Kde žije největší krokodýl?

Kde žije největší krokodýl?

Který krokodýl je největší na světě

Krokodýl mořský (Crocodylus porosus Schneider, 1821), známý také jako krokodýl pobřežní nebo cejlonský, je největší z dnes žijících krokodýlů a zároveň je dnes největším a nejmohutnějším plazem na světě. Dosahuje délky přes šest metrů a hmotnosti více než jedné tuny.

Kde obvykle žije krokodýl

Původně žil krokodýl nilský v celé Africe, zasahoval dokonce na území dnešního státu Izrael. Obýval Komorské a Seychelské ostrovy, dosud žije na Madagaskaru. V současnosti se vyskytuje ve větším či menším počtu ve většině států střední a jižní Afriky.
Archiv

Jak je velký krokodýl

Krokodýl nilský Crocodylus niloticus a krokodýl mořský Crocodylus porosus. Jde o jedny z největších plazů vůbec. Běžně dorůstají tří až čtyř metrů. Staří samci mohou v ideálních podmínkách dosáhnout délky okolo šesti metrů, samice zpravidla dorůstají jen asi tří metrů.
Archiv

Jak je velký krokodýl mořský

Pravděpodobně největší krokodýlí druh. Zcela prokazatelně byly zdokumentovány exempláře 6 metrů dlouhé. To jsou ovšem mezní hodnoty, obvykle bývají krokodýli mořští podstatně menší. Samice 2,5 – 4m, samci 3 – 5m.

Jak rychlý je krokodýl

Kajman černý: 48 km/hKrokodýli / RychlostKajman černý je velký druh krokodýla a společně s aligátorem severoamerickým jeden z největších zástupců čeledi aligátorovití. Wikipedie

V jakém pásu žije krokodýl

Krokodýli jsou predátoři žijící v tropických oblastech Afriky, Asie, Ameriky i Austrálie.

Co Papa krokodýl

Jejich potravou jsou různí savci, ptáci a ryby a také jiní plazi, které loví a nebo se živí na jejich mršinách.

Co umí krokodýl

V zajetí se umí naučit povely a pamatují si různé věci. Například poznají ošetřovatele. Jsou obdařeni celkem dobrým zrakem, sluchem i čichem. Oči, uši i nosní otvory jsou umístěny v horní části hlavy, aby krokodýl mohl mít skoro celé tělo pod vodou a přesto vnímat, co se děje.

Jak slyší krokodýl

Jak slyší krokodýl Přestože krokodýli nemají ušní boltce, bez problémů poznají, odkud přichází zvuk. Jak je to možné Skupina vědců z Marylandské univerzity zjistila, že za schopnost krokodýlů rozeznat směr zvuku může kanál, který vede napříč lebkou a propojuje oba ušní bubínky.

Jak dlouho se dožívá krokodýl

Krokodýli se dožívají až 80 let. Rostou po celý život a největší jedinci bývají nejstarší. Věk lze určit na základě letokruhů v jejich kostech.

Jak útočí krokodýl

Menší kořist krokodýl usmrtí stiskem čelistí, větší savce obvykle uchopí za přední končetinu nebo za čenich, stáhne pod hladinu a utopí.

Jakou rychlostí běží krokodýl

Ve vodě se krokodýli pohybují pomocí ocasu rychlostí okolo 30–35 km/h. Na souši se nejčastěji pohybují klouzáním po břiše a chůzí na nohách. Při útěku nebo rychlém útoku na souši používají sérii skoků (cval), tak mohou dosáhnout rychlosti až 17 km/h.

Jakou barvu má krokodýl

Oba druhy se od sebe liší hlavně tvarem hlavy. Krokodýl čelnatý má kratší tlamu. Má také kostěnou nosní přepážku mezi nozdrami, krokodýl konžský je bez této kostěné přepážky. Krokodýl konžský má také světlější barvu, zejména barvu hlavy (hnědou), zatímco krokodýl čelnatý bývá téměř černý, zejména starší exempláře.

Jak zabiji krokodýl

Menší kořist krokodýl usmrtí stiskem čelistí, větší savce obvykle uchopí za přední končetinu nebo za čenich, stáhne pod hladinu a utopí. Protože krokodýli nemohou žvýkat, trhají kořist nejčastěji tak, že se pevně zakousnou a pak otáčením kolem své osy vytrhnou kus masa.

Čím se živí krokodýli

Vylíhlá mláďata se živí hmyzem, vodními bezobratlými, rybami, obojživelníky a malými plazy. Větší kusy pak loví ptáky, ryby a středně velké savce. Dospělí krokodýli jsou vrcholoví predátoři, loví ptáky, plazy, savce (gazely, antilopy, vodušky, sitatungy, pakoně, zebry, prasata bradavičnatá, mladé hrochy a žirafy).