Jak se obléknout do Tater?

Jak se obléknout do Tater?

Jak do Tater

Na dopravu do Tater, zejména do Vysokých, můžeme využít autobusové spojení z ČR na východ Slovenska (Poprad, Tatranská Lomnica). Vyhledání spojení je možné na internetových stránkách jizdnirady.cz nebo cp.sk, využít můžete také linek společností Flixbus nebo RegioJet.

Jak se správně obléknout na hory

Na sebe oblečte jako první vrstvu spodní termo prádlo, aby dobře odvádělo pot. Druhou vrstvu tzv. zateplovací, ta vám udrží teplo u těla (mikiny, hybridní bundičky, zateplovačky) a v případě nepřízně počasí (vítr, sníh, déšť) třetí vrstvu, jakousi ochranou slupku v podobě nepromokavé, větruodolné bundy.

Co si vzít na horskou túru

Z oblečení se vyplatí mít náhradní ponožky, teplejší mikinu nebo svetr, dlouhé kalhoty, nepromokavou bundu, pláštěnku. Čepice a rukavice by neměly chybět ani na letní túře, protože jak známo, v horách se počasí rychle a mnohdy dost výrazně mění, teplé oblečení může přijít vhod dříve, než se nadějete.

Jak se obléct v létě na hory

Když jedete v létě na hory, samozřejmě začínáte s tričkem s krátkým rukávem. I když vás fyzická námaha během túry zahřeje, přesto se vyplatí vzít si s sebou teplou mikinu a nejlépe softshellovou bundu, která vás ochrání před chladem, větrem a srážkami.

Jaké boty do Tater

Kvalitní pohorky oceníte nejen během výpravy na nejvyšší vrchol Tater, ale i při výstupu na Sněžku nebo na výletě k nejbližšímu hradu či zámku. Zatímco houbařit se vám v létě bude nejlépe v lehkých a pohodlných nízkých botách, ve frontě na výstup na Mount Everest naopak oceníte pevnou a zateplenou horolezeckou obuv.

Kdy vyrazit do Tater

Léto a začátek podzimu je ideálním obdobím pro vysokohorské túry. Kvůli ochraně přírody a bezpečnosti turistů jsou tatranské stezky otevřeny v období od 15. června do 31. října.

Jak vrstvit oblečení na hory

První a nejdůležitější vrstva patří jednoznačně termoprádlu. Horní i spodní díl funkčního oblečení udržuje tělo v optimální teplotě a aktivně odvádí pot z těla, takže neprochladnete. Pro více potivé aktivity se hodí syntetika, téměř na vše ostatní jsou pak ideální spodní vrstvou merino kalhoty spolu s merino trikem.

V čem jít na hory

Oblečení do hor by mělo být především praktické, funkční a odolné. Hlavními pravidly jsou vrstvení, kvalitní bunda a pohodlné trekové boty. Je vhodné se držet tzv. cibulového principu oblékání, kdy se vrství na sebe oblečení s určitými funkcemi.

Jak se připravit na túru

Před výšlapem se určitě pořádně vyspěte, najezte i napijte a snažte se nepřetěžovat své tělo nadměrnou sportovní aktivitou (či alkoholem apod.). Pokud si chcete túru opravdu užít, musíte mít dostatek sil, a to zajistíte právě klidovým režimem s dostatečným množstvím tekutin a kalorií v rámci předchozího dne.

Jak se sbalit na týdenní Trek

Co se týče oblečení, obvykle nosím: nepromokavou bundu, mikinu či vestu, dvě až tři trika, dvoje kalhoty (doporučuji jedny s odepínacími nohavicemi), rukavice, šálu/nákrčník, čepici, návleky a podvlíkačky do zimy, ponožky a spodní prádlo dle délky cesty.

Co vzít s sebou na hory v létě

Na krosnu s nimi připnete lahev s pitím, spacák i propocené pohory, když je zrovna nepotřebujete mít na nohou.? Oblečení do větru i do deště Sportovní spodní prádlo a teplé ponožky, ponožky musí být vyšší než boty.? Pyžamo.? Na vaření? Jídlo a snacky. Osobní hygiena. Repelent proti hmyzu.? Čelovka.? Powerbanka.

Na co jsou Trailove boty

Trailová obuv

Boty typu Trail mají výraznější vzorek podešve pro lepší kontakt s povrchem v terénu. Mezipodešev je u tohoto typu obuvi většinou tenčí, aby byla noha co nejblíže u země, čímž zvyšuje stabilitu a běžec lépe cítí změny povrchu.

Co to jsou Nástupové boty

Ferátové boty.

