Jak poznat rub a líc bavlna?

Jak poznat rub a líc bavlna?

Jak poznat rub a líc karty

tady bych řekla, že co je rovně= líc, co je šikmo= rub. Když ho roztáhnete, tak z jedné strany jsou vidět gumičky, takové tenoučké nitky, to je rub.

Co je rub a líc látky

Líc je lesklejší, rub je takový matnější a chlupatější.
Archiv

Co je to Finerib

Patent (žebro, rib, finerib, náplet) – se všemi těmito názvy se můžete setkat. Jedná se o pleteninu s podélnými plastickými pruhy v různých šířkách. Vyrábí se různými technikami pletení (V podstatě se jedná o pleteniny s oboulícní nebo interlockovo vazbou.)
Archiv

Jak poznat lic

Zjišťování rubu a lícu látky:

U bavlněných složených látek bývá líc obvykle nahoře, u vlněných uvnitř – ale určuje se podle pevného kraje , který bývá hladší, u vzorovaných látek bývá vzor z lícové strany jasnější nebo tmavší apod., ale nic z toho není pravidlem.

Co se sije z Popelinu

Používá se na košile, halenky, sukně, šaty, ale i domácí textil a dekorace. Kromě bavlněného popelínu se můžeme potrkat i se směsovým, vlněným i hedvábným. Z popelínu si s námi můžete třeba ušít: zástěrku, tuniku, šaty, sukni, kalhoty, košilové šaty atd.

Co se šije z bavlny

Látky a jejich využitíBavlna – plátno.Pro nás je nejlepší využití na tašky,závěsy, povlečení, polštáře, polštářky, kojící polštáře, kapsáře, plenkovníčky, mantinely do postýlky a většinu dekorací.Výborně se ale hodí i na šití sukýnek a šatiček.Plátno je nejjednodušší základní typ vazby tkaniny.

Jak poznat smer látky

Na střihových dílech bývá dlouhá šipka a ta označuje směr, jakým se dávají díly na látku. Při položení dílu na látku musí být šipka rovnoběžná se směrem vláken látky.

Co to je úplet

Úplet neboli pletenina je velmi specifická textilie, která se vyznačuje extrémní pružností. Na její výrobu se používají bavlněné, viskózové i syntetické materiály. Úpletové oblečení je perfektně prodyšné a nemačkavé. Bohužel je však značně náchylné k opotřebení, konkrétně žmolkování.

Jak vypadá úplet

Jednolícní úplet – (tričkovina nebo jersey) na lícní straně pleteniny viditelná jen hladká lícní a na rubní straně jen rubní vroubkovaná očka. Podobně jako u svetru pleteného jednou řadou hladce, druhou obrace.

Co ušít ze 100 bavlny

Bavlněné látky všech možných vzorů a barev. Jsou vyrobeny ze 100% bavlny, také se jim říká "plátýnka", mají gramáž cca 130g/ m2. Můžete si z nich ušít závěsy, ubrus, sedáky, sukýnku, povlečení, zavinovačku, nebo třeba dekorační polštářky.

Jak stříhat látky

Střihové díly lze na tkaninu umisťovat třemi způsoby: po směru osnovy, kolmo ke směru osnovy (po směru útku) a v šikmém směru. V každém směru se tkanina chová jinak. Zatímco ve směru vlákna je nejpevnější a nejstabilnější, tak naopak v šikmém směru pruží a splývá.

Co je to Naplet

Náplet či jinak žebro, rib, finerib je pletenina s podélnými plastickými pruhy, které vznikají díky technice pletení. Jedná se o pleteniny s oboulícnou nebo interlockovou vazbou. I proto se u nich obtížně rozlišuje rub a líce. Při šití z nápletu myslete zejména na jeho velkou roztažnost.

Jak poznat osnovu a útěk

Kdybyste si nevzpomněli, tak vám sem radši hodím obrázek. Je tam vidět nitě, které vedou shora dolů, to je tzv. osnova a přes ně se provléká člunek s nití. To jsou ty nitě, co jsou křížem přes osnovu a říká se jim útek.

