Jak ostříhat jahody na zimu?

Jak ostříhat jahody na zimu?

Kdy a jak stříhat jahody

Každý týden jahodníky obejděte a odštípněte jim vyrašené výhonky. Zbytečně rostlinám ubírají sílu. Ty, které chcete použít jako sadbu, uštípněte a rovnou zapíchněte do určeného místa na záhonu. Po sklizni ostříhejte listy jahod asi 5 cm nad srdíčkem, rostlinky tak ozdravíte.

Čím hnojit jahody na zimu

Přihnojovat můžete do konce října, ale od září už si odpusťte přípravky s vysokým obsahem dusíku a hořčíku. Vhodná jsou naopak hnojiva s vápníkem, fosforem nebo draslíkem. Z přírodních hnojiv obsahuje draslík a fosfor slepičinec. Můžete ho střídmě přidat do zálivky na jahody.
Archiv

Jak stříhat jahody na podzim

Ve skutečnosti je bylo možné zachránit důkladnou zálivkou v suchém podzimu. Rostliny je třeba před nadcházející zimou také vyživit, podle odborníků je to nejlepší ve dvou dávkách, přičemž poslední byste měli stihnout do konce října. Volte hnojiva s obsahem draslíku, fosforu a vápníku ve formě uhličitanu vápenatého.
Archiv

Co s jahodami v Truhliku na zimu

Stačí, když rostlinu i s květináčem odnesete na zahradu a přikryjete ji chvojím. To rostliny ochrání před mrazem a díky jeho prodyšnosti rostlinky budou mít i dostatek světla. Pakliže nechcete ořezávat smrky, můžete namísto chvojí použít bílou netkanou textilii. Před tím odstraňte všechny suché lístky.
Archiv

Kdy odstranit odnože jahod

Starší jahodník už má slabší úrodu a plody jsou často i méně sladké, rostlina je totiž už vysílená. Proto na jaře nebo na podzim vždy starší jahodník (3 a více let) omlazujte. Nebojte se staré a velké listy odstranit, ale musíte ponechat tzv. srdíčko, tedy střed rostliny.

Jak se starat o Stáleplodící jahody

Chceme-li zvýšit a uspíšit následnou letní sklizeň, musíme první květní pupeny vyštípat. V parném létě musíme denně zalévat (ideální je kapková závlaha) a v případě tropických teplot i zastiňovat. V letním období je dobré doplnit živiny přímo zálivkou, např. Kristalonem, vhodná je i kombinace hnojiva s Lignohumátem.

Kdy hnojit jahodníky

Obvykle je nutné hnojit pravidelně od března až do října, aby mělo hnojení jahod potřebný efekt.

Čím nejlépe hnojit jahody

Hnojení: Hnojíme na jaře před květem, lze využít běžně dostupná hnojiva určená přímo na jahody, nebo i granulovaný kravský hnůj. Při jeho použití si dáme pozor, aby se dávka nedostala na listy rostliny, a nepopálila je tak. Před hnojením rostlinu vždy důkladně zavlažíme.

Kdy stříhat Staleplodici jahody

Lze stříhání doporučit Jednoduše řečeno ano, dělají to i velkopěstitelé. Rostliny nejpozději koncem července seřízněte těsně nad srdíčkem. Porost vyplejte, okopejte, přihnojte a pořádně zalijte.

Jak spravne zazimovat jahody

Jahody mráz nemilují

Také jahodníky jsou náchylné k namrzání. Proto je na zimu musíme připravit. Od matečních rostlin odstřihneme všechny výhony a krčky rostlin přihrneme zeminou či kompostem. Pro lepší ochranu je dobré rostliny ještě zakrýt chvojím nebo celý záhon překrýt netkanou bílou textilií.

Jak hluboko koření jahody

Slabě rostoucím odrůdám stačí 20 cm, středně rostoucím 30 cm, bujně rostoucím dopřejeme až 40 cm.

Jak dlouho vydrží Stáleplodící jahody

Připomeňme, že klasický jahodník plodí od konce května do začátku července v závislosti na ranosti odrůdy. Tvoří květy pouze za krátkého dne. Stáleplodící jahodník kvete bez ohledu na délku dne. Je remontantní.

Co dělat s odnožemi jahod

Pokud plánujete omlazení nebo rozšíření svého záhonu, můžete si vypěstovat mladé sazenice z odnoží. Jahody se totiž snadno množí samy. Vyberte si zdravé odnože, odstřihněte je od dospělé rostliny a zasaďte do malých květináčů. Během několika týdnů si vytvoří vlastní kořeny, takže je budete moct přesadit na záhon.

