Kde poprvé zaznělo slovo robot?

Kde poprvé zaznělo slovo robot?

Kde vzniklo slovo robot

Ve světě nejznámější české slovo, které zdomácnělo ve všech světových jazycích, je "robot". Slovo vymyslel Josef Čapek, když se s ním Karel Čapek radil, jak pojmenovat umělé dělníky ve své nové hře a slovo laboři se mu nezdálo vhodné. Slovo "robot", poprvé použito ve hře R.U.R., vlastně vymyslel Karlův bratr Josef.

Z jakého jazyka pochází slovo robot

Z německého Robot, to z českého robota.

Kdy byl vynalezen první robot

Historie průmyslové robotiky

Příběhy o umělých pomocnících a společnících mají dlouhou historii, ale první plně automatizovaný stroj se objevil až v 19. století. První patent týkající se robotiky podal George Devol roku 1954. Jeho společnost Unimation byla první, která vyrobila průmyslového robota.

Co je to robot

Robot je stroj pracující s určitou mírou samostatnosti, vykonávající určené úkoly, a to předepsaným způsobem a při různých mírách potřeby interakce s okolním světem a se zadavatelem: Robot je schopen své okolí vnímat pomocí senzorů, reagovat na něj, zasahovat do něj, případně si o něm vytvářet vlastní představu, model.

Kdo zavedl robotů

Nikdo se nesměl stěhovat, ženit, dát dítě do školy či do učení bez svolení vrchnosti. Toto zřízení trvalo až do roku 1781. Tehdy císař Josef II vydal patent, který rušil nevolnictví a zavedl robotu.

Jak skloňovat slovo robot

Roboty do kuchyně jsou zkrátka roboty, přirozeně je skloňujeme podle slova les. Jazykové příručky však v tomto případě ve shodě nejsou. Zatímco Slovník spisovného jazyka českého nás nechává v tom, že kuchyňský robot je neživotný, Slovník spisovné češtiny dává v tomto případě na výběr. Můžeme si tedy vybrat.

Jaká slova dala čeština světu

Český jazyk nejen slova přijímá, ale i ostatním jazykům dává. Kromě velmi známého Čapkova robota jsou to na příklad slova jako pistole (z husitského píšťala), dolar (ze slova tolar), houfnice (další zbraň, v němčině hauptnitz).

Kdo zrušil robotu

Nevíme přesně, kdy se ta zpráva k němu donesla, ale v neděli 9. května 1790 zhasla naděje poddaných, že se zbaví roboty. V ten den totiž nový císař Leopold II. zrušil takzvaný urbariální patent Josefa II., který robotu fakticky ukončil.

Jak dlouho trvala robota

Robotici na univerzitě v Kalifornském Berkeley, již vyvinuli robota, který může úhledně skládat ručníky, džíny a trička. V roce 2010 robotovi trvalo téměř 19 minut, než vyzvedl, prohlédl a složil jeden ručník, ale v roce 2012 už mohl skládat džíny za pět minut a tričko za něco málo přes šest minut.

Kde se používají roboti

Využití průmyslových robotů zjednodušuje a urychluje práci v mnoha odvětvích, přináší maximální produktivitu a přesnost. Roboty jsou v dnešní době nedílnou součástí zemědělství, stavebnictví, výroby, těžby i lékařství.

Jaké je nejpoužívanější české slovo

Nejčastější jsou v češtině: pán/pan, život, člověk, práce, ruka, den, zem(ě), lidé, doba, hlava, … Slovesa představují 27 % české slovní zásoby.

Co začíná na K

kadidíra.kadidlo.kadikvrdlák.kadipapír.kadipejskařkadipytlík.kadíra.kadírka.

Kdo zavedl robotu

Nikdo se nesměl stěhovat, ženit, dát dítě do školy či do učení bez svolení vrchnosti. Toto zřízení trvalo až do roku 1781. Tehdy císař Josef II vydal patent, který rušil nevolnictví a zavedl robotu.

Co se stalo v roce 1781

Toleranční patent je zákonodárný dokument vydaný 13. října 1781 rakouským panovníkem a římskoněmeckým císařem Josefem II. Císař jím umožnil legální existenci dalších tří křesťanských vyznání (kromě dosud jediného povoleného římskokatolického).

Jak fungovala robota

Robota byla služba sedláků či rolníků, majitelů usedlosti pro majitele panství. Ta zahrnovala velmi širokou paletu rozličných činností pro přesně daný počet dní v roce. Obvykle poskytovali sedláci ruční robotu či robotu s potahem.

Co je nejdelší české slovo

V češtině se obecně za nejdelší slovo považuje "nejneobhospodařovávatelnějšími". Ústav pro jazyk český ovšem upozorňuje, že mohou vzniknout i delší složeniny, jako například "nejzdevětadevadesáteronásobitelnějšími".

Na jaké písmeno je nejvíce slov

Nejvíce českých slov, přes 23 %, končí na písmeno ‚i'. Dalšími písmeny v pořadí jsou ý, a, í, t, k, ě, o, v, n, l. Jen v 399 případech ze vzorku 193 000 slov končí na písmeno ‚h' (např. hloh, roh, stoh).

Co zacina na ř

rabošit.rabulantskýracapajda.racek.řacha.řachanda.rachejtlama.řachny.

Kdy byla v Rakousku zrušena robota

Konečné rozhodnutí padlo 7. září 1848 kdy císař na návrh Říšském sněmu přijal patent rušící robotu a všechny ostatní poddanské povinnosti.

Kdo zrušil robotu v českých zemích

května 1790 zhasla naděje poddaných, že se zbaví roboty. V ten den totiž nový císař Leopold II. zrušil takzvaný urbariální patent Josefa II., který robotu fakticky ukončil.

Co se stalo v roce 1993

Českoledna – Se zánikem Československa vznikly nástupnické státy Česká republika a Slovenská republika.ledna – Václav Havel byl zvolen prvním prezidentem České republiky.února – Proběhla měnová odluka, při které z původní koruny československé vznikly dvě národní měny: koruna česká a koruna slovenská.

Kdy byla robota

Chalupník byl drobný zemědělec, který vlastnil chalupu a menší výměru polí. Domkař měl jen menší dům a maximálně zahrádku kolem domu. Robota mezi lety 1845 až 1848 obnášela pro tři dolnobučické sedláky povinnost pracovat na panském 156 dní s potahem a 39 dní ručně.

Jak vypadá nejdelší slovo na světě

Nejdelší anglické slovo v Oxfordském slovníku je pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis. Obsahuje 45 písmen a označuje nemoc plic způsobenou vdechováním popela a písečného prachu. V češtině se obecně za nejdelší slovo považuje "nejneobhospodařovávatelnějšími".

Jaké je nejdelší anglické slovo

Znáte jazyk Taki Taki Nejbohatším jazykem světa je prý angličtina s 600 tisíci slovy, čeština jich má na 300 tisíc. Nejdelší české slovo (nejneobhospodařovávatelnějšími) má 30 písmen, nejdelší anglické slovo (pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis) jich má ještě o patnáct více.

Co začíná na písmeno E

elektrikařina.elektro-ojetina.elektroauto.elektroběžka.elektrobrnda.elektrobus.elektrobuzna.elektrocyklista.