Jaký je rozdíl mezi kaprem a Karasem?

Jaký je rozdíl mezi kaprem a Karasem?

Jak poznat karase

Základní rozdíly mezi karasem obecným a karasem stříbřitým:

asi největší rozdíl je u hřbetních ploutví, přesně musíme sledovat jejich horní linii, kterou má karas obecný vypouklou, zatím co karas stříbřitý má linii hřbetních ploutví někdy více, někdy méně, vhloubenou.
Archiv

Jak vypadá karas

Popis. Karas má vysoké ze stran zploštělé tělo pokryté velkými šupinami, které je tvarem těla a ploutví velice podobné kaprovi obecnému nebo karasi stříbřitému. Hřbetní ploutev je vyklenutá na rozdíl od spíše vhloubené hřbetní ploutve karase stříbřitého. Oproti kaprovi obecnému nemá karas vousky kolem tlamy.

Jak dlouho se dožívá karas

Karas spadá do čeledi kaprovitých, nejlépe se mu žije v teplých stojatých vodách. Dožívá se průměrně 10 let (pohlavní dospělost kolem třetího roku), rozmnožuje se v období od května do července. Dorůstá do délky zhruba 20 až 40 cm.

Jak chutná karas

Karas má chutné maso, možná lepší než kapr, nesmí být však chycen v příliš bahnité a stojaté vodě, maso má pak bahnitou příchuť.

Kdy se tře karas

Karas (jak obecný, tak i stříbřitý)se vytírá v květnu a červnu, kdy teplota vody dosáhla 12 °C . Pohlavní dospělosti dosahuje karas ve druhém až třetím roce života, tření probíhá v květnu a červnu. Samice se vytírají v několika dávkách.

Kde se vyskytuje kapr

V současnosti se kapr obecný nejčastěji vyskytuje v rybnících, kde je uměle chován a které byly i k tomuto účelu vybudovány. Původně však byla divoká forma kapra obyvatelem teplých pomalu proudících řek.

Jak dlouho roste karas

Karas obecný je poměrně krátkověká ryba, málokdy se při dobrých podmínkách dožije 10 let. Jeho růst je velmi pomalý. Většinou dorůstá jen do 20 cm, byly však zaznamenány ryby i 40 cm dlouhé, ty jsou už jen vzácností. Pohlavní dospělosti dosahuje karas ve druhém až třetím roce života, tření probíhá v květnu a červnu.

Čím se živí ryba karas

Potravu karasů tvoří hlavně plankton, drobní vodní živočichové, části vyšších rostlin a detrit. Větší živočichové (např. plži, potěr,…) jsou v potravě karase vzácní.

Čím krmit karase

Jeseny, karasy a závojnatky stačí krmit i obyčejným krmivem Multi Mix, případně jim sem tam přilepšit i doplňkovým krmivem.

Jak vykuchat karase

Rozříznutou břišní dutinu rozevřete, vsuňte dovnitř ruku a objeďte jí vnitřnosti o celé délce a po obou stranách, abyste je oddělili od stěn. Vytrhněte konec střívka od řitního otvoru a prsty odštípněte jícen od hlavy. Vnitřnosti jako jeden blok vyjměte a dejte stranou. Rybu opláchněte tekoucí vodou a osušte.

Jaké ryby se dají udit

K uzení se nejlépe hodí ryby s vysokým obsahem tuku, jako je kapr, úhoř, sumec, losos, makrela či karas. Pokud se rozhodujeme podle množství kostí, méně jich má například okoun, pstruh, losos nebo candát. Výhodou domácích uzených ryb před kupovanými je, že si zachovají svoji přirozenou vůni a mají více šťávy.

Jak dlouho se tře kapr

Výtěr v přirozených podmínkách probíhá obvykle 1 x do roka v květnu až v červnu na mělkých zarostlých místech. Žlutozelené lepivé jikry, které jsou po nabobtnání velké až 1,8 mm, samička ukládá na vodní rostliny. Vývoj embrya u kapra trvá 3 až 4 dny a je velmi závislý na teplotě (optimální teplota je kolem 20 °C).

Kdy jsou kapří ve tření

Červen–červenec. kapr obecný – samice mají lepkavé, nažloutlé jikry o průměru 1,5 mm, mohou jich mít až přes jeden milion. Vytírají se do čerstvě zaplavené vegetace v pobřežních zónách. lín obecný – optimální teplota vody pro výtěr lína je 20–23°C.