Jak se rozmnožují Stáleplodící jahody

Ať už se jedná o rané, pozdní, nebo stáleplodící odrůdy jahod, všechny lze právě teď v druhé polovině léta rozmnožovat od mateřských rostlin, které nasazují nové výhony s dceřinými sazeničkami. Tyto výhony je třeba včas od mateřské rostliny oddělit, aby se původní jahodník nevyčerpával.

Jak stříhat Stáleplodící jahody

Rostliny nejpozději koncem července seřízněte těsně nad srdíčkem. Porost vyplejte, okopejte, přihnojte a pořádně zalijte. Nové listy budou zdravé. U mladých, na podzim vysazených rostlin a u remontantních odrůd ale tento zákrok nedělejte.

Čím hnojit jahody po sklizni

Co s půdou po sklizni

Půdu po sklizni jahod zkypříme a prohnojíme. Prohnojení například Cereritem (nebo speciálním hnojivem určeným pro jahody) je nutné hlavně v chudších kamenitých půdách. Při hnojení je třeba zohlednit, že jahodníky jsou citlivé na soli v půdě a na chlór.

Jak a čím hnojit jahody

Hnojení: Hnojíme na jaře před květem, lze využít běžně dostupná hnojiva určená přímo na jahody, nebo i granulovaný kravský hnůj. Při jeho použití si dáme pozor, aby se dávka nedostala na listy rostliny, a nepopálila je tak. Před hnojením rostlinu vždy důkladně zavlažíme.

Co dát pod jahody aby Nehnily

Aby jahody nehnily, je dobré je sázet do mulčovací fólie, která udrží potřebnou vlhkost, ale zároveň odizoluje dozrávající plody od hlíny. Já těmhle výdobytkům moc nefandím, ale uznávám, že jahodám je líp na podestýlce. Proto záhon mulčuju – buď posekanou trávou nebo štěpkou z větví.

Jak pečovat o stále plodící jahody

Jahody potřebují dostatek slunečního svitu a kvalitní mírně kyselou až hlinitopísčitou půdu bohatou na živiny. Tu můžete připravit již na podzim. K vyhnojení půdy použijte ideálně kompost, či hnojiva přímo určená pro výsadbu jahod. Jahodníky pěstujte na stejném záhonu maximálně 3 roky, poté je vysaďte jinam.

Jak pěstovat jahody v květináči

Jahody pěstujte v co největších nádobách. Naprostým minimem jsou květináče o průměru 20 cm. Pamatujte, čím větší nádoba, tím déle vydrží půda vlhká, a navíc dáte rostlině dostatek prostoru pro kořeny. Dbejte na pravidelnou a vydatnou zálivku, a to hlavně v období mezi květem a dozrávání plodů.

Kdy stříhat jahody na jaře

Zaschlé, staré listy zastříháváme až poté, co srdéčko jahodníku mírně naraší. Pryč musí všechny staré listy, načež odpad vyvezeme do kompostu. Hned poté, co ostříháme suché listy, je třeba prokypřit půdu okolo rostlin. Ideální je ruční nářadí a postupujeme opatrně, abychom rostliny nepoškodili.

Jakou textilii pod jahody

Netkaná textilie je vhodná pro výsadbu jahodníku. Zamezuje prorůstání plevele, odstraňuje nutnost rozměřování a prořezávání otvorů, zamezuje prorůstání plevele, udržuje půdní vláhu a podporuje růst kořenového systému a celých rostlin.

Kdy zasadit odnože jahod

Kdy vysazovat jahody

Ze silných sazenic získáte první plody, i když je zasázíte na jaře. Pokud však sázíme v červenci až září, což je doporučovaná doba výsadby, rostliny lépe zakoření a do konce vegetace se rozrostou a příští rok dají bohatší úrodu.

Kdy na jaře ostříhat jahody

Zaschlé, staré listy zastříháváme až poté, co srdéčko jahodníku mírně naraší. Pryč musí všechny staré listy, načež odpad vyvezeme do kompostu. Hned poté, co ostříháme suché listy, je třeba prokypřit půdu okolo rostlin. Ideální je ruční nářadí a postupujeme opatrně, abychom rostliny nepoškodili.

Co se dává pod jahody

Mulčování prospívá rostlinám, šetří vodu i práci. O jahodách to platí dvojnásob. Místo neustálého okopávání, které jim příliš neprospívá, je lepší půdu pod jahodníky pokrýt.