Co je typické pro Chorvatsko?

Co je typické pro Chorvatsko?

Co si dát k jídlu v Chorvatsku

Chorvatské speciality:Ryby a mořské plody na mnoho způsobů (na Istrii je typickou rybou sardel a sardinka)Jídla připravená pod pekou (hliněný poklop, hlavně masa)Pokrmy z mletého masa (pljeskavica, čevapi)Maneštre (studené polévky)Pašticada (dlouho vařené hovězí na víně s noky)
Archiv

Co se dá koupit v Chorvatsku

Chorvatské suvenýryKARLOVAČKO PIVO – Snad není Čech co by v Chorvatsku neochutnal toto pivo.OŽUJSKO PIVO – ne méně dobré pivo.PAŠSKÝ SÝR – Chorvatské síry díky své jedinečnosti jsou známé po celém světě.PRŠUT a VRATINA – jedno z nejznámějších specialit je především pršut.
Archiv

Co se pije v Chorvatsku

Nápoje. V Chorvatsku se hodně pije káva, a to silná. Pokud byste raději slabší, objednejte si dvojité espresso, kde je dvojnásobné množství vody a stejně kávy. Z alkoholických nápojů stojí za zmínku piva, vína, likéry a pálenky.
Archiv

Jaké je národní jídlo Chorvatska

Určit přesně, co je chorvatským národním jídlem, je velice složité, jelikož chorvatská kuchyně je velmi různorodá. Každý region má své vlastní speciality, které byste měli ochutnat. Na Istrii patří mezi nejvyhlášenější pochoutky lanýže.
Archiv

Co ochutnat v Chorvatsku

Sedm parádních pokladů chorvatské domácí kuchyně, které musíte ochutnatČerné rizoto.Slavnostní sarma.Pečené jehněčíChobotnice pod pekou.Krevety na buzaru.Plněné kalamáry.Úhoři a žáby v brudetu.

Co vyzkoušet v Chorvatsku

Chorvatská kuchyně | 9 jídel, která musíte vyzkoušetPeka. Jestliže mluvíme o tradičním chorvatském jídle, každého napadne peka.Skradinské rizoto.Brudet.Těstoviny s lanýži.Černé rizoto.Stonské ústřice.Viška pogača.Soparnik.

Co si můžu přivézt z Chorvatska

Maximální množství těchto výrobků:800 cigaret,400 kusů doutníčků,200 kusů doutníků,1 kg tabáku,10 litrů destilovaných alkoholických nápojů,90 litrů vína nebo 60 litrů šumivého vína,110 litrů pivo,1 kg nahřívaného tabákového výrobku,

Co se vyváží z Chorvatska

Chorvatsko vyváží zejména textil, potraviny, paliva, dopravní prostředky a chemikálie. V dovozu dominují stroje, chemické látky, elektrická zařízení a potraviny.

Co je to Travarica

Travarica je chorvatský národní klenot mezi destiláty a jak už sám její název napovídá, jedná se o pálenku vyrobenou z vinné révy a směsi trav a aromatických bylin. Ze samotných rostlin se však travarica nepálí, bylinky se v ní pouze nechávají louhovat.

Co je to Rakia

Rakije, též rakija, je destilovaný alkoholický nápoj oblíbený zejména v jihovýchodní Evropě. Je všeobecně považována za národní nápoj v Albánii, Bosně a Herzegovině, Bulharsku, Černé Hoře, Chorvatsku, Kosovu, Severní Makedonii a v Srbsku. Vyrábí se destilací zkvašeného ovoce.

Jakou rybu ochutnat v Chorvatsku

Mezi nejběžnější a přitom nejkvalitnější chorvatské ryby patří brancin, orada, kovać a zubatac. Pokud byste raději jen něco malého, vyzkoušejte třeba v mouce obalené a osmažené sardinky. Podávají se s tatarskou omáčkou a hranolky.

Co se vyrábí v Chorvatsku

Kromě toho je zde významná textilní výroba, obuvnictví a kožedělný průmysl, chemický průmysl, strojírenství, průmysl oceli a železa, nábytkářský, farmaceutický, potravinářský průmysl a průmysl poživatin. Těžký průmysl na dalmatském pobřeží se koncentruje téměř výhradně do aglomerací Splitu, Zadaru a Šibeniku.

Jaké ovoce roste v Chorvatsku

V deltě Neretvy se ve velkém pěstuje zelenina (rajčata, papriky aj.), ovoce (mandarinky, pomeranče, citrony, broskve, meruňky a v poslední době i kiwi, které na celém přímoří úplně zdomácnělo, jakoby bylo autochtonní rostlinou).