Neboli také nástupové boty, určené pro zajištěné cesty a přístup ke skalním stěnám. Perfektní soulad s nohou je základ, proto mají tyhle boty šněrování do špičky – po vzoru lezeček, volněji uložený kotník a gumový lem, který chrání boty i nohy při lezení po skále.

Kdy je nejlepší počasí v Tatrách

Nejvlhčím měsícem v roce na území Tater je tradičně červenec (16 % ročního úhrnu srážek). Bouřky doprovázené silnými lijáky výrazně zvyšují srážkové úhrny. Nejméně srážek má naopak tradičně měsíc únor (4,5 % ročního úhrnu srážek).

Kde je nejtepleji na Slovensku

Podle průměrné roční teploty vzduchu je nejteplejším místem na území Slovenska okolí Štúrova v Podunajské nížině, kde dosahuje průměrná roční teplota hodnotu 10,4°C.

Jak se obléknout do 10 stupňů

Při teplotách 5 až 10 stupňů spodní tričko, které odvede pot, tričko s dlouhým rukávem a tenkou bundičku, která neprofoukne. Při teplotách pod 5 stupňů je dobré mít jako první vrstvu funkční termotričko, které tě udrží v teplu a suchu. Pak teplejší mikinu a bundičku proti větru.

Jak obléct dítě na hory

Pro nejmenší děti jsou nejlepší volbou palčáky, které jsou teplejší než rukavice prstové. V zimě zakoupenou první vrstvu lze využívat celoročně. Pokud se Vaše dítě potí, je mnohem lepší obléknout ho do termoprádla, které i po zbytek roku plní stejnou funkci jako v zimě.

Jaké kalhoty na hory

Standardní kalhoty jsou pro turisty dobré v řadě věcí – na rozdíl od šortek je vám v nich tepleji a navíc, chrání vaše nohy před oděry proti rostlinám a kamenům, nemluvě o Slunci, větru a sněhu ale také proti komárům, klíšťatům, otravným Klošům a podobné přírodní hmyzí sebrance.

Jak se správně píše Turá

Původ slova

Jedná se o slovo cizího původu, dostalo se k nám přes francouzské tour z latinského tornus. U slov cizího původu nelze uplatnit obecné pravidlo, které říká, že uprostřed a na konci slova píšeme u s kroužkem (ů). Správně je tedy v tomto případě túra – s čárkou.

Jak na dlouhý pochod

Ti nejzkušenější turisté často doporučují na dlouhé pochody systém dvou ponožek. První sada ponožek by měla být tenká, pot odvádějící. Ta sníží tření na noze a skvěle odvede pot z nohy do sekundární sady, která by měla být vlněná. Ponožky byste také měli nosit naruby tak, aby švy nijak nedřely do palců a nehtů.

V čem spát na Treku

Aby váš spacák, oblečení a elektronika zůstaly v suchu za jakéhokoli počasí, je dobré používat nepromokavou vložku, která z většiny vyplní objem batohu. Věci můžete také roztřídit do menších nepromokavých pytlíků. Je to jistější, než pláštěnka, která se na batohu může posunout nebo dokonce být stržena větrem.

Co za jídlo na trek

Jídlo na trek by mělo být výživné, ale lehké. Z tohoto úhlu pohledu jsou výhodné sušené potraviny (ovoce, zelenina, maso atd.), potraviny bohaté na energii a živiny (ořechy, celozrnné obiloviny), a ty, které po zalití zvětší objem (např. polenta, kuskus, vločky, jáhly apod).

Jaké jídlo s sebou na hory

Ideální jsou sušené věci a nebo aspoň vše, co obsahuje co nejméně vody a naopak co nejvíce energie a bílkovin vzhledem ke své váze. Salám sice k dehydrovaným potravinám nepatří, ale zato nabízí dobrý poměr hmotnosti a energie. Zvažujte proto, co vám stojí za to tahat, a dávejte si pozor na váhu samotných obalů.

Co sbalit dítěti na hory

Co dětem zabalit do kufruOteplováky/kombinéza.Rukavice.Kukly. Investuje raději do kvalitnějších materiálů-u těch z bavlny sice ušetříte, ale rychle navlhnou.Čepice.Termo prádlo.Termo ponožky, punčocháče.Návleky na nohavice a rukávy.Lyže + hůlky, popř. sáňky nebo boby. Hůlky pořiďte až malým zkušenějším lyžařům.

V jakých botech běhat

Pokud s běháním začínáte, nebo hledáte boty na dlouhý běh, sáhněte po botách s vysokým tlumením. Pro rychlejší běh a lehčí běžce doporučujeme boty s tlumením středním. Nízké tlumení je pro závodní boty profíků s vypilovanou technikou. Došlap – běžecké boty dokáží správně podpořit vaše chodidlo podle stylu došlapu.