Co se jí v Thajsku?

Co se jí v Thajsku?

Co se pije v Thajsku

Thajské nápoje:

Z nápojů v Thajsku převládá zelený čaj a čaj oolong, připravovaný z částečně fermentovaných lístků. I v Thajsku se vaří pivo, které se zde dá sehnat pod názvy Singha nebo Chang. Z lihovin je zajímavá například thajská rýžová whisky zvaná Mekong nebo rum z cukrové třtiny.
Archiv

Co jedí v Thajsku

Thajská kuchyně

Základní informace
Suroviny rýže, nudle, ryby, mořské plody, hovězí maso, vepřové maso, drůbeží maso, buvolí maso, hmyz
Dochucovadla čili, pepř, gulangal, koriandr, citronová tráva, šalotka, krevetová pasta, rybí omáčka
Pokrmy
Jídla Tom Yam, Pad Thai, Som Tam, Kari Massaman, Mu Nam Tok, Zelené Kari

Co ochutnat v Thajsku

Khao Pad = smažená rýže se zeleninou a kuřecím masem. Pad Ga Paow Gai = smažené kuřecí maso s listy bazalky a chilli papričkou. Tom Yam = pálivá thajská polévka z krevet, rajčat, koriandru a chilli papriček. Tom Kha = thajská kokosová polévka s kuřecím masem a koriandrem.

Co si koupit v Thajsku

Ale i tak se v Thajsku vyplatí nakupovat. Mekkou milovníků nákupů je v Bangkoku Chatuchak víkendový trh, který je otevřen v sobotu a v neděli. K dostání tu je zejména oblečení, sluneční brýle, second hand oblečení, suvenýry, bižuterie, ale i zvířata, vybevaní do bytu, galanterie, železářství a také jídlo.

Jaký alkohol se pije v Thajsku

Thajská piva: nejznámější je v Thajsku značka Singha (5 % alkoholu) – toto pivo se vaří v zemi již od roku 1933. Mezi další dostupné značky pak patří Leo (5,5 %) nebo Chang Beer (5 %). K dostání jsou však i piva řemeslná. Thajské likéry/lihoviny: Thajci popíjejí nejvíce levnou thajskou whisky zvanou Lao Khao.

Co je typické pro Thajsko

Thajská kultura se točí okolo jídla s přáteli a rodinou, která se schází nad lahodným kari, pikantními thajskými saláty, čerstvými mořskými plody a samozřejmě všudypřítomnou rýží. O thajské kuchyni se říká, že vyvažuje 5 základních chutí: kyselou, sladkou, slanou, hořkou a nejznámější pálivou.

Co si nechat přivézt z thajská

Oblíbeným suvenýrem je orientální koření, thajská rybí omáčka, sušené chilli papričky, chipsy z banánů a tapioky (slané i sladké). Pokud máte raději něco ostřejšího, typicky thajská je rýžová whisky Mekong nebo třeba rum z cukrové třtiny.

Jaké ovoce roste v Thajsku

Papaya, mango, ananas, banány, melouny

Nejsou u nás neznámým ovocem, v Thajsku jsou ale daleko chutnější. Papaya, mango a ananas se často prodávají stejně jako guava s chilli nebo směsí chilli a cukru. Koupíte je buď celé nebo nakrájené do malých pytlíčků se špejlí, takže se vám budou dobře jíst.

Co se nesmí dovážet z Thajska

Celní a devizove predpisy

Do Thajska lze bezcelně dovážet věci pro osobní potřebu neobchodního charakteru v přiměřeném množství. Je zakázán dovoz a vývoz narkotik, obscénních materiálů a publikací; zakázán je rovněž vývoz výbušnin (včetně petard).

Jak smlouvat v Thajsku

Na tržištích a v obchodech se suvenýry se dá smlouvat o čemkoli. Nepletťe si ale Thajsko s arabským světem … i u smlouvání je dobré "nejít do extrému". Naproti tomu o ubytování (i když jak kde), jídle a v "neturistických" obchodech se nesmlouvá, tam jsou ceny pevně dané.

Proč lidé jezdí do Thajska

Proč jet do Thajska

Thajsko je jednou z nejvyhledávanějších zemí ve světě, co se týká turismu. Jsou zde ovšem místa, které jsou lidmi takřka nepolíbené. Nejlákavější jsou pro turisty nekonečně dlouhé písčité pláže, krásné počasí, plno zeleně a bezkonkurenční kuchyně. Jde o zemi plnou kontrastů.

