Co znamená pocení při nemoci?

Co znamená pocení při nemoci?

Co signalizuje pocení

„Nadměrným pocením se může projevovat řada nemocí nebo fyziologických stavů organismu. Poměrně běžně se objevuje u žen v období menopauzy, dále při užívání některých léků, například antidepresiv, anxiolytik, inzulínu a podobně.

Které léky způsobují pocení

Lidé, kteří obecně trpí nadměrným pocením i v průběhu dne, mají samozřejmě sklony k nadměrnému pocení i v průběhu noci. Téměř všechna antidepresiva , hormonální léky a stabilizátory krevního cukru způsobují noční pocení jako vedlejší účinek.
Archiv

Co se děje při pocení

Pocení a jeho význam

Potní žlázky slouží k hydrataci pokožky a také k termoregulaci organismu. Odpařováním potu se tělo ochlazuje, protože přeměna vody v páru odebírá tělu nadbytečné teplo. Potní žlázky jsou v různém množství rozmístěny téměř po celém těle, přičemž nejvíce jich máme na čele, na dlaních a na chodidlech.
Archiv

Co znamená nadměrné pocení v noci

Nadměrné pocení a pocení v noci může být vedlejším účinkem některých léků. Jedná se například o antidepresiva, hormonální léky, léky proti bolesti a léky na cukrovku. Za noční pocení může být ovšem zodpovědná také nízká hladina cukru v krvi, pro kterou je typické noční pocení kolem krku.

Jak dlouho se potit při nemoci

Organismus na teplotu začne reagovat svými regulačními mechanismy a teplotu začne sám snižovat pocením. Většinou se potíme několik desítek minut. Důležité ale je, potit se pouze dokud to je příjemné a pocení snesitelné.

Co znamená pocení

I když je nám pocení nepříjemné, jedná se o životně důležitý proces. Bez pocení bychom dlouho nepřežili. Udržuje nám stabilní tělesnou teplotu a obranné vlastnosti kůže, zvlhčuje se tak a ochlazuje povrch těla. Z těla odcházejí látky, které mu škodí a nemůže se jich zbavit jinak.

Jak zastavit pocení

Účinné jsou odvary a čaje ze šalvěje, kopřivy, přesličky či levandule. Podle babských rad jsou účinné také koupele z listů ořešáku či dubové nebo vrbové kůry. Farmakologická léčba nadměrného pocení prostřednictvím léků zvaných anticholinergika dokáže pocení sice omezit, ale má rovněž mnoho nežádoucích účinků.

Jak dlouho se potit při nemocí

Organismus na teplotu začne reagovat svými regulačními mechanismy a teplotu začne sám snižovat pocením. Většinou se potíme několik desítek minut. Důležité ale je, potit se pouze dokud to je příjemné a pocení snesitelné.

Jaký význam má pro člověka pocení

Pocení chrání organismus před přehřátím a pomáhá udržovat jeho stabilní teplotu, zároveň odplavuje z těla škodliviny a pomáhá nám tak s detoxikací. Větší a ozdravnou dávku pocení si můžete dopřát třeba v sauně, saunování má celou řadu pozitivních účinků a pomůže vám také odbourat stres.

Co znamená nadměrné pocení

Nadměrné pocení může být genetickou záležitostí, ale mohou ho spouštět i různá onemocnění a léky. Mezi hlavní příčiny nadměrného pocení ale patří stres, silné emoce, obezita, menopauza a jiné hormonální změny, cukrovka, nadměrná konzumace alkoholu a kouření.

Co se děje v těle při teplotě

„Horečka výrazně omezuje růst a množení virů i bakterií. Při teplotě nad 39,5 °C ztrácí většina virů a bakterií schopnost rozmnožovat se a hyne. Navíc horečka aktivuje imunitní systém: bílé krvinky jsou při horečce pohyblivější, mají větší schopnost se vypořádat s nezvanými hosty, kteří se při infekci v organismu šíří.

Co dělat abych se přestala potit

Pokud se chcete potit méně, měli byste naopak pít více tekutin. Nejvhodnější je samozřejmě pitná voda. Dostatek vody v rámci pitného režimu pomáhá k přirozenému vnitřnímu ochlazování těla, čímž se zmírní pocení. Voda by však neměla být ani horká, ani příliš studená nebo ledová.

Proč se potit

I když je pocení mnohým na obtíž, plní v těle důležitou funkci. Pot totiž ochlazuje náš organismus, aby nedocházelo k jeho přehřívání. Lékařka Martina Rosická však připomíná i jeho další význam. „Pocení je pro naše tělo zdravé zejména v akutní fázi infekčních nemocí.

Jak se rychle zpotit

Tedy pacient, který se chystá na potní kůru, musí ze všeho nejdříve vypít co nejvíce tekutin. Následně je možné také užít léky, které podpoří pocení jako takové. Jsou to různé deriváty kyseliny acetylsalicylové neboli acylpyrin nebo i paralen.

Jak poznat že horečka ustupuje

Za zvýšenou označujeme teplotu od 37 °C do 38 °C. Označení horečka je zvýšení tělesné teploty nad 38 °C. Teplota mezi 40–41 °C znamená vysoký stupeň rizika pro oběhový systém, poruchy vědomí a dehydrataci. Teplota vyšší než 42 °C ohrožuje život a organismus si s ní sám neporadí.

Co dělat když nejde srazit teplota

Kdy při horečce vyhledat lékaře

při TT nad 39°C, pokud se nedaří ji srazit. Pokud horečka přetrvává děle než 24 hod. i bez dalších příznaků. I při nižších teplotách, pokud má dítě i jiné příznaky nemoci a jsme jeho stavem znepokojeni.

Kdy jet do nemocnice s horečkou

Kdy okamžitě k lékaři

Vystoupí-li nad 39,5 stupně a neklesá ani po podání léků proti teplotě a chladných tekutin, případně zábalů. Pozorujeme-li změnu v chování dítěte (nápadně neklidné, nereaguje na uklidnění, halucinace, apatický stav).

Jaká teplota je nebezpečná

Kdy je pro nás nebezpečná Teplota, která přesahuje 39,5 stupně, pro nás již představuje velmi velké břemeno a naše tělo velmi vyčerpává. Nebezpečná je teplota přesahující 40 °C a vyšší, kdy může následně i dojít k selhání organismu. Takto vysoké horečky lze účinně snížit studenými zábaly, studenou sprchou či vanou.