Jak obkreslit střih

Způsobů je několik. Ten nejkrkolomnější je asi ten, kdy si vezmeme vystřižený párový díl, na něj položíme střihový díl (papírový), našpendlíme a všechno křídou nebo mýdlem překreslíme. Tento způsob používám v trochu jiné variantě a to tehdy, když šiju z nějaké vzorované látky a potřebuji, aby vzor byl hezky sesazený.

Jak odstranit krejčovskou křídu

Krejčovské mýdlo – křída je krejčovské mýdlo (křída), které se používá pro přenášení střihu na látku. Značení lze odstranit přežehlením nebo vodou. Krejčovské mýdlo (křída mýdlová) zmizí při žehlení nebo při vyprání (vodou).

Na co překreslit střih

Na klasické překreslení střihu na látku používám už jen obyčejné mýdlo, které jsme doma vypoužívali a tenounké zbytky si ukládám do krabice a používám. Zatím jsem ještě nenašla mýdlo, které by na látku nekreslilo, nebo které by zanechávalo trvalé skvrny, ale pravdou je, že jsem nezkusila všechna mýdla na trhu 🙂 .

Jak umýt křídu

@astoret křída jde normálně houbičkou a vodou, stejně tak tužka (ta jde i vygumovat), horší jsou voskovky, ty musíš vzít co nejdřív teplou vodou s jarem.

Jak dostat křídu ze zdi

@astoret křída jde normálně houbičkou a vodou, stejně tak tužka (ta jde i vygumovat), horší jsou voskovky, ty musíš vzít co nejdřív teplou vodou s jarem.

Jak na krev na zdi

Krvavý flíček po zabitém komárovi můžete šikovně zamaskovat pomocí obyčejné bílé křídy. Tedy pouze v případě, že máte stěny vymalované na bílo. Nožíkem zbytky hmyzu opatrně odstraňte a pak flek křídou zamalujte. Někdy pomůže i to, když flek před křídou ještě vygumujete čistou bílou gumou.

Jak odmastit zdi

Jak na to:Do rozprašovače nalijte 1 díl octa a 1 díl vody.Nastříkejte tekutinu na jeden mastný flek, a to nejprve na vyzkoušení, jestli to vaše zeď zvládne.Po deseti minutách ocet opatrně setřete mokrým hadříkem. Skvrna by měla zmizet.Opakujte na dalších skvrnách.

Jak vyčistit zdi

Vyčistit mýdlem, octem nebo roztokem

Na většinu zdí postačí teplá mýdlová voda. Jestli vám připadají hodně špinavé, vyzkoušejte 100 g mycí sody se čtyřmi litry vody. K lepší desinfekci poslouží voda s bílým octem.

Jak odstranit propisku ze zdi

Mastné pastelky a propisku dostanete ze zdi, podlahy i nábytku lihem. Pokud jej nemáte doma, stejně funguje i klasická Alpa. Navíc vám v místnosti zůstane příjemný mentolový odér. Jen pozor na některé povrchy se líh opravdu nedoporučuje.

Jak dostat Fix ze zdi

Jelikož již název "lihový" fix tomu napovídá, není nic jednoduššího, než použít líh. A pokud nemáte líh, může se použít i benzín nebo ředidlo. Rozetřelou fixu stačí poté setřít suchým hadříkem.

Jak vyhladit zdi před malováním

Kromě sádry můžete na vyrovnání nerovností a vyhlazení zdí použít speciální tmely. Jedná se o práškové vnitřní vyrovnávací hmoty s rychlým tuhnutím. Aplikace je pomocí pistole ještě jednodušší než v případě rozmíchávání sádry. Povrch vyrovnáte špachtlí stejným způsobem jako se sádrou.

Jak vyčistit malbu

Mastnotu ze zdi pomůže vyčistit chleba, ocet i savo

Z měkké střídy vytvoříme kuličku, kterou skvrnu zlehka vygumujeme. Stejně tak běžně dostupný je v každé domácnosti ocet. Připravte si sprej z octa a vody v poměru 1 : 1. Nastříkejte ho na mastné fleky na zdi a nechte na několik minut vsáknout.