Co se nesmí v Chorvatsku?

Co se nesmí v Chorvatsku?

Na co si dát pozor při dovolené v Chorvatsku

Při cestě do Chorvatska platí stejná bezpečnostní doporučení, jako do kterékoliv jiné země. Na frekventovanějších místech si hlídejte hlavně své osobní věci. Jsou to peníze, doklady, cennosti, šperky nebo elektronika. Co sebou vyloženě nemusíte nosit, nechte raději v hotelovém trezoru.

Co je zakázáno v Chorvatsku

Na celém území Chorvatska je přísný zákaz nocování ve volné přírodě. To znamená, že s výjimkou ubytování v hotelu, kempu a privátu je jiný způsob nocování zakázán. Při nedodržení tohoto nařízení se turisté vystavují policejnímu stíhání, soudnímu řízení a peněžité pokutě nebo i vězení.

Kde je to v Chorvatsku nejhezčí

Nejkrásnější chorvatská pobytová místa (seřazeno podle abecedy):Baška na ostrově Krk.Biograd na moru.Bol na ostrově BračDubrovník.Hvar.Makarská riviéra.Medulin.Novalja na ostrově Pag.

Jak ušetřit v Chorvatsku

Jak ušetřit tisíce korun na dovolené v ChorvatskuNa termínu záležíUšetřete na dopravěUbytujte se v apartmánu nebo v Airbnb.Vsaďte na lokální potraviny.Stravujte se jako místníBavte se za zlomkovou cenu.Nesnažte se šetřit za každou cenu.

Kdy je nejlepší jet do Chorvatska

Který den je nejlepší jet do Chorvatska

Doporučuje se nejezdit v sobotu, cesty do Chorvatska mimo sobotu jsou mnohem rychlejší a bezpečnější. Nejvíce lidí vyráží do Chorvatska v pátek večer nebo v sobotu ráno.

Kdy jsou nejvetsi kolony v Chorvatsku

Ve které dny hrozí kolony na cestě do Chorvatska nejvíc V pátky a soboty, kdy začíná většina pobytových turnusů. Naopak nejméně frekventovaným dnem bývá úterý. O víkendu na přelomu července a srpna, kdy začínají prázdniny v německém Bavorsku a němečtí turisté vytvoří kolony na alpských dálnicích.

Co se nesmí vyvážet z Chorvatska

Zakázán je vývoz mušlí, díly starých vraků, amfory a všechno, co se počítá k mořskému bohatství. "Mušle, které se kupují na tržištích jako upomínkové předměty, jsou bez problémů. Horší je to s mušlemi vylovenými z moře, například datlovkou vrtkavou, kyjovkou šupinatou nebo černým mořským ježkem.

Co sebou do Chorvatska 2023

Pro legální vstup do Chorvatska není nutné mít cestovní pas. Ke vstupu stačí platný občanský průkaz. Dítě ale musí mít platný cestovní pas nebo dětský občanský průkaz.

Kde je nejčistší moře v Chorvatsku

A nejlepších výsledků dosáhly pláže u Dubrovníku, Krku, Vrsaru, Novigradu, Poreče či Rabu. Z celkového počtu odebraných vzorků bylo navíc jen necelé procento nevyhovujících. Takové nejvíce znečištěné místo se nachází okolo turisticky i dopravně vytíženého Splitu.

Kde je písečná pláž v Chorvatsku

Nejznámější a patrně i nejkrásnější písečnou pláží v Chorvatsku je Rajska plaža v turistickém městečku Lopar na ostrově Rab. Je dlouhá 1,5 km a atraktivní zvláště pro starší lidi, rodiny s dětmi a méně zdatné plavce. Potěší nicméně i mládež, dychtící po sportu a zábavě.

Čím je lepší platit v Chorvatsku

Nejjednodušší a nejvýhodnější je platit kartou, případně vybrat z místních bankomatů. V turisticky exponovaných místech zaplatíte kartou téměř všude kromě místních trhů a menších podniků. Bankomaty jsou v každém turistickém letovisku a můžete si tak jednoduše vybrat hotovost.

Jaké jídlo si vzít sebou do Chorvatska

Zabalit si nějakou svačinku nebo oběd k cestování patří, hlavně když chcete trochu ušetřit. Asi nejklasičtějším jídlem na cesty jsou samozřejmě řízky s chlebem, pokud jim ale příliš nefandíte, můžete si připravit i nějakou jinou zajímavější dobrotu a nemusí to být jen obyčejné sendviče se šunkou a sýrem.

