Kde uschovat zlato?

Kde uschovat zlato?

Jak a kde investovat do zlata

Pokud nám jde čistě o investici do zlata jako komodity, nejlogičtějším (a také nejoblíbenějším) způsobem zůstává nákup zlatých slitků, případně zlatých cihliček. Ty mají nejnižší možné prémium na trhu, jasný účel a nastavené podmínky k prodeji i odkupu.

Kdy se vyplatí investovat do zlata

Obecně platí, že zlato se nejvíce vyplatí nakupovat v případě, že ekonomická situace je stabilní a nehrozí žádná krize. Jeho cena stoupá totiž zejména v období krize.

Kde mohu prodat investiční zlato

Pokud se tedy rozhodnete zlato prodat, máte celou řadu možností – stačí vyrazit do nedalekého, zlatnictví či starožitnictví nebo můžete většinu náležitostí vyřídit na dálku a nabídnout zlaté předměty k výkupu po internetu.

Kde se obchoduje se zlatem

Zlaté akcie

Se zlatem se dá obchodovat na burzách v Londýně a New Yorku, a to dokonce založením vlastního zlatého účtu, který stanovuje objem zakoupeného zlata. Investování do zlata je jistě zajímavou investicí, která se stále zhodnocuje.

Proč neinvestovat do zlata

Může mít smysl pro malou část Vašeho portfolia jako doplněk, ale investovat do něj většinu peněz je velmi rizikové. Důvodem je totiž to, že zlato není aktivum, které by Vám vydělávalo nějaké peníze, ale pouze spekulujete na to, že jeho hodnota v budoucnu vzroste.

Na co si dát pozor při investování do zlata

Zlato musí být řádně označené

Investiční zlato, které vám prodejce nabízí, navíc musí podle paragrafu 92 zákona o DPH být řádně označeno. Tyto povinné informace jsou pak vyraženy do každé jednotlivé cihličky. Důležitá je zde například čistota zlata. U investičního slitku nesmí být menší než 995 tisícin.

Kdo má nejvíce zlata

První místo na světě zaujímají USA – mají tolik zlata jako Francie, Itálie a Německo dohromady. Podíl žlutého kovu z celkových rezerv země zároveň představuje jedno z nejvyšších procent na světě (pro zajímavost: na druhém místě v tomto poměru je Tádžikistán, kde kov představuje v rezervách více než 88 %).

Jak spořit do zlata

Zlaté spoření si založíte v pěti krocích. Zvolíte si formu spoření – můžete ukládat konkrétní částku, nebo spořit na určitý produkt. Určíte výši finančního obnosu, který budete spořit měsíčně. Stanovíte dobu spoření a den v měsíci, kdy budete na své konto zasílat pravidelnou platbu.

Proč investovat do zlata

Investováním prostředků do zlata a drahých kovů chráníte své peníze před inflací, protože cena zlata dlouhodobě a stabilně roste. Navíc v době ekonomické krize, kdy cena peněz, akcií i dalších komodit klesá, má právě cena zlata a cena stříbra rostoucí tendenci.

Jak si koupit zlato

Zlato má svým způsobem výhodu v tom, že není třeba mnoho vysvětlování. Nejde o sofistikovaný produkt či cenný papír se spoustou podmínek a propočtů. Investovat můžete jednorázově nákupem zlatých slitků nebo mincí přes e-shop, či můžete spořit pravidelně pár stovek měsíčně a postupně si koupit zlatý slitek.

Co má vliv na cenu zlata

Elektřina a zemní plyn přitom nejsou jedinými faktory, které cenu zlata ovlivňují. Nahoru ji tlačí také ceny pohonných hmot, které jsou spotřebovávané při dopravě zlata z dolů ve špatně dostupných místech i při přepravě zlatých slitků, šperků a mincí směrem k zákazníkovi.

Jaké investiční zlato je nejlepší

Nejoblíbenější jsou slitky a mince. Za nejvýhodnější cenu koupíte zlaté svitky. U mincí ale získáte i sběratelkou hodnotu, která roste sama o sobě nehledě na výkyvy hodnoty samotné komodity.

