Co zije na Mount Everest?

Co zije na Mount Everest?

Jak dlouho trvá cesta na Mount Everest

Cesta na vrchol: zkoumání času potřebného k dosažení Mount Everestu. Průměrně celý výstup zabere okolo 60 dnů. Z tábora se na vrchol dostanete za 7 dní. Poté se z vrcholu do tábora dostanete za asi 5 dní.

Kdo zemřel na Everestu

Seznam obětí

Jméno Národnost Expedice
Jasuko Namba Japonsko Adventure Consultants
Doug Hansen USA Adventure Consultants
Andrew Harris Nový Zéland Adventure Consultants
Tsewang Samanla Indie Indo-tibetská pohraniční policie

Kdo vylezl na Everest

Velké finále – 29.

29. května 1953 v 11.30 stanuli na vrcholu vytoužené hory první dva horolezci – Novozélanďan a Nepálec – Edmund Hillary a Tenzing Norgay. Mount Everest – nejvyšší hora světa.

Jaká je teplota na Mount Everest

Počasí a podnebí v Everest

Maximální teplota v Everest je v průběhu roku průměrně 25°F (od 13°F v lednu do 38°F v červenci). Za celý rok naprší 119.6in srážek, nejméně v prosinci 0.5in a nejvíc v červenci 30.1in. Mezi leden a prosinec toto klima je velmi špatné.

Jak rychle roste Mount Everest

Everest stále roste díky pohybům tektonických desek, předpokládaný růst je 3 až 5 mm do výšky a 27 mm k severovýchodu za rok.

Kdo byl první na Everestu

Sir Edmund Percival Hillary (20. července 1919, Auckland – 11. ledna 2008, Auckland) byl novozélandský horolezec a průzkumník, proslulý tím, že jako první vystoupil na horu Mount Everest.

Co je zóna smrti

Zóna nad 8000 metrů, která na zemském povrchu přísluší jen vrcholům horských gigantů, bývá nazývána zónou smrti. Pobyt zde by neměl přesáhnout 24 hodin, protože pokud se zde uložíte ke spánku, nemusíte se už probudit…

Jak se jmenuje nejvyšší hora na světě

Nejvyšší hora světa

Měří celých 10 250 metrů, z velké části ale leží pod mořskou hladinou. Mount Everest leží v nepálském regionu Khumbu na hranici s Čínou, konkrétně s Tibetskou autonomní oblastí.

Kdo byl první na Mount Everest

Edmund HillaryTenzing Norgay
Mount Everest/Prvovýstup

Jaký Čech zdolal Mount Everest

Leopold Sulovský (* 1. května 1954 Nový Jičín) je český horolezec a politik. 17. května 1991 se stal prvním Čechem, který vystoupil na Mount Everest.

Kdo pokořil Mount Everest

Novozélandský horolezec Sir Edmund Hillary a Sherpa Tenzing Norgay z Nepálu byli vybaveni jen sardinkami a hordou sušenek, když poprvé vylezli na vrchol hory. S jednoduchým vybavením se jim podařilo pokořit silný vítr, intenzivní sněžné bouřky a teploty pod -28 ºC, a tak se 29.

Jak se měří hory

K výpočtu výšky hor existuje několik přístupů. Nejčastěji užívané je měření od střední výšky moře. Jiným přístupem je měření od středu planety Země – pak lze při uvádění či srovnávání výšky hor započítávat i hory, jejichž část se nachází pod mořem. Je však třeba uvést, že při měření byl používán tento způsob.

Jaká je nejnižší hora na světě

Za nejmenší horu světa tak bývá nejčastěji považován australský vrchol Mount Wycheproof, který nad okolním terénem vystupuje jen o pouhých 43 metrů.

Co znamená Everest

Everest je nejvyšší hora z deseti osmitisícových vrcholů nacházejících se v Centrálním Himálaji a současně nejvyšší vrchol v Asii i na Zemi. Hora je pojmenována po britském geodetovi George Everestovi. Nepálský název Sagarmátha byl převzat ze sanskrtu a znamená „Tvář nebes“.

Jaký je tlak na Mount Everest

Naopak na Everestu je tlak vzduchu 36 kPa, tedy kyslíku kolem 7,5 kPa, což je smrtící hodnota.

Jak se jmenuje hora K2

K2 (8611 m)

Hora K2 v pohoří Karákóram v Asii je známá též pod anglickým názvem Mount Godwin-Austen. Je to nejvyšší hora Pákistánu a druhá nejvyšší na planetě. Stojí na hranici mezi pákistánskou částí Kašmíru a čínskou autonomní oblastí Sin-ťiang.

Jaká je teplota v 10 km nad zemí

Zatímco ve výšce ve výšce 2 km nad mořem je 0°C, ve 3 km je -10°C, v 5 km pak -25°C, v 7 km je -40°C, ve výšce 10 km okolo -55°C. Na hranici 11 km, kde končí nejnižší vrstva atmosféry – troposféra, je teplota kolem -59°C. Dvojitá okénka v letadle nás tak také chrání před velmi nepříznivými teplotami.

Kdo byl prvni na K2

Achille CompagnoniLino Lacedelli
K2/Prvovýstup

Jak roste teplota s hloubkou

Geotermický stupeň udává počet metrů do hloubky, kdy dojde ke zvýšení teploty o l° C. V Evropě je průměrná hodnota geotermického stupně 33 m/° C. To znamená, že teplota hornin vzroste o 1° C každých 33 m do hloubky. Hodnota geotermického stupně se zvětšující hloubkou zvyšuje, ale potom začíná klesat.

Kdo vylezl všechny osmitisícovky

Prvním horolezcem, který vylezl na všech 14 osmitisícovek, byl Reinhold Messner. Své výstupy dokončil 16. října 1986 a to bez kyslíkového přístroje. O rok později, v roce 1987, to jako další dokázal polský horolezec Jerzy Kukuczka, když většina jeho výstupů byla novými cestami.

Kdo zdolal všechny osmitisícovky

Velký výkon předvedl nepálský horolezec Nirmal Purja. Zdolal všech čtrnáct osmitisícových vrcholů světa během půl roku. Před ním držel rekordní interval v tomto horolezeckém grandslamu Kim Čchang-ha z Koreje. Tomu to ale zabralo sedm let, deset měsíců a šest dnů.

Jaká je teplota pod zemí

Země má v hloubce jednoho kilometru teplotu od 35 do 45 °C. Tato teplota pochází podle názoru expertů zaprvé ještě z doby vzniku Země, když byla naše planeta ještě obrovskou žhavou koulí, zadruhé z procesů radioaktivního rozpadu ve vrstvách zemské kůry, které plynule vytvářejí teplo už po miliony let.

Jaká je teplota v zemi

Dobrý den, současná globální teplota Země se pohybuje kolem 15 stupňů Celsia.

Jak se jmenuje Český horolezec který zdolal všech 14 osmitisícovek bez použití kyslíku

Radek Jaroš (* 29. dubna 1964 Nové Město na Moravě) je český horolezec a autor knih. Stal se 15. horolezcem na světě a prvním Čechem, který vystoupil na všech 14 světových osmitisícovek bez použití kyslíku.

Kdo zdolal 14 osmitisícovek

Nepálský horolezec Nirmal Purja zdolal všech 14 osmitisícových vrcholů světa za sedm měsíců, čímž výrazně překonal dosavadní rekordní zápis Poláka Jerzyho Kukuczky. Tomu to trvalo sedm let, 11 měsíců a 14 dnů.