Co symbolizuje Bílá nemoc?

Co symbolizuje Bílá nemoc?

Co znamená Bílá nemoc

Bílá nemoc je divadelní hra – drama Karla Čapka z roku 1937. Dílo varuje před nastupujícím fašismem. Jde o jedno z děl varujících před nástupem nacismu v Německu a stalo se posléze i jedním z důvodů plánované autorovy perzekuce gestapem.

Jak se projevuje Bílá nemoc

Blíže neurčená země začala trpět epidemií tzv. Bílé nemoci, která se projevuje malomocenstvím, bílými skvrnami na kůži. Lidé se infikují dotykem. Nejprve zaútočí jen na staré a chudé.
Archiv

Koho napadá Bílá nemoc

Prvotním příznakem je bílá, tvrdá skvrna někde na těle nemocného. Choroba napadá pouze lidi ve věku okolo padesáti let.
Archiv

Kdy se odehrává Bílá nemoc

Protiválečné divadelní drama napsané v předvečer druhé světové války. Čapkovo naléhavé varování před nebezpečím nastupujícího nacismu, které se stalo záminkou k jeho plánované perzekuci hitlerovským režimem.

Jak končí kniha Bílá nemoc

Dějství končí tím, že se dozvíme, že se baron Krüg zastřelil. Maršál se sejde s ministry, kteří mu sdělují, jak jsou obyvatelé nespokojení s válkou a válce se chtějí vyhnout i další státy, které chtějí mír. Všichni mají strach z nemoci.

Jak skončila Bílá nemoc

Bílá nemoc se nevyhne ani baronu Krügovi, ten žádá Maršála, aby válku skončil. Maršál ale nesouhlasí a dál pokračuje v bojích. Baron Krüg nakonec spáchá sebevraždu. Nakonec onemocní i sám diktátor Maršál, a aby dostal lék, zastaví válku.

Kdo byl předlohou postavy doktora Galéna

Galén je doktor, který léčí chudé pacienty, trpící nemocí nazvanou Morbus Tshengi (lidově se jí říkalo Bílá nemoc). Je původem Řek a pochází z Pergama. Lilienthal, jeho učitel, mu říkal “Dětina“.

Co je to Pátečníci

Pátečníci je označení skupiny kulturních a politických osobností první Československé republiky z okruhu spisovatele Karla Čapka, kteří se u něj v pátek odpoledne scházívali.

Kdo je autorem slova robot

Ve světě nejznámější české slovo, které zdomácnělo ve všech světových jazycích, je "robot". Slovo vymyslel Josef Čapek, když se s ním Karel Čapek radil, jak pojmenovat umělé dělníky ve své nové hře a slovo laboři se mu nezdálo vhodné. Slovo "robot", poprvé použito ve hře R.U.R., vlastně vymyslel Karlův bratr Josef.

Kdy se scházeli Pátečníci

Po léta jsme byli hosty Českého centra Mezinárodního Pen klubu, teď se kvůli rekonstrukci Klementina setkáváme na Přírodovědecké fakultě UK; scházíme se každý pátek v 17 hodin. Ve vůdčí úloze našich pravidelných setkání se v průběhu let vystřídalo několik významných osobností.

Kdo patří mezi pátečníky

Mezi pátečníky patřili Karel a Josef Čapkové, T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Josef Kopta, Ferdinand Peroutka, Josef Šusta (historik), František Langer, Karel Steinbach, Eduard Bass, Karel Poláček, Václav Rabas, Jan Masaryk, Jan Blahoslav Kozák, Arne Laurin, Alfred Fuchs, rakouský spisovatel Karl Kraus, spisovatel a …

Kde se využívá robot

Roboty se široce využívají ve výrobě, montážích, transportech, vesmírném bádání, lékařství, vojenství, laboratořích a bezpečnosti.

