Co ušít že saténu?

Co ušít že saténu?

Jak se šije satén

Z látek jako je šifon nebo satén, je dělat klasický dvojitě složený šikmý proužek tak trochu peklo, takže používám jiný způsob, který je ale vhodný pouze pro tenké materiály, vzhledem k více vrstvám látky. Pro olemování používám proužek široký 5 cm, pokud jsou přídavky na švy obvyklých 1,5 centimetru.

Jakou jehlu na satén

Základem je hodně špendlit, stehovat, pečlivě rozžehlovat. Jehly universal 70-80. Řezací kolečko je na klouzavé materiály lepší než stříhání nůžkami a lépe se vám bude pracovat na koberci nebo jiném neklouzavém povrchu.

Jak šít jemné látky

Při šití jemných látek často také vzniká problém při samotném šití na šicím stroji. Aby se vám šilo skutečně dobře, doporučuji pořídit speciální tenkou jehlu "microtex", která hladce projde mezi jemnými a nahusto tkanými nitěmi.

Jak se vyrábí satén

Satén je tkanina v atlasové vazbě s vysokým leskem na lícní straně, kde převažují osnovní nitě. Tkaniny se vyrábí převážně z přízí z nekonečných vláken (přírodní hedvábí, viskóza, polyester, polyamid) s použitím na večerní šaty, podšívkovinu, spodní a noční prádlo.

Jak šít z Muselinu

Při šití bývá trošku „živější“ a je třeba ho korigovat. Jehly (běžné, strečové) volte o síle 70/10 až 90/14, u batistu i 60/8. U nití můžete sáhnout po hedvábné, bavlněné, syntetické či kombinaci bavlna-polyester.

Jak Všít podšívku do šatů

Podšívku přišpendlíme lícem k líci na příslušné přední a zadní díly z vrchní látky, přitom se boční švy a okraje výstřihu a průramků stýkají. Podšívku přišijeme, začínáme resp. končíme přesně na vyznačené ramenní linii. Švové přídavky sestřihneme a v místech zaoblení je nastřihneme.

Jak se šije hedvábí

Běžné polyesterové šicí nitě v barvě vybrané látky – hedvábí není nutné šít hedvábnými nitěmi. Krejčovský příložník nebo delší obyčejné pravítko. Krejčovskou křídu nebo mizící značkovací fix – i na světlé hedvábí doporučujeme bílou křídu, protože barevné křídy někdy nechávají nevypratelné skvrny.

Jak šít síťovinu

Síť neboli krajku, odborněji řečeno krajkovinu, můžete šít klasickými jehlami universal nebo dvojitou jehlou (vel. 70/10–80/12) nebo pomocí overlocku. Po sešití látky doporučujeme použít teflonovou nebo kráčející patku. Délka stehu: 1.5–2.5 mm, nižší napětí nití.

Co se šije z mušelínu

Z mušelínu lze ušít nejen oblečení, ale i dětské plenky a zavinovací dečky, přikrývky, utěrky, povlečení, osušky a spoustu dalšího. Díky jeho savosti a prodyšnosti je vhodný zejména na letní oblečení, kdy tyto vlastnosti nejvíce oceníme.

Co se šije z úpletu

Vlastnosti a využití úpletu

Úplet si zamilujete pro jeho vlastnosti i všestranné využití. edná se o pružnou a prodyšnou látku, která je příjemná na tělo. Navíc z ní ušijete téměř všechno. Využít lze na trička, šaty, mikiny, legíny, tepláky, sukně, dětské oblečení, čepice, nákrčníky či čelenky.

Jak poznam satén

Pod pojmem satén se ukrývá lesklá tkanina v atlasové vazbě. Luxusní látka je z přírodního hedvábí a kromě toho, že se příjemně nosí, rozeznáte ji od syntetické verze poměrně snadno: stačí se podívat na cenovku. Kousky ušité z polyesteru nebo viskózy seženete za pár stovek.

Jak vypadá satén

Satén je tkanina v atlasové vazbě, která je typická svou hladkou lícní stranou. Pro výrobu se používají příze různého druhu, každá má přitom svá specifika a hodí se pro jiné účely. Hedvábí, viskóza, polyester a polyamid se nejčastěji využívá pro výrobu spodního prádla, nočních košilek či podšívek.

