Co to je deviza?

Co to je deviza?

Jaký je rozdíl valuty a devizy

Devizami rozumíme peněžní prostředky v cizí měně v bezhotovostní podobě. Na rozdíl od valut, které představují peněžní prostředky v cizí měně v hotovostním vyjádření (bankovky a mince cizí měny), mají devizy podobu především: peněžních prostředků na bankovním účtu v cizí měně, potom hovoříme o tzv. devizovém účtu.
Archiv

Co je deviza nákup

Deviza nákup: Když vám chodí peníze ze zahraničí

Proplacená faktura a jakýkoli jiný převod ze zahraničního účtu na ten váš se počítá kurzem deviza nákup.
Archiv

Co je valutový kurz

Devizový kurz (směnný kurz bezhotovostních transakcí) se vytváří na základě poptávky a nabídky v rozpětí max. 0,1%, valutový kurz (směnný kurz hotovostních transakcí) se pohybuje v rozmezí 4-5%, v praxi proto platí, že devizový kurz je výhodnější než valutový.

Co je nákup a prodej valut

Banka Vám valuty prodává za české koruny a vy je od ní nakupujete. V případě, že Vám zbude hotovost v cizí měně a vy ji chcete bance prodat zpátky, zajímá Vás sloupec „nákup“, protože banka od Vás valuty nakoupí.

Kde můžete nakoupit valuty

Prodej, nebo nákup

Banka Valuty nákup Valuty prodej
KB 2 %, min. 50 Kč 1 %, min. 50 Kč
Raiffeisen 1 %, min. 50 Kč 1 %, min. 50 Kč
Volksbank bez poplatku bez poplatku
Živnostenská 2 %, min. 50 Kč, max. 1.000 Kč 2 %, min. 50 Kč, max. 1.000 Kč

Co to je kurz

Kurz (z lat. cursus, běh) je ucelený soubor přednášek, seminářů, cvičení atd., spojený společným tématem a obvykle také osobou (týmem) vyučujících. Účastníci se do kurzu přihlašují (zapisují) a na závěr se často podrobují zkoušce a mohou získat nějaké osvědčení.

Kde koupit libry

Můžete je ve VB kdykoliv vyměnit za libry. Nejjednodušší a zároveň nejvýhodnější cestou ke směně v Anglii jsou banky. Ve větších městech jsou otevřené i o víkendech a za směnu si neúčtují žádné poplatky. Kromě bank nabízejí směnu peněz i pošty, hotely a směnárny na letištích a v turistických oblastech.

Jaký kurz používá banka

Placení kartou

Ten se v současnosti pohybuje v oslovených bankách od 25,40 do 26,50 korun za euro. Každý den se však kurz mění, i když většinou jen o haléře. U některých bank ovšem platí, že i když se podíváte na aktuální kurz hned po nákupu, nemusí se nakonec částka z vaše účtu strhnout podle něj.

Kdo určuje kurz koruny

Platí ale, že cenu, za kterou se konkrétní měna kupuje nebo prodává, vyhlašuje Česká národní banka. Ta stanovuje kurzy koruny k ostatním měnám každý den na základě toho, jak se ten den obchodovaly jednotlivé měny na devizovém trhu.

Kdy bylo euro nejlevnější

Krize eurozónu nezabila, ale posílila

V posledních letech euro zdražovaly intervence ČNB. Naopak nejlevnější bylo v roce 2012, kdy vrcholila řecká dluhová krize. Tehdy nás přišlo jedno euro na 22,86 koruny.

Jak směnit peníze co nejvýhodněji

Měničky mincí jsou velice praktickou možností, kde rozměnit peníze. Jejich výhodou je, že nemusíte s nikým komunikovat. Tyto automaty na rozměňování bankovek najdete například na parkovištích, ve větších obchodních centrech, u benzinových pump či u samoobslužných myček.

Jak funguje sázení

Kurzové sázení je sázková hra pořádaná pořadatelem, jejíž princip spočívá v odhadování výsledku události sázkařem, které je za účelem výhry podloženo finančním vkladem. Pořadatel sázky zvažuje pravděpodobnost jednotlivých možných výsledků události a podle ní na ně vypisuje příslušné kurzy.

Co to je devalvace

Termín devalvace se používá u pevných měnových kurzů v souvislosti s úpravou centrální parity domácí měny vůči zahraniční měně či měnovému koši. Konkrétně tento pojem označuje znehodnocení centrální parity, v jehož důsledku je nutné vynaložit více jednotek domácí měny na nákup jednotky zahraniční měny.

