Jak uložit peníze do zlata?

Jak uložit peníze do zlata?

Kde investovat do zlata

Pokud nám jde čistě o investici do zlata jako komodity, nejlogičtějším (a také nejoblíbenějším) způsobem zůstává nákup zlatých slitků, případně zlatých cihliček. Ty mají nejnižší možné prémium na trhu, jasný účel a nastavené podmínky k prodeji i odkupu.

Na co si dát pozor při investování do zlata

Zlato musí být řádně označené

Investiční zlato, které vám prodejce nabízí, navíc musí podle paragrafu 92 zákona o DPH být řádně označeno. Tyto povinné informace jsou pak vyraženy do každé jednotlivé cihličky. Důležitá je zde například čistota zlata. U investičního slitku nesmí být menší než 995 tisícin.

Jak nejlépe nakoupit zlato

Nejoblíbenější jsou slitky a mince. Za nejvýhodnější cenu koupíte zlaté svitky. U mincí ale získáte i sběratelkou hodnotu, která roste sama o sobě nehledě na výkyvy hodnoty samotné komodity.
Archiv

Jak platit zlatem

Jistinu můžete zaplatit bankovním převodem nebo na prodejně – hotově či kartou. Zlato je osvědčenou komoditou se stabilním zhodnocením, která přetrvá po celé generace. Lze jej bezpečně skladovat, snadno převážet a dělit. Nákup zlata je osvobozen od daně z přidané hodnoty a při jeho prodeji neplatíte daň z příjmů.
Archiv

Kdy se vyplati investice do zlata

Obecně platí, že zlato se nejvíce vyplatí nakupovat v případě, že ekonomická situace je stabilní a nehrozí žádná krize. Jeho cena stoupá totiž zejména v období krize.

Proč neinvestovat do zlata

Může mít smysl pro malou část Vašeho portfolia jako doplněk, ale investovat do něj většinu peněz je velmi rizikové. Důvodem je totiž to, že zlato není aktivum, které by Vám vydělávalo nějaké peníze, ale pouze spekulujete na to, že jeho hodnota v budoucnu vzroste.

Kdy se vyplatí investovat do zlata

Obecně platí, že zlato se nejvíce vyplatí nakupovat v případě, že ekonomická situace je stabilní a nehrozí žádná krize. Jeho cena stoupá totiž zejména v období krize.

Kam uložit zlato

Pokud vám jde především o co nejvyšší míru zabezpečení, využijte možnosti pronájmu bezpečností schránky v bance nebo nebankovní úschovny. Nejbezpečnějším způsobem, jak uchovávat zlato u sebe doma, je pořídit si domácí trezor. Ten lze zabudovat do zdi, připevnit k podlaze nebo ho jednoduše umístit například do skříně.

Co má vliv na cenu zlata

Elektřina a zemní plyn přitom nejsou jedinými faktory, které cenu zlata ovlivňují. Nahoru ji tlačí také ceny pohonných hmot, které jsou spotřebovávané při dopravě zlata z dolů ve špatně dostupných místech i při přepravě zlatých slitků, šperků a mincí směrem k zákazníkovi.

Proč investovat do zlata

Investováním prostředků do zlata a drahých kovů chráníte své peníze před inflací, protože cena zlata dlouhodobě a stabilně roste. Navíc v době ekonomické krize, kdy cena peněz, akcií i dalších komodit klesá, má právě cena zlata a cena stříbra rostoucí tendenci.