Jak přes Slovinsko bez dálniční známky

Ve Slovinsku se lze vyhnout placení předražené dálniční známky (15€ na 7 dnů nebo 30€ na měsíc) tak, že v Rakousku se sjede z dálnice ještě před hranicemi na 226 km a dáte se směr Mureck. Tam překročíte hranice se Slovinskem po mostě přes řeku a jedete silnicí 433 do města Lenart.

Co je potřeba na dovolenou do Chorvatska

Ode dne 1. května 2022 byla zrušena ochranná opatření týkající se překračování chorvatských státních hranic. Od tohoto data je všem cizincům umožněn vstup do Chorvatska bez jakéhokoliv omezení. Upozorňujeme, že do Chorvatska mohou čeští občané vstoupit pouze s platným cestovním pasem nebo občanským průkazem.

Kdy nejet do Chorvatska

Hlavní sezona (červenec a srpen): V hlavní sezoně je nejlepší počasí. Nejvíce hodin slunečního svitu je na ostrovech Hvar a Korčula a ve městě Dubrovník. Toto období je nejlepší k cestě za mořem a koupáním, počasí je nejteplejší a nejstabilnější. Ceny jsou v hlavní sezoně nejvyšší a pobřežní destinace nejrušnější.

Kdy je nejhorsi jet do Chorvatska

Nejvíce lidí vyráží do Chorvatska v pátek večer nebo v sobotu ráno. To znamená, že celou noc z pátku na sobotu a celou sobotu je na silnicích a na hlavních dálničních tazích do Chorvatska opravdu plno. Zvětšuje se nebezpečí kolize, prodlužuje se doba jízdy a tím se zvyšuje i stres a únava řidiče.

Co si přivézt z Chorvatska

Nejlepší suvenýry z Chorvatska jsou většinou k snědku a pitíCrno vino a spol. K chorvatské pohodě patří samozřejmě víno.Prošek.Cezar.Pálenka.Pršut.Olivový olej.Marmelády.Levandule.

Co se nesmi dovážet do Spanelska

Španělsko podepsalo CITES, což je mezinárodní dohoda o zákazu obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin, která se celosvětově týká více jak 800 druhů. Patří sem mj. například korály, mušle, kaktusy, orchideje a želvy. Těmto „suvenýrům“ se vyhněte: v případě porušení zákona hrozí trestní stíhání.

Co si vzít do Chorvatska na pláž

Pokud na dovolené nechcete řešit problém například s výběrem plavek, protože jste si zapomněli svoje oblíbené, zabalte si ještě následujících pár věcí:Plavky.Plážové boty.Pokud se rádi potápíte tak šnorchl, brýle a ploutve.Opalovací krém.Plážový ručník a osušku.Sluneční brýle s ochranným filtrem.

Kde v Chorvatsku nejsou ježci

Obecně: Ježek žije přichycený na na pevném podkladě, proto tam, kde je pláž písčitá nebo z drobných oblázků, ježci nejsou, moře by je vyvrhlo na břeh. Dále od břehu, kde už jsou větší kameny a skály, samozřejmě už ježci bývají. V Bašce na Krku určitě žádného nenajdete.

Kde je v Řecku nejhezčí moře

Za nejkrásnější a zároveň nejznámější pláže jsou považovány Myrtos na Kefalonii, Navagio na ostrově Zakynthos a Porto Katsiki na ostrově Lefkada. Asi nejfotografovanější pláž Řecka Myrtos má blankytně modrou barvu vody a tvoří jí větší naprosto bílé oblázky.

Co s kunami v roce 2023

Bankovky a mince chorvatské kuny lze do 31. prosince 2023 vyměňovat bezplatně, a to nejvýše 100 bankovek a 100 mincí uvedené měny při jedné transakci.

Jak se vybírá z bankomatů v Chorvatsku

Chorvatsko se řadí k moderním zemím, kde najdete bankomaty téměř na každém rohu většího městečka. Proto je jednoduché si kdykoliv a kdekoliv vybrat potřebnou částku z bankomatu. Jen musíte mít embosovanou platební kartu, se kterou lze platit a vybírat v zahraničí.

Co si koupit do Chorvatska

Na pláž rozhodně nafukovací hračky do vody, míče, pro větší dítko potápěčské brýle, síťka na chytání rybiček, kbelík na mušličky. Nemá cenu brát sebou bábovičky, lopatičky apod., pokud nejedete na písečnou pláž. Doporučuji gumové boty do vody, dcera by bez nich do vody nešla. Ty se dají koupit i na místě.

Jak fungují mýtné brány v Chorvatsku

Jak se platí mýto v Chorvatsku Řidič si při vjezdu na dálnici vyzvedne z turniketu lístek a při výjezdu z dálnice projeté úseky zaplatí v hotovosti nebo kartou. Další možností placení mýta je předplacenou jednotkou pro elektronické mýto ENC.