Kde směnit koruny na libry

Můžete je ve VB kdykoliv vyměnit za libry. Nejjednodušší a zároveň nejvýhodnější cestou ke směně v Anglii jsou banky. Ve větších městech jsou otevřené i o víkendech a za směnu si neúčtují žádné poplatky. Kromě bank nabízejí směnu peněz i pošty, hotely a směnárny na letištích a v turistických oblastech.

Kde vymenit libry na koruny

Nevýhody směny v Česku

Služba Směnný kurz Kolik utratíte
ČSOB 1 GBP = 28,969 CZK⁷ 14 484,5 CZK
Komerční banka 1 GBP = 28,916 CZK⁸ 14 458,3 CZK
Exchange s.r.o. 1 GBP = 28,50 CZK⁹ 14 250 CZK
Euro exchange 1 GBP = 28,08 CZK¹⁰ 14 040 CZK

Na co si dát pozor při platbě kartou v zahraničí

Na cestách v zahraničí si při platbě kartou nebo výběru z bankomatu obvykle můžete zvolit, jestli zaplatíte nebo vyberete v lokální měně, nebo v měně svého účtu (DCC). Pokud jste v zemi, kde se kurz lokální měny příliš nemění – například, kde se platí eurem nebo dolarem, je vždy lepší vybrat si platbu v lokální měně.

Jak platit v Německu

Platba kartou a bankomaty

Na většině míst včetně čerpacích stanic lze uplatnit i cestovní šeky a platební karty Visa, MasterCard, American Expres. Pokud chcete platit co nejmenší směnné poplatky, doporučujeme si zařídit kartu Revolut.

Jak se počítá kurz měn

Měnový kurz vyjadřuje cenu jedné měny v jednotkách jiné (známé také jako exchange rate). Například za kolik českých korun můžeme nakoupit jeden dolar a kolik korun dostaneme za jeden dolar. Pokud je kurz amerického dolaru vůči české koruně 24,90, znamená to, že $1 = 24,90 Kč.

Co má vliv na kurz koruny

Na jedné straně prognóza kurzu ovlivňuje budoucí inflaci a tedy i měnovou politiku usilující o udržení inflace v blízkosti inflačního cíle, na druhé straně je kurz zpětně ovlivňován měnovou politikou (přes rozdíl v domácích a zahraničních úrokových sazbách).

Jaký bude kurz eura v roce 2023

Samotná ČNB totiž ve své zatím poslední listopadové prognóze předpokládala, že v roce 2023 česká měna zamíří někam k úrovni 24,80 za euro.

Jak se bude vyvíjet euro

Znamená to, že intervenční aktivita ČNB v září zeslábla a je pravděpodobné, že v budoucnu již centrální banka nebude korunu držet na současných úrovni kolem 24,60 za euro. V prognóze samotné ČNB se počítá s průměrným kurzem CZK/EUR pro rok 2023 v úrovni kolem 25,70 CZK za euro.

Kde se dá koupit nejlevnější euro

Kam pro eura

Kurz Poplatek
Česká spořitelna 24,89 2 %, min. 40 Kč
MONETA Money Bank 25,09 2 % min. 30 Kč
Komerční banka 24,923 2,5 %, min. 50 Kč
Expobank 24,793 2 %, min. 50 Kč

Kde je lepsi vymenit peníze

Praktické místo, kde rozměnit peníze, jsou banky. Dejte si ovšem pozor, nad 100 ks musíte platit provizi bance. Často se jedná o 3 %, nebo určenou minimální sazbu, ta se liší banka od banky. Řešením je tedy měnit bankovky postupně.

Co znamená v sázkách 12

Konkrétně 1X (10) znamená neprohra domácích, takže výhru tipujícímu zaručuje vítězství domácích a remíza. 2X (02) znamená neprohra hostů. Někdy bývá rozšířen o 12 – výsledek bez remízy. V případě remízy vyhráváte!

Co znamená kurz 1 25

100% / 1,25 = 80%

Decimálním kurzům se říká také evropské nebo EU kurzy. Za každou korunu, kterou vsadíte, obdržíte v případě výhry zpět její násobek s decimálním kurzem. Decimální jednotky můžete jednoduše počítat také na kalkulačce pomocí tlačítka 1/x.