Co na zimu na balkon?

Co na zimu na balkon?

Co pestovat na balkone v zime

Které rostliny mohou zůstat na balkoně přes zimuvřes, vřesovec, jehličnany.kapradiny máta, rozmarýn, mateřídouška.břečťan většina skalniček.
Archiv

Co do květináče na zimu

Kdo chce mít truhlíky hezké i v zimě, vysadí si do truhlíku kostru ze zimostrázu – buxusu nebo droboučkých jehličnanů či skalníku a mezi tyto stálezelené rostliny pak doplňuje sezonní květiny anebo v zimě zapíchá okrasné větve a plody.

Co zasadit do truhliku na balkon

Mezi nejvhodnější balkonové rostliny na přímé slunce, které jsou odolné vysokým teplotám a zvládnou sucho, patří muškát, gazánie, petúnie, surfinie, minipetúnie, kosmatec, dále některé bylinky, jako třeba rozmarýn. Do květináčů k letničkám můžete zasadit i trvalky (levandule, sporýš argentinský nebo okrasné traviny).

Jak zazimovat balkonové květiny

Balkonovky nesnášejí velké teplotní rozdíly, proto pokud byste k jejich zazimování chtěli využít přetopenou místnost bytu, rostliny do jara nevydrží. Rostliny je dobré z balkónu přenést odpoledne, kdy jsou ještě prohřáté sluncem a umístit je do světlé, vzdušné, suché a chladné místnosti s teplotou 5 až 15 °C.

Jaké květiny pěstovat na balkoně

Jaké květiny na horký balkon

Hodně slunce mají v oblibě skalničky, sukulenty, petúnie (Petunia), muškáty (Pelargonium), vitálka (Sanvitalia), osteospermum (Osteospermum) i šruchy (Portulaca). Můžete pěstovat i voňavé bylinky, okrasné trávy, citrusy, rozchodníky (Sedum).

Kdy dát sazenice na balkon

S výsevem začněte v březnu. Pokud máte velké jižní okno, můžete začít i dříve. Mladé rostliny dejte ven od dubna, pokud je balkon slunný a chráněný před větrem. Na teplomilnou zeleninu jako rajčata, lilky a papriky je ideální jižní balkon.

Čím zakrýt rostliny před mrazem

Netkaná textilie

Netkanou textilií můžete zakrýt celé záhony, nebo jen části rostlin, to je jen a jen na vás. Textilii jednoduše natáhnete a napnete přes požadovanou rostlinu či rostliny a po krajích ji upevníte kotvícími kolíky, kameny nebo jiným pevným materiálem, aby v zimě neulétla.

Jak osadit venkovní květináče

Přímé osazení pozinkového květináče je vhodné pro venkovní použití Nejprve do 1/3 vyplníme květináč štěrkem nebo jiným zátěžovým materiálem, který zajistí stabilitu. Poté vyplníme zbytek vnitřní plochy květináče nepropustnou fólií. Pozinkové květináče by neměly přijít do styku s kyselou vodou.

Co dát na dno truhlíku

Nejlepšími materiály se tedy jeví perlit a jemný keramzit. Hrubší substráty jsou vhodné do velkých květináčů, truhlíků a zahradních nádob. Opět zde můžeme využít štěrk, někdy se také používají keramické střepy nebo nalámaný polystyren. Ty ale opět nepropouští vodu.

Co do truhliku na celý rok

Kvetoucí balkón po celý rok

V nádobě vynikne ostřice (Carex), ozdobnice (Miscanthus), vousatec (Pennisetum), imperata (Imperata), přísavník (Parthenocissus), javory (Acer), brslen (Euonymus), chryzantémy (Chrysanthemum), starček (Senecio).

Kdy zazimovat rostliny

Pokud hrozí ojedinělý mráz a poté následuje zase pěkný týden, je možné rostliny pouze překrýt netkanou bílou textilií a ještě je nechat na terase. Po celosezonním kvetení si mnohé balkonovky samy řeknou, že je na čase odpočívat. Pokud opadá část listů a kvetení se silně zredukuje, je na zazimování pravý čas.

Jak se postarat o trvalky na zimu

Trvalky, které jsou stálezelené, v podstatě nekrátíme, odstraníme jen odkvetlá květenství a poškozené, osychající nebo deformované listy. Mezi trvalé porosty v zahradě patří i okrasné trávy. Ty také nekrátíme, jejich trsy svážeme k sobě provázkem, aby se nepolámaly větrem, a ponecháme do jara.

Kdy zasadit květiny na balkon

Ideální doba pro sázení rostlinek do truhlíků je přibližně 15. května, kdy už nehrozí mrazíky. V případě, že máte jistotu, že se teploty pod nulu už nedostanou, můžete květiny vysadit na balkon dříve.

