Kde se poprvé objevilo slovo robot?

Kde se poprvé objevilo slovo robot?

Kde poprvé zaznělo slovo robot

Slovo robot bylo poprvé v dějinách použito v roce 1920 ve hře R.U.R Karla Čapka. Je to nejznámější české slovo, které zdomácnělo ve všech světových jazycích.
Archiv

Jak vzniklo slovo robot

Slovo robota (práce), od kterého je slovo robot odvozeno, najdeme již v kronikách ze 17. století. Spisovatel Karel Čapek použil slovo robot na radu svého bratra Josefa v divadelní hře R.U.R. Původně chtěl umělé bytosti pojmenovat labor.
Archiv

Z jakého jazyka pochází slovo robot

Z německého Robot, to z českého robota.

Kdy byl vynalezen robot

Historie průmyslové robotiky

Příběhy o umělých pomocnících a společnících mají dlouhou historii, ale první plně automatizovaný stroj se objevil až v 19. století. První patent týkající se robotiky podal George Devol roku 1954. Jeho společnost Unimation byla první, která vyrobila průmyslového robota.

Co je to robota

Robota je ve feudálním systému osobní služba sedláků a rolníků či chalupníků-bezzemků pro jejich pány. Robotník je pak výraz pro poddaného robotujícího pro svého pána, někdy též vyššího správního či soudního úředníka, drába apod. Robota byla služba sedláků či rolníků, majitelů usedlosti pro majitele panství.

Co je to Pátečníci

Pátečníci je označení skupiny kulturních a politických osobností první Československé republiky z okruhu spisovatele Karla Čapka, kteří se u něj v pátek odpoledne scházívali.

Kdo vynalezl robot

Dnes ho zná celý svět. Jedno ze světově nejznámějších slov českého původu vzniklo již v roce 1921, kdy jej poprvé ve významu stroj použil český spisovatel Karel Čapek v dramatu R.U.R. Vymyslel ho ovšem bratr Josef Čapek.

Kdo zavedl robotů

Nikdo se nesměl stěhovat, ženit, dát dítě do školy či do učení bez svolení vrchnosti. Toto zřízení trvalo až do roku 1781. Tehdy císař Josef II vydal patent, který rušil nevolnictví a zavedl robotu.

Jaká slova dala čeština světu

Český jazyk nejen slova přijímá, ale i ostatním jazykům dává. Kromě velmi známého Čapkova robota jsou to na příklad slova jako pistole (z husitského píšťala), dolar (ze slova tolar), houfnice (další zbraň, v němčině hauptnitz).

Kde se používají roboti

Využití průmyslových robotů zjednodušuje a urychluje práci v mnoha odvětvích, přináší maximální produktivitu a přesnost. Roboty jsou v dnešní době nedílnou součástí zemědělství, stavebnictví, výroby, těžby i lékařství.

Kdo zrušil robotu

Nevíme přesně, kdy se ta zpráva k němu donesla, ale v neděli 9. května 1790 zhasla naděje poddaných, že se zbaví roboty. V ten den totiž nový císař Leopold II. zrušil takzvaný urbariální patent Josefa II., který robotu fakticky ukončil.

Kdo zavedl robotu

Marie Terezie patentem reagovala na selské povstání z roku 1775, podpořené krizí kvůli rozsáhlému hladomoru v letech 1770–1772. Patent stanovil délku robotního pracovního dne na 8 hodin v zimě, 12 hodin v létě, včetně přestávky na oběd. Navíc robotní patent zkrátil robotu pouze na tři dny v týdnu.

Kdo zalozil pátečníky

Páteční setkávání se stalo zavedenou „institucí“ kolem roku 1925, kdy si Karel Čapek pořídil vilu na Vinohradech, v tehdejší Úzké ulici (dnes ulice Bratří Čapků), a název pátečníci se všeobecně vžil roku 1927.

Kdo patril do Patecniku

Mezi pátečníky patřili Karel a Josef Čapkové, T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Josef Kopta, Ferdinand Peroutka, Josef Šusta (historik), František Langer, Eduard Bass, Karel Poláček, Václav Rabas, Jan Masaryk, Jan Blahoslav Kozák, Arne Laurin, rakouský spisovatel Karl Kraus, spisovatel a divadelní kritik Josef Kodíček, …

Jak skloňovat slovo robot

Roboty do kuchyně jsou zkrátka roboty, přirozeně je skloňujeme podle slova les. Jazykové příručky však v tomto případě ve shodě nejsou. Zatímco Slovník spisovného jazyka českého nás nechává v tom, že kuchyňský robot je neživotný, Slovník spisovné češtiny dává v tomto případě na výběr. Můžeme si tedy vybrat.

Co je to robot

Robot – stroj pracujícím s určitou mírou samostatnosti vykonávající určené úkoly, a to předepsaným způsobem a při různých mírách potřeby interakce s okolním světem a se zadavatelem. Robot je schopen vnímat své okolí pomocí senzorů, zasahovat do něj, případně si o něm vytvářet vlastní představu.

Jaké je nejpoužívanější české slovo

Nejčastější jsou v češtině: pán/pan, život, člověk, práce, ruka, den, zem(ě), lidé, doba, hlava, … Slovesa představují 27 % české slovní zásoby.

Co začíná na K

kadidíra.kadidlo.kadikvrdlák.kadipapír.kadipejskařkadipytlík.kadíra.kadírka.

Co se stalo v roce 1781

Toleranční patent je zákonodárný dokument vydaný 13. října 1781 rakouským panovníkem a římskoněmeckým císařem Josefem II. Císař jím umožnil legální existenci dalších tří křesťanských vyznání (kromě dosud jediného povoleného římskokatolického).

Kde se scházeli Pátečníci

Ve vile bratří Čapků se 13 let každý pátek scházela prvorepubliková skupina intelektuálů. Hlavní osobností Pátečníků byl prezident Tomáš G. Masaryk. Dalšími hosty byli liberálně orientovaní novináři, umělci a politici jako Ferdinand Peroutka, Jiří Poláček, František Kupka nebo František Langer.

Co to je Pátečníci

Pátečníci je označení, které si vysloužila úzká skupina mužů z okruhu spisovatele Karla Čapka. Jednalo se převážně o kulturní a politické osobnosti první republiky, jež svého času patřily mezi elitu českého národa. Nejváženějším členem byl prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Kdo založil Pátečníky

Páteční setkávání se stalo zavedenou „institucí“ kolem roku 1925, kdy si Karel Čapek pořídil vilu na Vinohradech, v tehdejší Úzké ulici (dnes ulice Bratří Čapků), a název pátečníci se všeobecně vžil roku 1927.

Kdy se scházeli Pátečníci

Po léta jsme byli hosty Českého centra Mezinárodního Pen klubu, teď se kvůli rekonstrukci Klementina setkáváme na Přírodovědecké fakultě UK; scházíme se každý pátek v 17 hodin. Ve vůdčí úloze našich pravidelných setkání se v průběhu let vystřídalo několik významných osobností.

Co je nejdelší české slovo

4) Nejdelší české slovo

Nejdelším český slovem je nejzdevětadevadesáteronásobitelnějšího, které se skládá z 38 písmen.

Na jaké písmeno je nejvíce slov

Nejvíce českých slov, přes 23 %, končí na písmeno ‚i'. Dalšími písmeny v pořadí jsou ý, a, í, t, k, ě, o, v, n, l. Jen v 399 případech ze vzorku 193 000 slov končí na písmeno ‚h' (např. hloh, roh, stoh).