Co je lavinová výbava?

Co je lavinová výbava?

Co je součástí lavinové výbavy

Lavinová sonda je lehká skládací tyčka, která se dá nosit v batohu či je připevněna na něm. Používá se při dohledávání zasypaného. Opět nehleďme na peníze ale na pevnost! Musí mít dostatečnou sílu a sílu stěn.
Archiv

Jak funguje lavinový batoh

Všechny lavinové batohy fungují na stejném principu. Zatažením za rukojeť spouštěče, umístěného na ramenním popruhu batohu, se během několika vteřin nafoukne airbag. Objem těla strženého lavinou se tím zvětší přibližně 1,5krát.
Archiv

Jak funguje lavinový vyhledávač

Lavinový vyhledávač, lidově zvaný pípák, pracuje na principu přijímače a vysílače na celosvětově sjednocené frekvenci 457 kHz. Vyhledávač podává o poloze zasypaného akustickou (pípání) a vizuální (směrová šipka a vzdálenost) informaci.

Co je to lavina

Lavina je druh svahového pohybu – sesuvu, jehož původcem je gravitace. Při něm dochází k porušení stability svahu a náhlému uvolnění většího množství materiálu na nakloněném terénu. Příčin jejich vzniku je několik. Dochází k nim například působením prudkého větru, deště či sněžení.

Jak poznat lavinu

LavinaDruhé sněžení Po prvním zimním sněžení mohou představovat problém především klouzavé laviny.Klouzavý sníh.DéšťChladno po teplu / teplo po chladnu.Sněžení po delším chladném obdobíStudený volný nový sníh a vítr.Sněhově chudá území při sněhově bohatých zimách.Zasněžená povrchová jinovatka.

Kdy padají laviny

Kdy padají laviny Když napadne hodně sněhu, padají laviny. Když dlouho mrzne, může v dolních sněhových vrstvách vzniknout dutinová jinovatka, která rozrušuje soudržnost sněhu a padají laviny. Když mrznout přestane, sníh zplstnatí, ztěžkne a padají laviny.

Jak spustit lavinu

Silný vítr přeskupuje dopadající sníh tak, že na hranách a hřebenech vznikají převěje, které při svém uvolnění mohou spustit lavinu. Když začne pršet, sníh absorbuje vodu, sníh ztrácí soudržnost a padají laviny. Když na svahy zasvítí sluníčko a prudce se oteplí, sníh zvlhne, ztěžkne a padají laviny.

Kdy hrozi laviny

K jejich uvolnění dochází především za 4. a 5. stupně lavinového nebezpečí, kdy horské služby nedoporučují vycházení. Ale k uvolnění laviny ojediněle může dojít i za třetího stupně nebo se může uvolnit lavina i na menším zdánlivě zanedbatelném svahu a i minilavinka dokáže zabíjet!

Jak dlouho vydrží pod lavinou

Prvních 15 minut totiž přežije zasypání sněhovou lavinou až 90 procent osob, avšak poté nastává rapidní pokles šancí. Po dalších 15 minutách je naživu méně než jedna třetina lidí.

Kdo vydává informace o lavinovém nebezpečí

Kdo oznamuje lavinové nebezpečí

V Evropě a většinou i jinde ve světě totiž spadá vydávání informací o lavinovém nebezpečí právě do kompetencí horských služeb. Jejich pracovníci mohou ze všech možných zdrojů sledovat vývoj počasí a zároveň predikovat stupeň ohrožení díky vlastnímu měření přímo v terénu.

Jak se chovat pod lavinou

dejte si ruce přes ústa – v momentě zpomalení laviny dejte ruce před ústa a vytvořte si vzduchovou kapsu, zvolte pozici v klubíčku a odstraňte si z dýchacích cest sníh. zůstaňte v klidu – se sněhem nebojujte, abyste si nespotřebovali vzduch, dokud nad sebou neuslyšíte pohyb, tak ani nekřičte, zbytečně se vyčerpáte.