Jak na domácí cloud?

Jak na domácí cloud?

Jak na domácí nás

Domácí datové úložiště aneb stavíme domácí NASUjistěte se, že váš NAS domácí server již má pevný disk.Připojte domácí server do elektřiny a k vašemu routeru či modemu.Zapněte NAS, propojte ho ethernetovým kabelem s routerem a na počítači otevřete adresu webového rozhraní (naleznete ji v návodu nebo na zařízení).

Jak funguje cloudové úložiště

Cloudové úložiště je služba umožňující ukládat soubory, na virtuálním úložišti, resp. vzdáleném serveru daného poskytovatele této služby, ze kterého je mohou sdílet, prohlížet a u většiny služeb i editovat. Výhoda oproti ukládání na místním hardwaru je ten, že cloud lze procházet z jakéhokoliv zařízení.

Jak se používá cloud

Cloud je síť vzájemně propojených vzdálených serverů, která slouží převážně k úschově a sdílení dat nebo užívání aplikací a softwaru. Na rozdíl od klasického pevného disku ve vašem počítači nejsou data fyzicky uložena v přístroji, nýbrž právě v cloudu.

Jaké datové úložiště

Nejprodávanější síťová uložiště NAS dle Heureky

Pořadí Název Hodnocení
1. Synology DiskStation DS220+ 92 % Počet recenzí: 24
2. Synology DiskStation DS923+ 100 % Počet recenzí: 2
3. Synology DiskStation DS223 Zatím nehodnoceno
4. Synology DiskStation DS220j 96 % Počet recenzí: 21

Archiv

Jak připojit NAS do sítě

Na panelu nabídek klikněte na možnost Přejít > Připojit k serveru. Zadejte IP adresu zařízení Synology NAS nebo název domény s řetězcem „https: //“ za řetězcem „: 5006“ (nebo číslem portu, které jste zadali při povolení služby WebDAV ). Klikněte na možnost Připojit.

Proč si pořídit NAS

Kdo a proč by mohl NAS potřebovat NAS je zařízení, pro které najde využití každý uživatel počítače, včetně těch občasných. Jde totiž o síťové úložiště, na které můžete ukládat data nejen odkudkoliv z domácí WiFi sítě, ale často i z jakéhokoliv jiného místa na světě, kde máte přístup k internetu.

Jak ukladat do cloudu

Stačí se přihlásit do cloudové schránky podobně jako do té mailové nebo si můžete nainstalovat program, který data na cloudu zpřístupní jako běžnou složku v počítači. Z těchto důvodů používají cloud i firmy jako prostor pro sdílení dat se svými partnery nebo klienty.

Kde najdu cloudové uložiště

Kde mohu zjistit dostupné volné místo v cloudovém úložišti Přejděte do Nastavení > Přihlásit se k účtu HUAWEI ID > Cloud > Správa úložiště a zkontrolujte aktuální místo v cloudovém úložišti. Pokud chcete navýšit prostor v cloudovém úložišti, klepněte na Navýšit prostor v cloudovém úložišti.

Proč používat cloud

Cloud umožňuje využití sdíleného výpočetního výkonu, přičemž klient platí jen za to, co skutečně používá. Mimo prvotní výdaje se tak efektivněji nakládá s dostupnými IT prostředky. Mezi další přednosti podnikání v cloudu bezpochyby patří také možnost dynamického škálování.

Kam se ukládají data

Data jsou uložena např. v operační paměti počítače nebo na datovém médiu (pevný disk, CD, paměťová karta aj.). Operační systém počítače pracuje se soubory prostřednictvím souborového systému.

Jak připojit telefon do domácí sítě

Zapnutí a připojeníV zařízení přejděte do aplikace Nastavení.Klepněte na Síť a internet. Internet.Klepněte na uvedenou síť. Sítě, které vyžadují heslo, obsahují ikonu zámku .

Jak namapovat NAS

Na počítači

Přejděte do Centra stahování > vyberte model zařízení Synology NAS > Nástroje pro stolní počítače, stáhněte a nainstalujte Synology Assistant. Na počítači spusťte aplikaci Synology Assistant. Vyhledejte a vyberte Synology NAS. Klikněte na možnost Namapovat disk.

Jaký NAS pro domácnost

V případě, že byste i přesto tápali, doporučujeme pro domácí účely sáhnout po modelech Synology DS220+ či Synology DS218. Konfigurace dvou zapojených disků, a tedy využití RAID 1 je v domácích podmínkách stále dostačující.