Jak se chovat v Thajsku

Co (Ne)dělat v ThajskuRespekt, Respekt, Respekt.Řešte vše s chladnou hlavou.Maj Pen Raj.NEsahejte thajcům na hlavu.Pozor na vaše nohy.Dámy, Neopalujte se nahoře bez.Vhodné oblečení do chrámu.Drogy v Thajsku.

Jaká zvířata žijí v Thajsku

Typickým savcem pro Thajsko jsou giboni. Sloni, leopardi, malajští medvědi, tapíři, indičtí buvoli, tygři, divoké krávy, varan, ještěři, žáby se většinou vyskytují v národních parcích nebo rezervacích. V Thajsku žije více jak 170 druhů hadů, včetně jedovatých.

Jak poslat peníze do Thajska

Platba přes Google Pay představuje pohodlný a rychlý způsob, jak posílat peníze do zahraničí. Pokud používáte kreditní kartu, pozor na další poplatky. Některé banky považují takové platby za výběr hotovosti a mohou vám účtovat něco navíc.

Co si nechat přivézt z Thajska

Oblíbeným suvenýrem je orientální koření, thajská rybí omáčka, sušené chilli papričky, chipsy z banánů a tapioky (slané i sladké). Pokud máte raději něco ostřejšího, typicky thajská je rýžová whisky Mekong nebo třeba rum z cukrové třtiny.

Jak dlouho můžu být v Thajsku

Občané ČR nepotřebují pro vstup na území Thajského království a pobyt za účelem turistiky na období do 30 dnů víza.

Kde vymenit peníze v Thajsku

Peníze můžete vyměnit v jakékoliv bance, hotelu nebo na letišti. Banky obvykle otevírají v 9:30 hod a zavírají v 15:30 hod. Síť bank a směnáren je v Thajsku poměrně hustá a kromě odlehlých míst by jste neměli mít s výměnou peněz problém.

Jak se zdraví v Thajsku

V Thajsku se zdraví pozdravem wai, kdy se stisknou dlaně k sobě jako při modlitbě a lehce se ukloní. Wai je pozdravem mezi Thajci a nikdo jej neočekává od turistů, naopak – neznáte-li pravidla tohoto pozdravu, mohli byste ho nechtěně použít v nevhodné situaci.

Co se těží v Thajsku

Thajsko patří k důležitým producentům cínu, těží se i rudy zinku, olova, wolframu a vzácné minerály tantalu, zirkonu, niobu a titanu (ilmenit) a ve velkém množství také vápenec a sádrovec. V zemi jsou i četná naleziště drahokamů a polodrahokamů.

Kde vyměnit peníze v Thajsku

Peníze můžete vyměnit v jakékoliv bance, hotelu nebo na letišti. Banky obvykle otevírají v 9:30 hod a zavírají v 15:30 hod.

Kde se dají sehnat thajské Bathy

V Thajsku si můžete peníze buďto směnit přímo na letišti, kde také získáte nejvýhodnější kurz, nebo v bankách a směnárnách. Možná je i výměna peněz v hotelu, ale zde narazíte na nejvyšší kurzy. Směňování se můžete vyhnout výběrem hotovosti z bankomatu.

Jaké jsou ceny v Bangkoku

Například v Bangkok musíte platit za:Láhev nebo karton mléka (1 litr): 37 CZK (59 THB)Populární žlutý sýr (1 kg): 361 CZK (577 THB)Láhev piva od známé značky: 61 CZK (98 THB)Kusy klobásy nebo studené (1 kg): 549 CZK (879 THB)Víno střední třídy (jedna láhev): 437 CZK (700 THB)

Jak mluví v Thajsku

Rychlokurz jazyka. Úředním jazykem v Thajsku je thajština. Hovoří jí přibližně 45 až 50 milionů mluvčích a jedná se o nejvýznamnější jazyk thajsko-kadajské jazykové rodiny. Podobně jako tomu bývá u většiny jazyků, i thajština má mnoho dialektů, které se liší zpravidla podle geografické lokace.

Jaké je moře v Thajsku

Jedním z největších přírodních skvostů Thajska je nesčetné množství pláží a ostrovů. Země disponuje dvěma pobřežími – jedno směrem na západ s Andamanským mořem a druhé na východ s Thajským zálivem. Tyto dvě různé pobřeží představují jedinečné podmínky a disponují unikátním podmořským životem.

Kdy je nejlepší jet do Thajska

Kdy letět do Thajska

Ideálním obdobím pro návštěvu Thajska jsou měsíce listopad – únor/březen. V toto období zde působí suché a chladné počasí. Teploty jsou zde v průměru 30°C a vlhkost a srážky jsou zde minimální. Jako bonus určitě uvítáme krásně zelenou přírodu po dlouhém období dešťů.