Kdo prodal zlaté rezervy

Za úřadování Josefa Tošovského prodala ČNB téměř 56 tun zlata za cenu kolem 300 dolarů za trojskou unci, což tehdy znamenalo výnos 16,4 miliardy korun, který ale mohl být ve skutečnosti o zhruba 27 miliard korun vyšší.

Jaké zlato koupit jako investici

Nejoblíbenější jsou slitky a mince. Za nejvýhodnější cenu koupíte zlaté svitky. U mincí ale získáte i sběratelkou hodnotu, která roste sama o sobě nehledě na výkyvy hodnoty samotné komodity. Například Lunární série s motivy zvířat čínského lunárního kalendáře.

Co je lepší slitky nebo mince

Zlaté slitky mohou být ražené (od 1 do 100 g) nebo lité (od 100 g do 1 kg). Výhoda zlatých slitků spočívá v tom, že u vyšších váhových kategorií (od trojské unce výše) je cena v přepočtu na jeden gram nižší než u zlatých mincí. Slitky se ale nevyznačují nijak zajímavou estetickou podobou.

Která země má nejvíce zlata

Zlaté rezervy států

Množství zlata v milionech trojských uncí Kolik % HDP rezervy tvoří
Rusko 74.0 36 %
Čína 62.6 20 %
Švýcarsko 33.4 137 %
Japonsko 27.2 28 %

Kde se těžilo zlato v ČR

Mezi nejznámější zlatokopecké lokality u nás patří řeka Otava, Olešnice, obě Opavy (Zlatá i Černá), Zlatý potok, okolí Jílového u Prahy, Kašperské Hory a Zlaté Hory.

Jaké zlato je nejlepší

V případě investičního zlata je hodnota 999,9/1 000 nejvyšší možná ryzost. Taková hodnota říká, že z 1 000 gramů je 999,9 gramů zlata a pouze 0,1 gramu připadá na jiný kov. Co se týče velikosti, můžete narazit na malé slitky a plíšky, ale také na zlaté cihličky.

Kdo vlastní nejvíce zlata

Zlaté rezervy států

Mezi největší držitele zlatých rezerv patří Spojené státy americké, Německo, Itálie, Francie, Rusko a Čína. Tyto země dohromady drží téměř dvě třetiny celkových zlatých rezerv na světě.

Jak zjistit jestli je to zlato

Puncovní značka je v podstatě razítko vyražené do šperku, díky kterému i laik snadno pozná ryzost materiálu. Punc najdete u prstenů a náušnic na jejich vnitřní straně, u náhrdelníků a náramků pak zpravidla blízko zapínání. Ryzost zlata se značí v karátech a poznáte jej podle čísel 585 a 750.

Jak najít zlato

Zlato se dá najít i z deponií (hald), které byli vytěženy ze zlatonosných pásem. Krásné keříčkové zlato velikosti do 1 cm je pověstné ze štoly Mír na Zlatohorsku. Tato štola byla ražena do tzv. "zlatého sloupu".

Která země má nejvíc zlata

Zlaté rezervy států

Množství zlata v milionech trojských uncí Kolik % HDP rezervy tvoří
Rusko 74.0 36 %
Čína 62.6 20 %
Švýcarsko 33.4 137 %
Japonsko 27.2 28 %

Jak vypadá punc zlata

Obvykle se skládá ze dvou až tří písmen. Český státní punc je speciální obrázek s číslem. Obrázky hlav zvířat označují druh drahého kovu (hlava orla, kohouta a labutě znamená zlato, hlava kamzíka a zajíce platí pro stříbro a královská koruna pro platinu) a číslo udává jeho ryzost.

Co znamená punc 585

585/1000 – jedná se o 14ti karátové zlato, které obsahuje 585 dílů ryzího zlata a 415 dílů ostatních kovů. 750/1000 – 18ti karátové zlato. Obsahuje 750 dílů zlata a 250 dílů ostatních kovů.

Kde se dá najít zlato v ČR

Mezi nejznámější naleziště zlata u nás patřily např. Zlaté hory (Jeseníky), Krásná Hora nad Vltavou, Jílové u Prahy, Roudný, Čelina, Mokrsko (Psí hory), Kašperské Hory v Pošumaví a další. Podle odhadů se z historického hlediska na celém našem území v průběhu dějin vytěžilo přibližně 100 tun českého zlata.