Jak dlouho vydrží kapr bez vody

Zcela bez rizika není ani přenos živého kapra domů. Jak dlouho vydrží bez vody, závisí především na teplotě. Když je méně než deset stupňů Celsia, přežije až tři hodiny. Pokud je však tepleji, může se doba zkrátit až na jednu hodinu.

Kdy se tře kapr

Červen–červenec. kapr obecný – samice mají lepkavé, nažloutlé jikry o průměru 1,5 mm, mohou jich mít až přes jeden milion. Vytírají se do čerstvě zaplavené vegetace v pobřežních zónách.

Kdy začít krmit Karasy

Nejvhodnější období pro krmení ryb v zahradním jezírku je jaro a podzim. Jarní krmení ryby posiluje po zimním období ve kterém nebyly vůbec krmeny a podzimní krmení napomáhá rybám přečkat zimu. Vždy je třeba sledovat teplotu vody, která je velmi důležitá a ovlivňuje spotřebu potravy.

Kdy začít krmit kapry

S přikrmováním začínáme na jaře při teplotě vody nad 10°C krmivem, které je středně bohaté na bílkoviny. V závislosti na intenzitě příjmu potravy, během jarního období, krmíme 1x až 2x týdně. Stoupne-li teplota vody nad 15°C, můžeme začít krmit koi kapry pravidelně každý den.

Jak zabít líná

Takovou rybu nemůžete zabít! Líni mají smůlu v tom, že rostou poměrně pomalu a ke všemu mají chutné maso. Proto rybáři, kteří si občas jídelníček rybou zpestří, pěkného lína obvykle nepustí. Lín je skutečná lahůdka.

Proč je maso z udírny tuhé

Špatná doba uzení

Při uzení horkým kouřem určitě dobu uzení nepřežeňte. Stačí asi 8 až 12 hodin, jinak bude maso vyschlé a tuhé. Při kratší době uzení zase ale může být maso uvnitř ještě syrové.

Která ryba je nejlepší na uzení

K uzení se nejlépe hodí ryby s vysokým obsahem tuku, jako je kapr, úhoř, sumec, losos, makrela či karas. Pokud se rozhodujeme podle množství kostí, méně jich má například okoun, pstruh, losos nebo candát. Výhodou domácích uzených ryb před kupovanými je, že si zachovají svoji přirozenou vůni a mají více šťávy.

Kdy zere kapr

Nejvíce potravy se vyskytuje během letních měsíců, což umožňuje v tomto období silný růst. Jak se voda na jaře postupně otepluje, stoupá také aktivita kaprů. Když teplota vody překročí 10 až 12 stupňů (většinou v dubnu), zvyšuje se rozhodným způsobem úroveň aktivity. Lze silněji vnadit, aniž by se ryby přesycovaly.

Jak na kapry při tření

Kapr vyhledává před třením místa pro vhodný výtěr, ale zároveň s dostatkem potravy. Důvod, proč na místech s dostatkem potravy, je velice prostý. Aby kapři hned po vytření mohli nabrat zpět ztracené síly a kila po výtěru. Kapři přestávají v době tření být opatrní, a proto se dají velice snadno přelstít.

Jak dlouho se Vytira kapr

Rychlost jeho růstu je velmi dobrá, ovlivňuje ji podstatně dostatek potravy a délka vegetačního období. Je teplomilný, optimální teplota vody je okolo 20-25°C. První rok kapr dorůstá 7-12 cm, druhý rok 15-25 cm, třetí rok 20-35 cm, čtvrtý rok 25-45 cm a pátý rok 35-50 cm.

Kdy zabít kapra

Víceméně jediným zcela spolehlivým ukazatelem života či smrti kaprů a jakýchkoli ryb je dýchání. Platí tedy, že pokud se hýbají žábry, může být „zabitý“ kapr ještě živý. V takovém případě je třeba urychleně zopakovat ještě jednou to, co mělo proběhnout při usmrcení kapra u prodejce – omráčení a vykrvení.

Jak správně zabít kapra doma

Kapra je nutné pevně přidržet (například v utěrce) na bytelné podložce a opravdu rázným úderem paličkou do temene hlavy nad očima zabít. Na obou stranách hlavy následně nožem přeřízněte žábry, čímž přerušíte krevní oběh a ryba rychle vykrvácí.