Co je to žížala?

Co je to žížala?

Co žížala jí

Potravu žížaly tvoří především tlející listí, případně drobní uhynulí živočichové, rozkládající se v půdě. Jejím trávicím traktem tedy projde poměrně velké množství potravy s nízkým obsahem živin.

Co dělá žížala v zimě

Žížaly vám bez problémů přezimují venku. Nakrmit na podzim, klidně i v během zimy, když máte zbytky ovoce. Stačí jen odhrnout zmrzlou vrstvu a nasypat to pod ni.
Archiv

Jak vznikne žížala

Vývoj žížal je přímý – nemají tedy larvu a z kokonu se líhnou již malé žížalky. Jejich vývoj uvnitř kokonu může trvat několik málo dní nebo řádově týdny. U žížaly obecné se z každého kokonu líhne zpravidla pouze jeden potomek.
Archiv

Co Papa žížala

Potravu žížaly tvoří především tlející listí, zbytky jídla, případně drobní uhynulí živočichové, rozkládající se v půdě. Brouci rozhodně ne.
Archiv

Jak dlouho se dožívá žížala obecná

Dospělá žížala dosahuje délky až 13 cm, průměr těla má 4-8 mm, váží od 0,5 – 1 g a dožívá se dva až čtyři roky.

Jak dlouhá může být žížala

Žížaly mají tělo dělené na segmenty (kroužky) a na každém z nich jim rostou štětiny. Jejich zbarvení může být různorodé, od klasického růžového, přes hnědé, červené a šedivé, po zelené či dokonce modré. Měří od 10 mm do 3 metrů na délku, šířka dosahuje od 1 mm po 40 mm.

Proč nejsou v kompostu žížaly

Pokud máme kompost na volné zemi a rozkládající se biologický materiál má kontakt s půdou, je většinou zbytečné žížaly přinášet. Nastěhují se do kompostu z okolí samy.

Co mají rádi žížaly

Co žížalám chutná se pozná velmi snadno. Mizí to jako první. Naše žížaly mají například rády odkrojky rajčat, ohryzky od jablek, kávový logr nebo listy salátu. Malé kousky a slupky od další zeleniny mizí ve vermikompostéru také rychle.

Jak se chovají žížaly

Chovat žížaly není vůbec složité. Stačí si pořídit vermikompostér a vybrat si, zda chcete chovat hnojní žížaly, či kalifornské žížaly. Pak je nutné do kompostéru rozprostřít podestýlku (substrát pro žížaly), umístit dovnitř násadu žížal a přikrýt je vrstvou natrhaných kousků papíru nebo plat od vajec.

Jak rychle rostou žížaly

Líhnutí: Z vajíček v kokonu se po 3-4 týdnech líhnou malé žížaly. Dospělost: Kalifornská žížala dosáhne dospělosti zhruba po 6-ti týdnech a poznáte to tak, že má na sobě v 1/3 opasek.

Co dělají žížaly

Žížaly mají značný význam pro ekosystém. Svojí činností vytvářejí v půdě malé kanálky, které provzdušňují půdu. Žížaly vstřebají za 24 hodin tolik potravy, kolik samy váží. Ve střevu žížal žije obrovské množství mikroorganismů, takže jejich výměšky mají daleko větší mikrobiální aktivitu než polykaná zemina.

Jak nalákat žížaly

Začněte tím, že na zahrádce omezíte chemii – žížaly jsou na ni citlivé (všimněte si, jak jsou chemicky ošetřovaná pole bez života). Žížaly také úplně nemilují jílovité a tuhé půdy. Zkuste je osvěžit, například pomocí mulčování. Nejlépe na podzim je proložte vrstvou mulče (spadané listí, posečená tráva).

Jak se anglicky řekne žížala

žížaly {ženský rod množné číslo}

earthworms {mn. č.}

Kde žije žížala

Výskyt. Žížaly jsou rozšířené na celém světě s výjimkou polárních a pouštních oblastí. V mírných zeměpisných šířkách jsou nejhojnější druhy z čeledi žížalovití (Lumbricinae); v Česku je hojná žížala obecná a žížala hnojní. Většina z nich žije přímo v půdě.

Jak reaguje žížala na světlo

Žížala vnímá světlo světločivnými buňkami, které jsou nerovnoměrně rozmístěny v pokožce: v přední části těla, která se častěji dostane na denní světlo, je světločivných buněk víc. Pohybuje se vždy směrem od zdroje světla, tento pohyb se nazývá negativní fototaxe (fotofobie).

Jak hluboko žije žížala

Žížaly mohou žít hluboko, pod povrchem půdy nebo v podestýlce

Anektické
Definice Druhy, které vytvářejí svislé a hluboké chodbičky
Místo výskytu Všechny vrstvy půdy do hloubky 3–4 m (hlinité spraše)
Velikost Většinou velké, dlouhé 15–45 cm
Potrava Stahují velké zbytky rostlin do chodbiček, ve kterých žijí

Proč žížala šustí

A proč tomu tak je Pomocí lupy děti zjistily, že na každém článku má žížala chloupky, které ji pomáhají v pohybu a právě ony způsobují šustění při pohybu žížaly po papíře.

Jak rychle leze žížala

Za dvě až tři minuty začnou žížaly vylézat na povrch.

Jak najít žížaly

Mají rády mírně zvlhčený substrát a ve velkém se vyskytují především pod kameny nebo starými deskami. Skvělá jsou místa, kde se skladuje dřevo, místa pod plachtou, starou rohožkou, kusem PVC, také místa pod různým haraburdím a podobně. Máte-li na zahradě takové místo, stačí jen přizvednout a sbírat.

Jak vyhnat žížaly

Žížaly tvoří hromádky převážně na hlinitých nebo jilovitě-hlinitých půdách, na písčitých půdách méně nebo vůbec. Jak vypudit žížaly z trávníku Používáme zejména mechanické opatření. Hromádky rozhrabeme hráběmi nebo rozmeteme hrubým koštětem.

Kde najit žížaly

Mají rády mírně zvlhčený substrát a ve velkém se vyskytují především pod kameny nebo starými deskami. Skvělá jsou místa, kde se skladuje dřevo, místa pod plachtou, starou rohožkou, kusem PVC, také místa pod různým haraburdím a podobně. Máte-li na zahradě takové místo, stačí jen přizvednout a sbírat.