Jak kombinovat balkonové květiny

Můžete kombinovat jeden druh ve vícero barev, 2 – 3 druhy, které uspořádáme při výsadbě podle výšky, šířky a přidáme převislé rostliny. Do větších keramických a dřevěných nádob můžete použít i stálezelené dřeviny, zakrslé jehličnany s letničkami či cibulovinami. Dá se kombinovat opravdu velké množství rostlin.

Jak často zalévat rajčata na balkoně

Zalévání – většinou jedenkrát denně, podle počasí, v létě klidně 3-5 litrů vody denně do jedné nádoby. Před kratší dovolenou zaleju tak, že rajče „plave“ ve vodě, vždy se obešlo bez problémů, nehnije. Hnojení – sázím do zahradnického substrátu, který obsahuje hnojivo na 6 týdnů.

Čím hnojit rajčata na balkoně

Organickými, fosforečnými a draselnými hnojivy půdu hnojíme na podzim, dusíkatými hnojíme 60 % z celoroční dávky před výsadbou a potom přihnojujeme 20 % po 20 dnech po výsadbě, zopakujeme to po dalších 20 dnech. Toto přihnojování můžeme nahradit například zředěným zákvasem z kopřivy, kostivalu, merlíku.

Jak zabalit strom na zimu

Stromky či keře můžete přímo obalit bílou netkanou textilií (pokud jsou většího vzrůstu doporučuji nejprve větve stáhnout k sobě provázkem), případně se dá ušít z těchto materiálů i jednoduchý návlek. Ten na stromek nasadíte a také ho zajistíte motouzem u kmínku.

Jak zabalit rostliny na zimu

Na rostlinu samotnou můžete navléci jutový pytel nebo ji zabalit do netkané textilie. Kromě toho zalijte všechny rostliny ještě jednou pečlivě, než je zabalíte do ochranných materiálů, jako je netkaná textilie. Ochráníte je tak před vysušením mrazem.

Co se dá pěstovat v květináči

Brokolice, květák, ale i zelí by trpěly nedostatkem místa, vody a hnojení. Ze době stále více populárních bylinek můžeme v nádobách úspěšně pěstovat např. tymián, koriandr, kopr, saturejka, rozmarýn, majoránku a především bazalky. K dostání je osivo i odrůdy bazalky Kompakt, určené speciálně pro pěstování v květináči.

Co zasadit do velkých květináčů

Ve vysokých nádobách také vyniknou plazivé rostliny, které budou přepadávat přes jejich okraje jako vodopády, například převislé muškáty, petúnie, břečťan, barvínek, molice, vrbina či aromatický popenec.

Jak kombinovat květiny do truhlíku

Kombinace (nejen) letniček do truhlíků

Můžete kombinovat jeden druh ve vícero barev, 2 – 3 druhy, které uspořádáme při výsadbě podle výšky, šířky a přidáme převislé rostliny. Do větších keramických a dřevěných nádob můžete použít i stálezelené dřeviny, zakrslé jehličnany s letničkami či cibulovinami.

Co použít místo keramzitu

Ideální je proto keramzit, který koupíte v každém hobby marketu. Jde vlastně o čistý jíl, jenž je v peci prudce vypálen a tím vznikne potřebná porézní a velmi stálá struktura. Místo keramzitu můžete použít perlit nebo kamínky obyčejného štěrku (v průměru maximálně 10 mm).

Jaké trvalky na balkon

V nádobách vyniknou všechny druhy levandulí, třapatky (Echinacea nebo Rudbeckia) a také bergenie. Mezi trvalky okrasné listem vhodné do větších nádob patří třeba bohyška (Hosta), šalvěj lékařská, dlužicha (Heuchera) nebo různé druhy nižších trav. A pak samozřejmě bylinky. Tymián, oregano, máta, pažitka.

Jak přezimují molice

Molice přezimují na brukvovitých rostlinách, mléčích, aj. Samice klade až 100 vajíček, z nichž se líhnou pohyblivé larvy prvního instaru, druhý a třetí instar je nepohyblivá nymfa, která se mění v pupárium. V průběhu roku vytváří molice několik generací v závislosti na teplotě a hostitelské rostlině.

Co s trvalkami na zimu

Trvalky obecně zazimování nepotřebují, výjimku tvoří např. ty se zdužnatělými kořeny, jako jsou boubelka, šáter a dvojostice. Ochranu před mrazy potřebuje i makovník a některé pryšce. Tyto trvalky chráníme vrstvou listí a chvoje.