Co je to datové úložiště

Datové úložiště nebo také Datové médium, Paměťové médium (anglicky Data Storage Device) je nějaký nosič dat, médium, na které lze zaznamenat data, signál nebo informaci. Je to paměťový prostředek, na kterém mohou být zaznamenána data nějakým fyzickým nebo elektronickým způsobem a to buď trvale nebo dočasně.

Jak udělat místo na iCloudu

Zmenšení velikosti záloh na iClouduPřejděte do Nastavení > [vaše jméno] > iCloud.Klepněte na Spravovat úložiště účtu nebo na Spravovat úložiště a pak na Zálohy.Klepněte na název zařízení, které používáte.Vypněte aplikace, které nechcete zálohovat.Zvolte Vypnout a smazat.

Jak se dostat do cloudu

Stačí si složku OneDrive synchronizovat do svého počítače a tak můžete mít data jak u sebe v počítači, tak v cloudu. Po synchronizaci, se vám v průzkumníku souboru zobrazí složka OneDrive – Název Firmy, které vám umožní nahlížet do vašeho cloudového úložiště. Pozor, zpočátku jsou všechny soubory jen v režimu náhledu.

Jak dostat data z cloudu

Smazání dat zálohy z cloudu:

Přejděte do Nastavení > Přihlásit se k účtu HUAWEI ID > Cloud > Cloudové úložiště > Správa úložiště > Cloud záloha a smažte cílová data.

Co je to cloud na internetu

Cloudem nazýváme síť velkého množství sdílených serverů. Tyto servery jsou umístěny do obrovských datových center, která jsou rozmístěna po celém světě. Uživatelé si mohou tyto servery nebo programy či služby, které na nich běží, pronajímat. Při pronájmu je nezajímá o jaký jde fyzický server apod.

Co znamená slovo cloud

Význam slova cloud

(informatika) Cloud je rozsáhlá síť vzájemně propojených serverů, které mohou být rozmístěné na různých místech světa a fungují dohromady jako jeden ekosystém. Slouží pro ukládání dat, nebo poskytování aplikací a služeb, ke kterým je možné přistoupi prakticky odkudkoli.

Jak dlouho vydrží data na HDD

Pevné disky a externí pevné disky jsou pro archivaci nevhodné. Životnost dat je u nich 6 – 35 let. I kdybyste na ně každých 5 let nahrávali data znovu, je jen otázkou času, kdy čtecí rameno disk zničí (únavou materiálu). Pevné disky jsou navíc citlivé na vlhko, teplo a nárazy.

Kde nejlépe zálohovat data

Čím dál oblíbenější možnost zálohování dat. Nejznámějšími cloudovými servery jsou Google Drive, Microsoft OneDrive a Dropbox.

Jak přidat zařízení do domácí sítě

Vytvoření domácí skupiny

Vyberte Vytvořit domácí skupinu > Další. Vyberte knihovny a zařízení, které chcete s domácí skupinou sdílet, a pak vyberte Další. Objeví se heslo, které si vytiskněte nebo poznamenejte. Toto heslo budete potřebovat k přidání dalších počítačů do domácí skupiny.

Jak se zdarma připojit k internetu

Nejpopulárnějšími jsou aplikace WiFi Map a Instabridge. Obě jsou zdarma a každá se chlubí vlastní databází WiFi sítí. V Praze funguje aplikace slušně a občas budete muset pár desítek metrů k nejbližší bezplatné WiFi ujít. Aplikace se hodí především do zahraničí, kde vám pomůže najít hesla k WiFi a WiFi zdarma.

Jak vytvořit síťovou jednotku

Aplikaci Průzkumník souborů otevřete z hlavního panelu nebo z nabídky Start nebo stisknutím kombinace kláves klávesy s logem Windows + E. V levém podokně vyberte Tento počítač. Potom na pásu karet Průzkumníka souborů vyberte Další > Mapovat síťovou jednotku. V seznamu Jednotka vyberte písmeno jednotky.

Jak zapojit NAS do sítě

NAS se připojuje do malé domácí sítě ethernetovým kabelem. Ve většině domácností jsou malé domácí sítě realizovány tak, že signál internetu je přiváděn od poskytovatele připojení kabelem, z telefonní sítě, nebo je zachycován z okolí jako signál Wi-Fi.