Co se nesmí vyvážet z Chorvatska

Při návratu domů pozor na suvenýry

Platí to i o Chorvatsku. Zakázán je vývoz mušlí, díly starých vraků, amfory a všechno, co se počítá k mořskému bohatství. "Mušle, které se kupují na tržištích jako upomínkové předměty, jsou bez problémů.

Co je v Chorvatsku zakázané

Na celém území Chorvatska je přísný zákaz nocování ve volné přírodě. To znamená, že s výjimkou ubytování v hotelu, kempu a privátu je jiný způsob nocování zakázán. Při nedodržení tohoto nařízení se turisté vystavují policejnímu stíhání, soudnímu řízení a peněžité pokutě nebo i vězení.

Co je hlavní město Chorvatska

ZáhřebChorvatsko / Hlavní město

Hlavním městem je Záhřeb s celkovým počtem 779 000 obyvatel a mezi další známá města se řadí Split, Rijeka, Zadar a Dubrovník. Chorvatsko je členem OBSE, OSN, Rady Evropy, WTO, NATO a od 1.

Co pijou Chorvati

Typickými nápoji pro Chorvatsko jsou pálenky rakija a méně známá loza. Češky si tady pochutnávají na dalmátském vínu a Češi na pivu. Podél pobřeží vás ale budou lákat především na míchané drinky.

Co je to Arak

Jde o vysokoprocentní alkoholický nápoj se silnou příchutí a aromatem anýzu. Je bezbarvý, ale po smísení s vodou zbělá. Arak je dnes převážně produkován v Libanonu, Sýrii a Iráku. Arak je obvykle vyráběn z hroznových vín třícyklickou destilací (tedy dvojnásobnou redestilací).

Jak se pije raki

Turci doporučují pít raki v rovné úzké sklenici zvané kade. Raki se může pít neředěná, avšak v Turecku je častějším způsobem smíchání raki s vodou v poměru cca 1:1, čímž vznikne mléčně bílý drink. Naplňte kade z 1/3 nebo z 1/2 raki podle své chuti, poté zřeďte vodou nebo ledem.

Co je to Peka

Chorvatská peka je ručně vyráběný ocelový poklop (víko), kterým se přiklopí spodní mísa (smaltovaná, nerezová, apod.) naplněná většinou směsí jehněčího nebo telecího masa (nebo chobotnicí, kalamáry, krevetami, apod.), zeleniny a brambor a nahoře se osadí ocelovou obručí.

Jaká zvířata žijí v Chorvatsku

V průzračných vodách tady můžete vidět plže, mlže, kraby, ráčky poustevníčky, mořské hvězdice, ježky, slávky jedlé, ústřice, sépie, ale i chobotnice. V okolí Chorvatských pobřeží se vyskytuje přes sto druhů ryb, nejčastěji se jedná o makrely, sardele, mořské okouny, okáče a mořské úhoře.

Co se nesmí vozit do Řecka

Vývozní a dovozní předpisy se liší• ŘECKO – Bez povolení je zakázáno dovážet a vyvážet starožitnosti a umělecké předměty. Zcela zakázáno je vozit do Řecka pokojové rostliny. V kanystru se také nesmí převážet více než 10 litrů pohonných hmot. CHORVATSKO – Pro dovoz potravin jsou množstevní limity.

Co se nesmí dovážet do Chorvatska

Do Chorvatska je zakázán dovoz jakéhokoliv množství drog a jiných omamných prostředků, byť i pro osobní potřebu. Trestné je i užívání drog. Pokud chorvatská policie tento přestupek zjistí, pachatel je potrestán peněžitou pokutou a následně vyhoštěn se zákazem pobytu na území Chorvatska.

Jak se pije arak

Libanonský arak vzniká smícháním jednoho dílu padesátiprocentní pálenky se třemi díly vody. Teprve pak se ze džbánku rozlévá do skleniček s ledem. Arak smíchaný s vodou ve skleněném džbánku, skleničky s ledem, to všechno na stole plném mističek různého mezze, tedy malých rozmanitých pokrmů.

Jak se dělá saké

Sake se vyrábí ze speciálních odrůd rýže (sakamai). Rýžová zrna se nejprve obrousí, máčejí a v páře uvaří. Uvařená vychlazená zrna se infikují plísní koji (kropidlák rýžový, Aspergillus oryzae), která škrob enzymaticky štěpí na jednodušší cukry, které poté kvasí a vzniká alkohol. Výroba je velmi podobná výrobě piva.