V neobydlených oblastech a na horách můžete kempovat i déle.

Co se nesmí ve Švýcarsku

Osm věcí, které nikdy nesmíte udělat ve ŠvýcarskuNedojíst jídlo. Ačkoliv to dnes tak nevypadá, Švýcarsko bylo dlouho chudou zemí, lidé tu ve vysokých horách bojovali každou zimu o přežití.Smát se krávám.Ptát se na celebrity.Nezeptat se ve vlaku, zda je místo volnéNepozdravit.Chodit pozděPtát se, jestli je voda pitná