Co ušít z Vafloviny

Vaflovina je speciální bavlněný materiál s vaflovou vazbou. Má charakteristický čtvercový vzhled. Díky skvělé savosti se používá na šití utěrek, prostírání, běhounů, županů, bryndáčků a projektů pro děti.

Na co je vhodny mušelín

Z mušelínu lze ušít nejen oblečení, ale i dětské plenky a zavinovací dečky, přikrývky, utěrky, povlečení, osušky a spoustu dalšího. Díky jeho savosti a prodyšnosti je vhodný zejména na letní oblečení, kdy tyto vlastnosti nejvíce oceníme.

Jakou látku na podšívku

Dobrý den, osobně bych volila podšívku z viskozové, nebo acetátové podšívky – najdete zde: https://www.marlen.cz/podsivky – látky bude po ní pěkně klouzat a oba materiály jsou příjemné.

Co ušít z viskózy

Z viskózy se šije zpravidla letní oblečení (tílka, topy, halenky, košile, lehké šaty, maxišaty, sukně krátké i dlouhé, kalhoty), oblečení pro významnější příležitosti (společenské šaty, tuniky, sukně, kalhoty, business oblečení) i noční a domácí prádlo (domácí kalhoty, šatovky, noční košile, pyžamo), různé módní …

Jak se pozná pravé hedvábí

Přírodní hedvábí je sice citlivé na teplo, ale hoří špatně. Při vložení do plamene se neochotně rozhoří a jakmile ho vytáhnete, zhasne. Spálené vlákno je černé a na konci zůstane černá kulička, kterou lze však rozmáčknout prsty. Při hoření hedvábí páchne jako hořící vlasy.

Proč šicí stroj nedělá stehy

Při silných místech občas stroj neprovazuje (vynechává) stehy. Pomůže zvýšit přítlak patky, pokud ani to problém nevyřeší, zkuste dát silnější jehlu a případně šít ručně “kolečkem”. U softshellu se velmi často stává, že steh vynechává stehy, velmi často pomůže vyměnit standardní jehlu za stretch.

Co je pružný steh

Pružný steh

Používá se pro šití pletenin, nekrčí se u něj materiál. Používejte se strečovou jehlou a kvalitní nití.

Co ušít z dvojité Gázoviny

Dvojitou gázovinu mohu doporučit i začínajícím švadlenkám, pokud se vám ji podaří ihned na začátku umravnit, šije se z ní jedna báseň. Jedná se vlastně o dvě vrstvy látky spojené jednotlivými nitkami v pravidelné mřížkové vazbě. Protože je látka tkaná velmi volně, byla po odmotání z role lehce deformovaná.

Co ušít z froté

Nejčastěji se s froté textilem potkáváme ve formě ručníků či napínacích prostěradel. Můžeme ho však najít i mezi oblečením. Používá se na pyžama, trika či dětské oblečení, ale není to tak časté. Pokud si vybavíte ručník a prostěradlo, je jasné, že není froté jako froté.

Co to je bavlněný satén

Bavlněný satén je hedvábně měkká tkanina s jemným leskem. Látka z česané vlny má velmi kvalitní zpracování a skvěle reaguje na barvení vláken. Tato verze úpravy bavlny je o něco měkčí, než je úprava perkálová a také víc odolává krabacení.

Jaký je rozdíl mezi saténem a hedvábím

na rozdíl od hedvábí, které vyžaduje ruční praní, můžete bavlněný satén prát v pračce, bavlněný satén se nemusí žehlit, a pokud ano, není to náročný proces, hedvábí je náročné na žehlení, musí se žehlit ještě vlhké.

Jak se pere mušelín

Mušelínové věci perte na 30°, nesušte a nebělte. Žehlete na nízký stupeň. Čím více jej budete prát, tím více bude mekčí. Materiál je 100% bavlna, můžete je prát na jemný program na 30°C.

Jak Zehlit mušelín

Čím více ho budete využívat a prát, tím jemnější na dotek bude. Tento lehký materiál se doporučuje prát v ruce ve studené vodě, případně na jemné praní v pračce (40 stupňů). Mušelín nesušte v sušičce a ani ho nebělte. Plenu samozřejmě můžete vyžehlit, opět ale na nižší stupeň (110 stupňů).