Co jsou Patecnici

Pátečníci je označení, které si vysloužila úzká skupina mužů z okruhu spisovatele Karla Čapka. Jednalo se převážně o kulturní a politické osobnosti první republiky, jež svého času patřily mezi elitu českého národa. Nejváženějším členem byl prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Kdo založil pátečníky

Páteční setkávání se stalo zavedenou „institucí“ kolem roku 1925, kdy si Karel Čapek pořídil vilu na Vinohradech, v tehdejší Úzké ulici (dnes ulice Bratří Čapků), a název pátečníci se všeobecně vžil roku 1927.

Kdo vynalezl slovo robot

Dnes ho zná celý svět. Jedno ze světově nejznámějších slov českého původu vzniklo již v roce 1921, kdy jej poprvé ve významu stroj použil český spisovatel Karel Čapek v dramatu R.U.R. Vymyslel ho ovšem bratr Josef Čapek.

Kdo zavedl robotů

Nikdo se nesměl stěhovat, ženit, dát dítě do školy či do učení bez svolení vrchnosti. Toto zřízení trvalo až do roku 1781. Tehdy císař Josef II vydal patent, který rušil nevolnictví a zavedl robotu.

Kam Radime Karla Čapka

Řadí se k velikánům naší literatury, po Haškovi je druhým autorem, který se stal světovým pojmem. Český prozaik, novinář, dramatik, filosof, básník-překladatel,esejista; literární, divadelní a výtvarný kritik, také fotorgaf a autor knih pro děti, se narodil roku 1890 v rodině lékaře Antonína Čapka .

Jak dlouho trvala robota

Robotici na univerzitě v Kalifornském Berkeley, již vyvinuli robota, který může úhledně skládat ručníky, džíny a trička. V roce 2010 robotovi trvalo téměř 19 minut, než vyzvedl, prohlédl a složil jeden ručník, ale v roce 2012 už mohl skládat džíny za pět minut a tričko za něco málo přes šest minut.

Jaký patent vydala Marie Terezie

Roku 1775 vydala Marie Terezie poslední robotní patent, který zmírnil robotní povinnost.

Kde je hrob Čapka

hřbitov Vyšehrad, PrahaKarel Čapek / Místo pohřbeníVyšehradský hřbitov neboli „Slavínský hřbitov při kostele sv. Petra a Pavla na Vyšehradě“ je od 19. století národní pohřebiště, místo odpočinku významných českých osobností a jejich rodin.
Na východní straně hřbitova stojí společná hrobka vybraných osobností – Slavín. Wikipedie

Co to je Pátečníci

Pátečníci je označení, které si vysloužila úzká skupina mužů z okruhu spisovatele Karla Čapka. Jednalo se převážně o kulturní a politické osobnosti první republiky, jež svého času patřily mezi elitu českého národa. Nejváženějším členem byl prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Kdo zrušil robotu

Nevíme přesně, kdy se ta zpráva k němu donesla, ale v neděli 9. května 1790 zhasla naděje poddaných, že se zbaví roboty. V ten den totiž nový císař Leopold II. zrušil takzvaný urbariální patent Josefa II., který robotu fakticky ukončil.

Co muze delat robot

Robot může buď pomáhat, nebo dělat lidskou práci, popř. zajišťovat i komfort společnosti. Robotika úzce souvisí s elektronikou, mechanikou a softwarem. Tento název jako první použil spisovatel Isaac Asimov ve svých povídkách o robotech.

Na co zemřela Marie Terezie

U Marie Terezie byl diagnostikován vysoký krevní tlak a pulmonální neprůchodnost s rozedmou plic. Dne 8. listopadu 1780 se nachladila na lovu bažantů a 29. listopadu 1780 zemřela.

Kdo zrušil robotu v českých zemích

května 1790 zhasla naděje poddaných, že se zbaví roboty. V ten den totiž nový císař Leopold II. zrušil takzvaný urbariální patent Josefa II., který robotu fakticky ukončil.